Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Situácia v nemocniciach je kritická: Pozitívni sú aj zamestnanci! Lôžka sa zapĺňajú a odkladajú sa operácie

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

SLOVENSKO - Nemocnica Snina eviduje v týchto dňoch rekordné počty hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Kým počas kulminujúcej druhej vlny pandémie bolo v zariadení obsadených okolo 40 covidových lôžok, od minulého týždňa ich je denne viac ako 50.

Emotívny prejav prezidentky Zuzany Čaputovej

Emotívny prejav prezidentky Čaputovej: Boj s COVIDOM prehrávame! Potrebujeme lockdown (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Potvrdil to riaditeľ mestského zdravotníckeho zariadenia Andrej Kulan. "Dnes ich máme 51, z toho jeden potrebuje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, a dve deti," priblížil s tým, že v nemocnici bolo za posledné dni i 53 či 55 pacientov s ochorením COVID-19. Zariadenie prekročilo kapacitu 33 reprofilizovaných lôžok, ktorými by podľa usmernení ministerstva zdravotníctva na základe veľkosti regiónu malo disponovať, približne pred dvoma týždňami, situácia podľa Kulana kulminuje.

Vláda rozhoduje o LOCKDOWNE: Slovensko čakajú prísne obmedzenia! Jasný odkaz hlavného hygienika

"Je to nápor na zdravotníkov, je toho veľa," podotkol s tým, že zdravotnícky personál okrem starostlivosti o všetkých hospitalizovaných pacientov zároveň zamestnáva aj práca v odberových miestach a v očkovacích centrách. "Z týždňa na týždeň pociťujeme nárast očkovaných, keďže pribudlo aj ľudí, ktorým aplikujeme tretiu dávku," priblížil Kulan s tým, že od minulého týždňa je opäť v prevádzke aj nemocničný mobilný očkovací tím.

V obciach v regióne aplikoval počas štyroch pracovných dní spolu 114 vakcín, pričom 22 ako prvú dávku. Vo vakcinačnom centre v nemocnici zaočkovali zdravotníci za rovnaké obdobie 574 ľudí, z toho prvou dávkou 178.

Kežmarok

V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku je aktuálne hospitalizovaných 25 pacientov s ochorením COVID-19, 20 z nich je na kyslíkových lôžkach. Ďalší štyria potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a jeden nazálne aplikovanú ventilačnú podporu s vysokým prietokom plynov, takzvanú high-flow. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, do ktorej nemocnica patrí.

"Evidujeme sedem pozitívnych zamestnancov a traja sú v karanténe. Zaočkovanosť hospitalizovaných pacientov predstavuje osem percent. Od minulého týždňa máme možnosť podania aj monoklonálnych protilátok, ktoré sa podávajú pacientom v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19 podľa lekárom presne stanovených indikácií. Do dnešného dňa sme ich podali už desiatim pacientom," uviedla námestíčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Lýdia Wikarská.

Počas minulého týždňa vo vakcinačnom centre podali 563 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. "Z toho bolo podaných 176 prvých dávok, 57 druhých a 329 tretích. Záujemcovia prichádzali najmä počas piatkového dňa (19. 11.), ktorý sme výnimočne sprístupnili pre neregistrovaných. Vo vakcinačnom centre, ktoré prevádzkujeme v budove polikliniky na Hviezdoslavovej ulici, sa už očkuje treťou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech proti ochoreniu COVID-19," doplnila námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Anna Rybková. V mobilnom odberovom mieste, ktoré nemocnica prevádzkuje na ulici Dr. Daniela Fischera, bolo počas minulého týždňa vykonaných 1264 antigénových testov, ktorých pozitivita bola 8,8 percenta. PCR testov bolo vykonaných 524 a pozitivita predstavovala 20,8 percenta.

Martin

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) je aktuálne vyčlenených 159 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej to prevyšuje maximum v druhej vlne pandémie nového koronavírusu. Doplnila, že vzhľadom na zlý vývoj epidemiologickej situácie UNM naďalej reprofilizuje klinické pracoviská a zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19.

"Z uvedeného počtu je 128 postelí s kyslíkom, 15 JIS lôžok a 16 lôžok s možnosťou pripojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Trend hospitalizácií je stúpajúci, obsadenosť covidových lôžok je približne 80 percent, kapacita umelých pľúcnych ventilácií je naplnená," uviedla Kapustová. Upozornila, že nemocnica je nútená redukovať bielu medicínu, pričom sa zohľadňujú aktuálne lôžkové a personálne kapacity.

"Reprofilizácia sa dotkla kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kliniky pneumológie a ftizeológie, ortopedickej kliniky, urologickej kliniky, dermatovenerologickej kliniky, internej kliniky gastroenterologickej, kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, chirurgickej kliniky. Pacientom sa poskytuje v plnom rozsahu iba neodkladná lôžková zdravotná starostlivosť," dodala hovorkyňa UNM. Onkologická liečba pacientov podľa nej pokračuje v štandardnom režime, obmedzená je však onkochirurgia.

"Operačné programy jednotlivých kliník sa flexibilne prispôsobujú personálnym kapacitám kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ambulantná starostlivosť sa poskytuje v rozsahu, aký umožňujú personálne kapacity pracovísk. Naďalej platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov," dodala Kapustová.

Levoča

V Nemocnici Agel Levoča sa situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu zhoršuje. Nemocnica sa aktuálne stará o 26 pacientov s ochorením COVID-19. Vzhľadom na výpadok niektorých zdravotníkov sa situácii prispôsobujú jednotlivé oddelenia individuálne. Okrem interného oddelenia sú tak pacienti s ochorením COVID-19 aj na neurologickom a psychiatrickom oddelení. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"Vysoká pozitivita PCR testov z minulých týždňov zapĺňa covidové lôžka aj u nás. K dnešnému dňu sa staráme o 26 pacientov pozitívne testovaných na COVID-19 na internom oddelení, z toho traja potrebujú nazálne aplikovanú ventilačnú podporu s vysokým prietokom plynov, takzvanú high-flow a len dvaja pacienti z celkového počtu 26 sú zaočkovaní. Bojujeme aj s výpadkom medzi našimi kolegami, ktorých je pozitívnych 18 a dvaja sú v karanténe. Vzhľadom na chýbajúce sily zdravotníkov sa individuálne museli prispôsobiť aj jednotlivé oddelenia. O covid pozitívnych pacientov sa tak stará už aj neurologické a psychiatrické oddelenie," povedal riaditeľ nemocnice František Lešundák s tým, že psychiatrické oddelenie muselo pristúpiť k prevádzkovým opatreniam na izolovanie siedmich pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19.

V nemocnici podali celkovo 28 pacientom v počiatočnom štádiu ochorenia monoklonálne protilátky. "Počas minulého týždňa sa vo vakcinačnom centre podalo 442 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V mobilnom odberovom mieste bolo vykonaných 1097 antigénových testov, z toho bola pozitivita desať percent. PCR testov bolo vykonaných 628 a pozitivita predstavovala 30 percent," dodal Lešundák.

Šaca

Situácia v nemocnici v košickej Šaci je naďalej kritická. Stúpa počet hospitalizácií aj zamestnancov na PN a v karanténe. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí. Zdravotnú starostlivosť aktuálne poskytujú 32 pacientom s ochorením COVID-19. Z toho sú 25 napojení na kyslík a štyria si vyžadujú podporu high-flow. Traja pacienti sú na umelej pľúcnej ventilácii (UPV).

"Štatisticky hovoríme o 75 percentách nezaočkovaných pacientov na kyslíku, v prípade UPV ide až o 100 percent,“ povedal riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák. Úmrtnosť nielen v tomto zdravotníckom zariadení, ale aj v okolitých je pri pacientoch napojených na UPV podľa jeho slov viac ako 80-percentná. V súčasnosti evidujú neprítomnosť z dôvodu PN alebo karantény pri 48 zamestnancoch.

Rusnák tiež pripomenul, že Klinika liečebnej rehabilitácie je z dôvodu zabezpečenia chodu covid oddelenia naďalej uzavretá, v prevádzke zostala len jej ambulantná zložka. V nemocnici naďalej platia sprísnené opatrenia vrátane zákazu návštev. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke nemocnice.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaNemocniceKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu