Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozhodnutie prokurátora v prípade Jána Kaľavského je mimoriadne dôležité, uviedla Mišíková

Ján Kaľavský
Ján Kaľavský (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA- Rozhodnutie prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR zrušiť uznesenie vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa voči bývalému šéfovi operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Kaľavskému je mimoriadne dôležité pre zvyšovanie právnej istoty občanov. Uviedla advokátka Eva Mišíková.

"Vítam takéto rozhodnutie, pretože po zúčastnení sa úkonov tohto trestného konania vedeného proti J. K. a, samozrejme, po preštudovaní uznesenia o vznesení obvinenia, už v konaní pred sudcom pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava III som dostatočne vyargumentovala nedôvodnosť vznesenia obvinenia na základe dôkazov, ktoré boli vykonané," zdôvodnila obhajkyňa.

Následne sudca, podľa jej slov, sám po preštudovaní návrhu na vzatie do väzby a po preskúmaní splnenia podmienok zákonnosti uznesenia o vznesení obvinenia konštatoval, že nie je splnený materiálny predpoklad väzby. "Vytýkal ten istý nedostatok, ako som uplatnila v záverečnom návrhu k návrhu na vzatie do väzby. Následne, keď boli vykonané ďalšie výsluchy, som odôvodnila uznesenie o vznesení obvinenia. Veľmi podrobne som sa zaoberala tými argumentmi, ktoré boli rozhodujúce z hľadiska podkladov, ktoré slúžili ako základ pre vznesenie obvinenia voči môjmu klientovi," priblížila.

"Ja vítam, že uznesenie zo strany prokurátora GP SR bolo naozaj dôsledne preskúmané, je náležite odôvodnené, veľmi podrobne a kvalitne. Vítam takéto rozhodnutie, pretože je mimoriadne dôležité na zvyšovanie právnej istoty občanov," zdôraznila záverom Mišíková. "Prokurátor Generálnej prokuratúry SR 4. júna 2021 na podklade sťažnosti obvineného vedúceho operatívneho oddelenia Národnej kriminálnej agentúry J. K. rozhodol o zrušení uznesenia vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z 21. mája 2021 o vznesení obvinenia voči menovanému z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa z dôvodu, že bolo nezákonné, predčasné a nedôvodné," uviedol v pondelok hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Ján K. bol spoluobvinený spolu s bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Z. Koncom mája dozorujúci prokurátor GP SR vzal späť sťažnosť voči rozhodnutiu OS Bratislava III, ktorý nezobral bývalého šéfa operatívcov 23. mája do väzby.

Viac o téme: ProkuratúraEva MišíkováJán Kaľavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu