Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ĽSNS navrhuje nový trestný čin diskriminácie v súvislosti s očkovaním proti KORONAVÍRUSU

Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marian Kotleba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu za ĽSNS navrhujú do Trestného zákona zaradiť nový trestný čin diskriminácie v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Umožnil by trestnoprávne postihovať každého, kto iného akokoľvek diskriminuje z dôvodu, že sa nepodrobil očkovaniu alebo ho odmieta.

Predstavitelia ĽSNS o návrhu informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii. Strana tiež navrhuje v Zákonníku práce explicitne stanoviť, že zamestnávateľ nemôže očkovanie proti COVID-19 určiť ako požiadavku na riadny výkon dohodnutej práce, a teda nepodrobenie sa tomuto očkovaniu alebo jeho odmietanie klasifikovať ako dôvod na podanie výpovede zamestnancovi.

"Cieľom legislatívneho návrhu je zabrániť diskriminácii osôb, ktoré sa nepodrobili očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 alebo takéto očkovanie odmietajú, a tým ochrániť základné ľudské práva a slobody občanov Slovenskej republiky," skonštatovali poslanci v dôvodovej správe návrhu. Každý občan má mať podľa ĽSNS právo rozhodnúť sa, či podstúpi ktorýkoľvek lekársky zákrok.

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Poslanci si myslia, že hoci vláda deklarovala dobrovoľnosť očkovania, sú osoby, ktoré sa tomuto očkovaniu nepodrobili alebo ho odmietajú, často vystavené diskriminácii. Vláda a parlament podľa nich prijímajú predpisy, ktoré umožňujú diskrimináciu neočkovaných, a štátne a súkromné inštitúcie zase znevýhodňujú neočkované osoby, ktoré sú u nich zamestnané alebo ktoré sú na ne odkázané.

Poslanci sa odvolávajú najmä na nedávnu novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá umožnila Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnym úradom verejného zdravotníctva dočasne podmieňovať vstup do priestorov, kde sa zhromažďujú osoby, preukázaním sa potvrdením o absolvovaní očkovania alebo negatívnym testom. Toto ustanovenie navrhujú v novele vypustiť.

Viac o téme: OčkovanieDiskrimináciaTrestný činĽSNSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu