Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prípady vraždy KUCIAKA: Kolíková očakáva kľúčové rozhodnutie! Silné slová ministerky

(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je na dnes naplánované dlhoočakávané pojednávanie. Po deviatich mesiacoch sa kauza vracia pred súd. Ministerka Mária Kolíková očakáva kľúčové rozhodnutie.

Pred senát Najvyššieho súdu sa postaví Marian Kočner, Alena Zsuzsová, ktorých súd uznal v prípade dvojnásovnej vraždy za nevinných, a Tomáš Szabó. O ich odvolaniach by sa malo rozhodnúť dnes. Kolíková očakáva kľúčové rozhodnutie. 


Prípad vraždy Jána Kuciaka je opäť pred súdom! Na stole sú NOVÉ dôkazy proti Kočnerovi a Zsuzsovej


Odsúdení majú byť tí, pri ktorých je to jednoznačné

Chápe, že odborná obec aj verejnosť očakáva exemplárne odsúdenie za takýto brutálny trestný čin, ktorý súvisí aj s právnym štátom, so slobodou prejavu, s prístupom k informáciám, s tým, aby sa novinár nebál písať. "Na druhej strane, pre ten naozajstný právny štát považujem za veľmi dôležité, aby boli odsúdení tí, pri ktorých je to jednoznačné a sudca to vie urobiť s pokojným svedomím a  vedomím," napísala na sociálnej sieti Facebook Kolíková.

Archívne VIDEO Podľa prezidentky Čaputovej sa potvrdzuje, že podozrenia, o ktorých písal Kuciak, boli pravdivé

Podľa prezidentky Čaputovej sa potvrdzuje, že podozrenia, o ktorých písal Kuciak, boli pravdivé (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vníma, že je to enormný náklad pre sudcov, aby ostali nezávislí, nestranní, ale zároveň strávili ten obrovský tlak, ktorý tu na nich je a ktorý je prirodzený. "Na konci dňa bude veľmi dôležité, aby sme všetci dobre rozumeli, prečo súd rozhodol tak alebo onak. Toto považujem za ten absolútne najpodstatnejší kľúč k tomu, ak chceme hovoriť o právnom štáte a o dôvere v jeho inštitúcie," uviedla. 

Konečné rozhodnutie môžem zvrátiť

Od Najvyššieho súdu teraz môžeme podľa nej v zásade očakávať, že buď potvrdí rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, alebo mu túto vec vráti. "Dôvodov na to môže byť viac. Ak by aj došlo ku konečnému rozhodnutiu, faktom je, že je tu ešte mimoriadny opravný prostriedok, tzv. dovolanie a ja ako ministerka spravodlivosti mám oprávnenie prostredníctvom neho istým spôsobom takéto konečné rozhodnutie zvrátiť," ozrejmila ministerka.

Určite je v každej jednej veci dôležité, aby minister spravodlivosti veľmi citlivo pristupoval k tomuto svojmu oprávneniu. "V zásade to má urobiť vtedy, ak vidí, že po tom, čo sa oboznámil s obsahom spisu, by očakával zásadne iné rozhodnutie. Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila," dodala. 

Prokurátor Vladimír Turan v odvolaní chce, aby Najvyšší súd vrátil vec na prejednanie Špecializovanému trestnému súdu, avšak nie senátu Ruženy Sabovej, ktorá rozhodla o Kočnerovej a Zsuzsovej nevine. Podľa Turana súd nevykonal všetky dôkazy a rozhodnutie bolo predčasné. Prokurátor nepochybuje, že je dostatočné množstvo dôkazov v neprospech Kočnera a Zsuzsovej.

Viac o téme: Súd Mária KolíkováJán KuciakMartina KušnírováAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu