Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskom sa opäť prehnali silné búrky: Prívalové povodne! Počasie nám ešte dá zabrať

S povodňami bojuje aj obec Valaská Belá. Zobraziť galériu (6)
S povodňami bojuje aj obec Valaská Belá. (Zdroj: Facebook/DHZ Valaská Belá)

BRATISLAVA – Počasie nám opäť raz dáva zabrať. Búrky, ktoré sa v noci prehnali Slovenskom si opäť pýtajú svoju daň. Silné dažde postavili do pozoru najmä Považie a Hornú Nitru. Meteorológovia varujú pred prívalovou povodňou. Príroda pritom ešte nepovedala posledné slovo.

Intenzívne búrky, ktoré sa vo večerných hodinách vyskytli v našej oblasti, podľa meteorológov ojedinele so sebou priniesli aj krúpy a vysoké úhrny zrážok. Pred silnými búrkami počas noci varoval Slovenský hydrometeorologický ústav najmä obyvateľov na severozápade územia. Tie so sebou priniesli aj výdatné množstvo vody.

Slovenskom sa opäť prehnali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ )

Portál imeteo.sk informoval, že v Zliechove spadlo až 112 mm zrážok za 12 hodín, z toho 55 mm spadlo počas 1 hodiny. "V Trenčíne spadlo napríklad 83 mm zrážok a 85 mm spadlo v Košeckom Podhradí. Na ďalších miestach Považia a Hornej Nitry boli zaznamenané úhrny nad 70 mm zrážok. Takéto vysoké úhrny na Slovensku nie sú bežné a spôsobujú bleskové povodne," uviedli.

Slovenskom sa opäť prehnali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/DHZ Valaská Belá)

Ďalší mimoriadne vysoký úhrn zaznamenali vo Valaškej Belej, kde spadlo počas noci 104 mm zrážok. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. "Škody sú masívne, voda poškodila jednu z ciest, vyplavila polovicu jej profilu, niektoré miestne komunikácie sú úplne neprejazdné," uviedol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina.  .

Problémy podľa neho spôsobili nielen bezmenné prítoky Nitrice, ale i voda z lesov, ktoré zasiahli viaceré časti obce, okrem iného i Škrípov či Gápel. "Tie majú vo veľkej miere neprejazdné cesty. Momentálne sa pracuje na ich sprejazdnení a na uvoľnení vpustov pod cestami, aby mala voda kam odtekať," dodal.

Slovenskom sa opäť prehnali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/DHZ Valaská Belá)

Tretí stupeň dosiahla Nitrica aj v Nitrianskom Rudne, kde voda počas noci stúpla z 34 cm na 211 cm. Povodňové stupne dosiahli aj ďalšie vodomerné stanice v Hornej Nitre ako Liešany na rieke Nitrica či Biskupice na vodnom toku Bebrava. "Treba poznamenať, že vodomerné stanice nie sú na všetkých úsekoch tokov, čiže zlá povodňová situácia môže byť na viacerých miestach v povodí riek," upozornili.

 

Na rieke Nitrica v Liešťanoch a Nitrianskom Rudne bola v skorých ranných hodinách dosiahnutá hladina zodpovedajúca III....

Posted by SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik on Monday, July 26, 2021

V súvislosti s intenzívnymi búrkami na strednom Považí a hornej Nitre zasahovalo 42 profesionálnych a 92 dobrovoľných hasičov. Pri likvidácii následkov prudkého dažďa použili 39 kusov hasičskej techniky.

V Žilinskom kraji odstraňovalo následky búrok od nedeľňajšej noci do pondelka rána 30 profesionálnych a dvaja dobrovoľní hasiči. Nasadených bolo desať kusov techniky. V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali profesionálni hasiči v kraji celkom deväťkrát, dobrovoľní hasiči zo Sučian jedenkrát. "Išlo o odstraňovanie popadaných stromov a konárov na cestách, čistenie upchatých priepustov na cestách a vpustov na streche bytového domu," uviedol Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline..

Slovenskom sa opäť prehnali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ )

Slovenský hydrometeorologický ústav uviedol , že v okrese Prievidza platí najvyšší, tretí stupeň hydrologickej výstrahy. O niečo lepšie sú na tom z tohto pohľadu okresy Partizánske a Topoľčany, kde je vyhlásený prvý, teda najnižší stupeň. "Vzhľadom na spadnuté prívalové zrážky pri búrkach a dotekanie v povodí Nitrice predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

Búrky by sa mali na našom území vyskytnúť aj počas dnešného dňa. Výnimkou nebudú ani tie intenzívne.

 

Viac o téme: PočasieBúrkyBleskové povodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu