Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Škandál s únikmi nahrávok v polícii vrcholí! Po Santusovej pôjdu na detektor aj elitní policajti NAKA

Štefan Hamran a Roman Mikulec Zobraziť galériu (6)
Štefan Hamran a Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na polícii už identifikovali skupinu policajtov, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) o tom informoval po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí výboru. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran doplnil, že dvadsiatka policajtov absolvuje test pravdovravnosti. Ich konanie prešetrí aj Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Policajný prezident nepovažuje za pochybenie, že vyšetrovatelia pokračovali v odposluchoch aj po tom, ako nezaevidovali konanie súvisiace s prípadom pytliactva. „To, že sa zaznamenajú iné informácie, ktoré sú relevantné aj do iného prípadu, neznamená to, že sa musia zničiť,“ povedal Hamran. Odkázal na Trestný zákon.

Za bežnú prax Hamran označil aj to, že sa nepýta opäť súhlas sudcu. Dodal, že prípad pytliactva, ktorý bol oficiálnym dôvodom odposluchov, bol rozpracovaný ešte v októbri minulého roka. Člen výboru Marián Saloň (Smer-SD) však podotkol, že odposluchy sa začali realizovať až v júli. Ako zdôraznil Krúpa, úniky zo spisov majú nielen politický, ale aj trestnoprávny dosah. "Ministerstvo vnútra v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom pracujú na nových opatreniach, ktoré by mali obmedziť únik takýchto informácií," informoval.

Tlačová konferencia Výboru NRSR
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Výbor sa uskutočnil v utajenom režime. Okrem šéfa polície bol prizvaný aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Vo viacerých médiách boli v októbri zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara.

Štefan Hamran a Roman
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Vyšetrenie Diany Santusovej na polygrafe ešte nie je uzavreté

Vyšetrenie na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej ešte nie je uzavreté, pravdepodobne bude pokračovať. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO) o tom informovali po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí výboru. Rokovanie bolo neverejné.

„Vyšetrenie nie je ukončené. To znamená, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vykonal úkon samotného skríningu, poskytol namerané hodnoty ministerstvu a my na základe tých vecí, ktoré vyšli, budeme ďalej pokračovať," priblížil minister s tým, že osobne výsledky zatiaľ nevidel. Zopakoval, že vyšetrenie policajta v NBÚ nie je štandardné. Santusovej však chceli podľa jeho slov vyjsť v ústrety.

Štefan Hamran a Roman
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Riaditeľ NBÚ Roman Konečný skonštatoval, že podľa NBÚ i kontrolného parlamentného výboru všetko prebehlo v poriadku. „Je to skôr komunikačný rozpor ako rozpor faktografický,“ zhodnotil po výbore.

Ako zdôraznili podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) a člen Marián Saloň (Smer-SD), potvrdilo sa, že sa Santusová neobrátila na NBÚ svojvoľne. Úrad inšpekčnej služby oň požiadal NBÚ, aby jej vyhovel po jej pochybnostiach.

Santusová sa na NBÚ neobrátila svojvoľne, tvrdí Denisa Saková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Santusová je bývalou vedúcou špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby. V júli jej pozastavili činnosť. Zdôvodnili to pochybnosťami o jej objektivite a nestrannosti. Aby ich vyvrátila, mala absolvovať aj vyšetrenie na polygrafe. 

Viac o téme: PolicajtiNahrávkyJuraj KrúpaŠtefan HamranRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu