Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči sú v Grécku celebrity: Dych berúce zábery, dočkali sa obrovskej pocty

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: FB / HaZZ)

AVGARIA - Už je to niekoľko dní, ba aj týždňov, čo Grécko sužujú ničivé požiare. Bilancia je katastrofálna a Gréci by to sami, bez pomoci nezvládli. Do boja s ohňom sa dali aj slovenskí hasiči, ktorých teraz v krajine berú ako hrdinov. Ba čo viac, to, že podali pomocnú ruku, si všimla aj americká CNN, ktorá ich hrdinstvo ocenila!

Čochvíľa to bude týždeň od toho, ako sa slovenskí hasiči vybrali pomôcť Grécku  v boji s ničivými požiarmi. V nedeľu 8. augusta Model pozemného hasenia opustil slovenské hranice a cez Maďarsko, Srbsko, Macedónsko sa dostali až do Grécka a následne trajektom na ostrov Evia. Celkovo na miesto prišlo 75 hasičov s 30 hasičskými autami. Po tom, ako sa na ostrov prišli a ubytovali sa, začali pomáhať s hasením.

VIDEO Slovenskí hasiči pomáhajú s hasením požiarov v Grécku: Dychberúce zábery!

Slovenskí hasiči pomáhajú s hasením požiarov v Grécku: Dychberúce zábery! (Zdroj: FB / HaZZ)

„Rozdelili sa na štyri zásahové skupiny. Prvá pokračuje v zachovaní ochrannej línie v lokalite Avgaria, ďalšie tri sa usilujú o uchránenie strategických objektov a cestnej komunikácie, ktoré by mohol zasiahnuť požiar. Hasiči sa pri zdolávaní požiarov musia popasovať s vysokými teplotami a s pomerne rýchlym presunom ohňa do korún stromov, s ktorým sa na Slovensku tak často nestretávajú. Problémy im robí aj vietor, ktorého rýchlosť a smer sa na ostrove prudko menia,“ informoval Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Hasičský záchranný sbor ČR)

Obrovský kus práce

Ako dodali, hasičom sa darilo úlohy spĺňať na výbornú a jednak sa oheň nerozšíril na strategické miesta, ale podarilo sa im hasiť aj skryté ohniská, ktoré by vedeli narobiť množstvo problémov. Moduly hasenia Slovensko na sociálnej sieti informovali, že v stredu sa im podarilo zastaviť požiar ešte pred dedinkou Avgaria a pomáhali likvidovať lokálne ohniská, aby nedošlo k znovurozhoreniu požiaru.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

„Nasadené boli opäť všetky cisterny s posádkami. Zo vzduchu nám pomáhali lietadlo CL-215 a tri vrtuľníky S64 Skycrane. Zadymenie dnes nebolo vobec také zlé a odkryl sa nám tak pohľad na rozsah zničenej plochy požiarom. Je to dychberúce. Stovky a stovky hektárov spálenej krajiny. Pripomína nám to že požiare v týchto podmienka nemožno brať na ľahkú váhu,“ opísali situáciu priamo z miesta.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Pomohol aj dážď

Spočiatku hasiči táborili v miestnej telocvični na severe ostrova Evia, odtiaľ sa však po pár dňoch premiestnili. Presťahovali sa do lokality Oreoi, približne 11 kilometrov od pôvodného miesta. „K rozhodnutiu dospeli z dôvodu zefektívnenia pripravenosti na výjazdovú činnosť, keďže z telocvične museli k zaparkovanej hasičskej technike dochádzať. Tábor presťahovali a postavili za menej ako 5 hodín - za nepretržitého zásahu druhej skupiny hasičov. Tábor je úplne sebestačný, poskytuje im bezpečné zázemie, elektrickú energiu, toalety aj sprchy,“ vysvetlili hasiči na sociálnej sieti.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Po tom, ako sa presťahovali, situáciu mierne upokojil dážď. Medzi obyvateľmi to spôsobilo obrovskú eufóriu a viacerí začali oslavovať. Vo štvrtok sa hasičom pri hasení dokonca naskytol nevídaný pohľad, keď sa na mieste, na ktorom zasahovali, začala vyhrabávať zo zeme korytnačka. Tam sa ukrývala pred požiarmi. Jeden z hasičov preto prerušil svoju prácu, korytnačku skontroloval a preniesol ju na bezpečné miesto, kde jej nič nehrozilo.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Ďakovanie Grékov

Už krátko po príchode slovenským hasičom miestni ďakovali za pomoc a už pri naloďovani a vyloďovaní z trajektu zožali spontánny potlesk od miestnych obyvateľov. 

Behom krátkej chvíle sa stali doslova miláčikmi gréckych médií. Pri jednej z reportáží priamo z „miesta činu“ miestna grécka televízia poďakovala slovenským hasičom za ich pomoc pri hasení požiarov nevídaných rozmerov. Slovenským hasičom dokonca vyrobili ďakovné transparenty, kde je napísané „Slovenskí hasiči, ďakujeme Vám“. Spolu s poďakovaním na jednu z budov vyvesili aj slovenskú vlajku.

Slovenskí hrdinovia! Naši hasiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Ich pomoc a profesionalitu si všimla aj americká televízia CNN, ktorá ocenila ich nebojácnosť. „Na ostrove Evia v prvej línii katastrofy, sme našli slovenských hasičov stáť bok po boku so svojimi gréckymi kolegami, zatiaľ čo helikoptéry a lietadlá bzučali nad ich hlavami a zhadzovali vodu na tlejúcu zem.“ Opísali v CNN situáciu priamo na mieste.  

Viac o téme: PožiarProblémúspechGréckoPožiar v GréckuNičivé požiareSvgariaPomocná rukaSlovenskí hasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu