Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Mikulca v parlamente grilujú: Nažhavený Matovič sa v rozprave naťahoval s Blahom, ty si potkan!

Matovič na schôdzi opäť perlí. Zobraziť galériu (12)
Matovič na schôdzi opäť perlí. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec má pred sebou prvé odvolávanie v parlamente. Po tom, ako sa opozícia počas existencie bývalej vlády pred rokom pokúšala odvolávať Igora Matoviča, následne počas vlády Eduard Hegera ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (obidva pokusy neúspešné), je dnes rad na šéfovi rezortu vnútra. Schôdzu na jeho odvolanie iniciuje opozičný Smer a majú viacero dôvodov. Navyše sú tu aj koaličné komplikácie, keďže Pčolinskovci odmietli ministra podržať.

NAŽIVO Rokovanie Národnej rady SR:

ONLINE

Dnešný online sa končí. Poslanci by mali v rokovaní pokračovať v stredu (16. 6.) od 9.00 h.

19:33 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa deje v jeho rezorte. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Takáč (Smer-SD) počas diskusie o návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie. Medializované informácie podľa Takáča potvrdzujú, že Mikulec nezvláda riadenie rezortu a zbavuje sa zodpovednosti.

19:02 Mimoriadnu schôdzu krátko pred 19.00 h prerušil podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). Poslanci by mali v rokovaní pokračovať v stredu (16. 6.) od 9.00 h.

18:08 Šéf Smeru-SD Robert Fico sa v priamom prenose priznal, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) takmer 30 rokov neboli nezávislé, ale riadené a ovládané politikmi. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Mikulec podľa Grendela nenesie zodpovednosť za Policajný zbor ani za inšpekciu. Dodal, že to nie je správne, no umožňuje to zákon, ktorý presadila bývalá vláda. Opozícia to kritizuje, hovorí, že minister musí mať politickú zodpovednosť.

16:20 "Ja som s pánom Lučanským hovoril, odišiel veľmi korektne. Generál Lučanský povedal mne v mojej kancelárii keď odchádzal, že čo si myslite pán minister že čo sa stane, keď ja odídem? Ja som mu povedal , že neviem, čo sa stane a on povedal: Pán minister, buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja,” šokoval Mikulec v pléne.

Mikulec v pléne nečakane prehovoril o konci Lučanského vo funkcii (Zdroj: Youtube/ TV Nr SR)

15:42 Na schôdzi vystupuje už aj minister obrany za OĽaNO Jaroslav Naď. "Vypočul som si mnoho invektív, divadelných predstavení, tak som si povedal, že aj keď to pôvodne nemám v úmysle, tak prídem s alternatívou konkrétnych právd a dôkazov," odôvodňuje svoj nečakaný výstup šéf rezortu obrany.

15:33 Koaličný poslanec Za ľudí Juraj Šeliga vyzval Blahu, aby neoznačoval aktuálnu vládu ako tú, čo "zavraždila Lučanského". "Ak my sme zavraždili Lučanského, tak vy ste zavraždili Jána a Martinu," tvrdí Šeliga.

15:27 Blaha vo svojom skoro polhodinovom prejave označil ministra vnútra Romana Mikulca za "Romana čističa". Koalícii tiež oznámil, že o rok ich čaká koniec.

14:48 Vystúpenie má teraz Ľuboš Blaha zo Smeru, ktorý Matovičov výstup označil za záchvat.

14:21 Za rečníckym pultom sa objavuje vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Tá túto schôdzu označila za ďalšiu snahu Fica o zničenie bezpečnostných orgánov Slovenska.

14:05 Schôdza sa po prestávke opäť dáva do pohybu. Pokračuje sa vo faktických poznámkach na predchádzajúce vystúpenie ministra financií Igora Matoviča.

12:59 Predsedovia výborov pozývajú poslancov na schôdze jednotlivých výborov, schôdza sa teda nateraz pozastavuje. Prestávka bude trvať hodinu, a teda do 14:00.


Expremiér Matovič tvrdí, že občas nevie, čo si má myslieť o niektorých zásahoch, spomenul aj exšéfa SIS


12:57 Expremiér Matovič svoj prejav skončil s tým, že zodpovednosť za posledné udalosti nesú aj Fico a Pellegrini.

12:54 Matovič v rozprave spomína aj zadržanú Gabrielu Bartošovú, ktorá bola zadržaná a väzobne stíhaná. "Pozrite si to uznesenie. Páchala korupciu za vlády Pellegriniho," hovorí poslancom Matovič s tým, že preto skončil ich nominant Ján Mičovský, ktorý Bartošovú do funkcie nominoval.

12:51 Na sociálnej sieti sa už v súvislosti s odvolávaním Mikulca angažuje aj premiér Eduard Heger. "Je nesmierne desivé, že odporcovia demokratického a právneho štátu sa nachádzajú aj v našom parlamente. Dôkazom toho je zvolanie mimoriadnej schôdze," píše premiér.

12:49 Matoviča počas rozpravy z jednej strany nahlas kritizuje poslanec Smeru Ľuboš Blaha, Matovič sa v istej chvíli neudržal a nazval ho potkanom či tr*kom.

12:43 V parlamente je v rozprave minister financií Igor Matovič. "Nikdy už nebude vláda, ktorá počas svojho pôsobenia rozviazala orgánom činným v trestnom konaní tak ruky, že dvaja policajní prezidenti skončili vo väzbe, že špeciálny prokurátor skončil vo väzbe, že štátna tajomníčka skončila vo väzbe," hovorí expremiér a líder OĽaNO. 

12:22 Mikulec už na sociálnej sieti hovorí o svojom dnešnom odvolávaní v parlamente. "Zdôvodnenie opozície, pre ktoré bola táto schôdza zvolaná, je však pre mňa jasným dôkazom toho, na koho strane stojí. Žiaľ, občania Slovenskej republiky to nie sú. Dnes to bude dlhý deň, ale my sa nenecháme zastrašiť, ani odradiť," píše Mikulec.

12:08 "Minister, pre krátkosť času ti len chcem odkázať, aby si sa nedal zastrašiť," ukončil vystúpenie Heger.

11:59 "Nazývate tu vlastných ľudí kriminálnikmi. Veď my sme si tu nedoniesli ani vlastných sudcov, ani vlastných vyšetrovateľov alebo prokurátorov," adresuje premiér svoje slová Ficovi, ktorý hovoril o udavačoch. Heger v úvode už upozornil, že krátko po 12:10 bude musieť odísť, keďže ho čaká stretnutie s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

11:50 Minister reagoval na Fica s tým, že obvinenia na jeho osobu zo strany lídra Smeru nevyvracal v prejave len preto, lebo to viackrát urobil na svojich brífingoch. Slovo si teraz berie Eduard Heger ako premiér. "Myslím si, že v tejto sále teraz všetci vidíme o čo im (Fico, Pellegrini, pozn. red.) ide," tvrdí Heger.

11:35 Mikulca po výstupe v reakcii vysmial poslanec Smeru Dušan Jarjabek. "Vy ani tie poondiate hodinky, ktorá máte na rukách, neviete vysvetliť. Veď to je úplná sranda," podotkol.

11:10 Minister skončil svoj prejav, reagovať bude 22 poslancov.

11:06 Šéf rezortu vnútra upriamuje pozornosť na legislatívnu zmenu súdnych konaní, ktoré majú byť verejné. "Som presvedčený, že verejnosť sa konečne dozvie pravdu, že s verejnými pojednávaniami sa ukáže, kto hovoril pravdu. Podotýkam že tí "udavači" boli vo vašom systéme a boli vaši ľudia a ja rozumiem, že sa vám nepáči, keď dnes začínajú hovoriť," pokračuje minister v obhajobe v pléne.


Mimoparlamentné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra na vysvetlenie: Toto je cesta do pekla


11:00 Minister Mikulec viackrát za posledné dni a aj dnes v parlamente opakuje, že "chápe opozičné snahy, keďže sa vo vyšetrovaniach ide stále vyššie a vyššie".

10:50 "Vy a vaši ľudia ste spôsobili, že dnes je systém taký, aký je. Keď dnes hovoríte o tom, že je tu vojna policajtov, tak to je vaša vizitka. Ale ja som presvedčený, že toto nie je vojna polície, ale dochádza k očiste. Nemuseli tu byť také razantné procesy, no po 12 rokoch vašej vlády to je len váš výsledok," bráni sa v pléne Roman Mikulec.

10:47 Remišová na sociálnej sieti opisuje svoje chvíle v parlamente, kým rečnil Fico. "Nie je to ľahké počúvať, ale je to správa o stave Slovenska. Krajinu, kde fungujú dva svety. Svet Roberta Fica a kamarátov a svet ľudí, ktorí chcú spravodlivosť, ktorí bojujú za lepšie Slovensko a ktorí veria hodnotám spravodlivosti a práva. Títo ľudia roky bojovali proti systému Smeru, proti svetu "našich ľudí" a proti kriveniu práva," píše Remišová.

10:41 Svoju obhajobu už spustil sám Mikulec. "Je vidieť, na ktorej strane stojí opozícia," konštatuje Mikulec na úvod. Ten pokračuje s tým, že má rozsudok o tom, že mu bol do auta hodený dôkaz o jeho "vine" ešte z čias roku 2012.

10:37 Heger tvrdí, že Mikulec bol šikanovaný práve za predchádzajúcej vlády ešte ako bývalý šéf VSS.

10:33 Správu vlády o návrhu prednesie premiér Eduard Heger. Rečniť majú okrem neho aj Matovič, Kolíková či Remišová. "Hlavným a jediným dôvodom má byť, že polícia používa domnelých, univerzálnych svedkov v rámci politického boja. Takéto odôvodnenie považuje vláda za znôžku konšpiračných teórii o tom, že OČTK konajú pod politickým tlakom," číta stanovisko Heger.

10:28 Fico skončil svoj príhovor a uviedol návrh. Poslanec Peter Šuca informuje o výsledku prerokovania tohto návrhu na výboroch. Minister financií Igor Matovič však ešte tesne pred koncom na Fica vyvalil už tradičnú vizuálnu pomôcku, na ktorej stálo "Capo di Tutti Capi", pričom Kollár ho ešte upozorňoval, aby sa podobného správania zdržal. Matovič ďalej dopísal svoj komentár k fotke, že "mafoš mal dnes strach".

10:20 Predseda nakoniec číta správu z SIS aj bez toho, aby došlo k zmene schôdze na tajnú. Spomína tzv. univerzálnych svedkov. "Samotná správa konštatuje, že jednoducho je potrebné pochybovať o charaktere týchto ľudí. Je potrebné posudzovať ich výpovede kriticky a to sa nedeje. Skoro všetko je to na princípe jedného udavača," hovorí líder Smeru.

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

10:19 Fico sa rozhodol prečítať utajovanú správu"Už som vás raz upozornil, ak to budete chcieť robiť, budem musieť zmeniť druh schôdze a ďalšie úkony," skočil Ficovi do prejavu predseda parlamentu Kollár. "Čo tu je tajné? Každý to už čítal!" odkázal Kollárovi Fico.

10:12 Predseda Smeru si myslí, že výpovede kajúcnikov sú zločineckou prácou. Sám sa chce spýtať, či za to nie sú finančne odmenovaní. Tiež v parlamente opakovane číta aj správy, kde sa spomínajú aj viaceré vulgarizmy, ktoré Fico priamo cituje.

10:00 Fico sa v pléne rozčuľuje aj nad tým, že sú vo väzbe ľudia ako bývalý špeciálny prokurátor a ďalší. "Fakt mi porozprávajte, čo robí vo väzbe Dušan Kováčik," kladie otázky vláde bývalý trojnásobný premiér. "Tí ľudia tam nemajú čo robiť," povedal ešte na margo niektorých ľuďoch vo väzbe Fico.

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:54 "Musel som povedať tieto veci, pretože vytvárajú určitý obraz o niekom, kto aktuálne vediet ministerstvo vnútra. Ste veľká koalícia, mali by ste medzi sebou nájsť niekoho iného, kto by ho viedol," pokračuje predseda Smeru.

9:46 "Vy ste si vybavovali veci s Takáčovcami, lebo sa niekto na vás vyškieral v obchodnom dome?" pýta sa Fico Mikulca v pléne.

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:43 Fico si zo schôdze urobil reprízu svojich tlačových brífingov a opakuje kauzy brata Romana Mikulca a jeho firmy. Fico tiež tvrdí, že vojenské spravodajstvo, ktorý v minulosti minister vnútra viedol, platilo nájomné za byt otca Romana Mikulca.

9:33 "Ja nebudem používať výraz kajúcnik. To sú obyčajní udavači. Aby si zachránili kožu, tak sú pripravení udať kohokoľvek," hovorí v pléne Fico.

9:21 "Musím povedať, že aj v rokoch 2010-12 za vlády Radičovej, kedy boli veľké chute, tieto pokusy neboli a nedošlo k zneužívaniu OČTK," dodáva líder Smeru.

9:14 Fico uvádza návrh ako člen skupiny poslancov, ktorí schôdzu iniciujú. "Dovoľte, aby som v mene skupiny poslancov v súlade s rokovacím poriadkom predložil a odôvodnil návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády, ktorý je poverený riadením min. vnútra pánovi Mikulcovi," začína Fico s tým, že návrh spĺňa všetky zákonné náležitosti.

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Fico v pléne hovorí o politickej histórii a dokonca ocenil aj vládu Mikulaša Dzurindu za to, že vraj v porovnaní s aktuálnou vládou aspoň nezneužíval trestné právo na to, aby diskreditoval opozíciu.

9:13 Kollár oficiálne otvára schôdzu na žiadosť 31 poslancov, ktorí schôdzu iniciujú. Poslanci sa prezentujú. V sále ich je 119 a tak je parlament uznášaniaschopný.

9:04 Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) informuje, že výbor ešte dolaďuje organizačné záležitosti schôdze a preto je potrebné pár minút počkať na jej začiatok.

8:50 Schôdza č. 31 ohľadom odvolávania Mikulca by sa mala o pár minút začať.


Fico sa pre schôdzu rozhodol po uvedení správy SIS 

Opozícia chce odvolávať Mikulca v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Šéf Smeru-SD Robert Fico chce na tejto schôdzi prečítať správu SIS, ktorú mal poslancom predniesť predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime a ktorá sa týkala stretnutia špičiek štátu v budove SIS.

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Spomínajú univerzálne výpovede

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí, proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie. "Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu," skonštatovali opoziční poslanci.

Problémy v koalícii a s podržaním Mikulca zo strany Pčolinských

Koaličné kluby už avizovali Mikulcovi svoju podporu. Za odvolanie ministra však plánujú hlasovať predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina). Mikulec nemá ich dôveru. Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že hlasovanie koaličných poslancov za opozičný návrh na odvolanie člena vlády by bolo porušením koaličnej zmluvy. Už aj vládni predstavitelia avizovali, že tomuto kroku Pčolinských rozumejú, keďže ide o rodinné väzby na väzobne stíhaného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Premiér Heger chce stretnutie Krajniaka a Mikulca: Sľubuje si od toho zlepšenie ich vzťahu (Zdroj: Topky/Maarty)

Mikulec ich vidí v konflikte záujmov

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) by sa nemal uchyľovať k ohováraniu a snahám o zasahovanie do vyšetrovania. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s tým, že koaličný poslanec plánuje podporiť opozičný návrh na jeho odvolanie z funkcie. Dodal, že Pčolinský je "v ťažkom konflikte záujmov a blízky vzťah s obvineným mu zjavne bráni zachovať si vo veci objektívnosť".

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Ohováranie a snahy o zasahovanie do vyšetrovania sú podľa Mikulca praktikami, ktoré boli blízke predchádzajúcim vládam. "My sme prišli s týmito praktikami skoncovať. Prišli sme naplniť to, čo od nás voliči žiadali vo voľbách - spravodlivosť, aby zákony platili pre všetkých rovnako a aby už viac žiadni 'naši ľudia' nestáli nad zákonom. A sám pán Pčolinský zrejme na chvíľu zabudol, že sa zaviazal tieto princípy, zakotvené v programovom vyhlásení vlády, presadzovať," skonštatoval minister.

Mikulec pred novinárov prišiel ešte včera po rokovaní vlády. Reagoval tak aj na Fica, ktorý je napriek verejnej schôdzi pripravený čítať utajené správy. "Pán Fico by si mal uvedomiť, že ak rokovanie nebude v utajenom režime, nemal by čítať utajenú správu, lebo pôjde o porušenie zákona," povedal minister vnútra včera po vláde.

Hasenie ďalšieho konfliktu na spoločnom stretnutí

K Mikulcovi sa kriticky vyjadril v minulosti už aj minister práce Sme rodina Milan Krajniak. Urobil tak aj v nedeľu. "Pán minister vnútra nedostáva správne informácie od svojich podriadených,“ povedal Krajniak. "Nie je predsa možné, aby policajný prezident povedal, že nikto v tomto štáte nemôže byť obvinený iba na základe výpovede jedného kajúcnika, pričom sú zjavné minimálne tri kauzy mimo pána Pčolinského,“ dodal Krajniak. Pre zachovanie objektivity Krajniak pripomenul, že so zadržaným exriaditeľom Slovenskej informačnej služby Vladimírom Pčolinským má dlhodobo priateľský vzťah.

Podľa Krajniaka je dôležité, aby sa žiadne kauzy nezamietli pod koberec, no zároveň musí byť rovnaký meter použitý vo všetkých prípadoch. "Nie je možné, že v jednom prípade NAKA žiada o zbavenie mlčanlivosti, v prípade pána Pčolinského nežiada. V jednom prípade na základe jedného obvinenia kajúcnika polícia vykopáva dvere, v druhom prípade nie,“ povedal Krajniak.

Premiér Heger preto kvôli treniciam medzi ministrami Mikulcom a Krajniakom včera zvolal stretnutie, kde si sadli všetci traja a veci si vydiskutovali. 

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

VIDEO Mikulca v parlamente
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Viac o téme: OdvolávanieRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu