Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lucia Žitňanská po odchode z politiky nezaháľa: NOVÁ FUNKCIA!

Lucia Žitňanská Zobraziť galériu (3)
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Bývala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zbalila kufre v politike už pred dlhými mesiacmi. Odvtedy sa pohybovala najmä na akademickej pôde. Teraz však prišla s veľkou novinkou – sedieť bude v Správnej rade Transparency International Slovensko.

O nových členoch Správnej rady informovala sama mimovládka na sociálnej sieti. Okrem Žitňanskej jej rady posilnil aj podnikateľ Filip Glasa."Veľmi nás teší, že ponuku na rozšírenie Správnej rady Transparency prijali mimoriadne skúsení odborníci a osobnosti, ktorí sa v témach zvyšovania transparentnosti a boja proti korupcii angažujú dlhé roky," uviedla Transparency.

V prípade Žitňanskej poukázali na to, že ako docentka práva a trojnásobná ministerka spravodlivosti presadila viacero kľúčových reforiem od povinného zverejňovania zmlúv a súdnych rozhodnutí až po dnešnú podobu registra partnerov verejného sektora.

Žitňanská začínala v politike ako nominantka KDH, neskôr bola dlhoročnou súčasťou SDKÚ. V roku 2014 sa stala členkou strany MOST-HÍD.

Lucia Žitňanská po odchode
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Celkovo trikrát sedela v kresle ministerky spravodlivosti. Prvýkrát sa funkcie ujala len na krátko v roku 2006 na sklonku druhej vlády Mikuláša Dzurindu a následne v rokoch 2010 až 2012 vo vláde Ivety Radičovej. V rokoch 2016 až 2020 zastávala rovnaký post aj v tretej vláde Roberta Fica. V čase turbulentných politických udalostí z marca 2018 oznámila, že už nechce ďalej pokračovať vo vláde Petra Pellegriniho. Vrátila sa však do parlamentu, kde ako poslankyňa zotrvala až do volieb 2020. Následne sa z politiky stiahla. V súčasnosti pôsobí na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Transparency International Slovensko vysvetlila, že úlohou Správnej rady je pomáhať neziskovke pri nastavovaní strategických cieľov či fundraisingu, menuje a dozoruje aj prácu jej riaditeľa. Žitňanská má rovnako ako ostatní členovia Správnej rady podľa stanov mandát na sedem rokov a funkcia je bezplatná. "Členovia rady sa spravidla stretávajú dvakrát do roka. Nepodieľajú sa na výstupoch Transparency," doplnila mimovládka.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu