Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Štiavnické Bane: V pitnej vode sú fekálie a sinice!

Rudolf Rücker:
Rudolf Rücker: "Voda, ktorá vyteká z vodovodných kohútikov, smrdí a cítiť z nej bahno."

ŠTIAVNICKÉ BANE - V dedine majú škodlivú pitnú vodu. Hygienici varujú, že je zdraviu nebezpečná aj po prevarení. Rozbor ukázal, že okrem iného sa v nej nachádzajú aj fekálie či sinice. Obyvatelia tvrdia, že vedenie obce ich klamalo, lebo voda bola podľa nich v poriadku.

Aké dlhé obdobie pilo takmer tisíc ľudí v Štiavnických Baniach zdravotne nevyhovujúcu vodu z obecného vodovodu, nik netuší. Kritická situácia však trvá už vyše roka. "Najhoršie sa to začalo prejavovať vlani v lete. Voda zapáchala a bolo z nej cítiť bahno. Vedenie obce však tvrdilo, že všetko je v poriadku. Som sklamaný z ich prístupu. Veď sú tam sinice, ktoré môžu byť vo väčšom množstve jedovaté," tvrdí obyvateľ Rudolf Rücker. Takmer tisícka ľudí berie pitnú vodu z Richnianskeho jazera. Tá je následne prečistená v čističke vôd a odtiaľ putuje do domácností.

"Voda je už zrejme znečistená v jazere. V okolí sú chaty a z deravých septikov prúdia fekálie do vody. Na starej čističke je nutná rekonštrukcia. Pokiaľ sa nič nezmení, naša voda bude stále zdravotne nevyhovujúca. Je paradoxné, že v okolí je 6 umelých jazier a v obci pitnú vodu nemáme," dodal R. Rücker. Hygienici odobrali vzorky už vlani v novembri a zistili, že voda je nevyhovujúca. Podľa zákona teda obec musela zabezpečiť pitnú vodu pre svojich občanov. Urobili to však až takmer po 5 mesiacoch. Vodu do dediny začali včera voziť cisterny. Zodpovedný pracovník sa k situácii odmietol vyjadriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu