Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

AKTUÁLNE Pomsta? Exšéfa NAKA Zuriana chceli zadržať kukláči: Razia v jeho byte, odkaz zo zahraničia

Branislav Zurian Zobraziť galériu (4)
Branislav Zurian (Zdroj: SITA/Polícia SR)

BRATISLAVA – Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) chceli dnes ráno zadržať exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana. V jeho byte v Poprade ho však nezastihli. Zurian je totiž v zahraničí a ako nám povedal, smeruje na Slovensko. Vypovedať na políciu vraj príde sám. Na dianie okolo bývalého šéfa elitných policajtov reagujú viacerí politici.

Polícia chcela dnes ráno zadržať bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. V jeho byte v Poprade prebieha domová prehliadka. Ako prvý o tom informoval Denník N. 

Zurian je ale v zahraničí. O razii vo svojom byte nevedel. „Nevedel som o tom. Ráno mi volal policajt z inšpekcie, ktorý mi oznámil, že chcú u mňa vykonať domovú prehliadku. Nechcel mi uviesť dôvod, tak som na miesto poslal svojho syna. Syn mi oznámil, že dvere sú vylomené a vykonáva sa domova prehliadka. Viac k veci uviesť neviem. Ja som momentálne v zahraničí, ale akurát si vybavujem PCR test a smerujem na Slovensko,“ povedal pre Topky.sk Zurian. Na Slovensko by mal pricestovať v sobotu večer, alebo v nedeľu ráno. Na políciu sa chce prihlásiť sám.

AKTUÁLNE Pomsta? Exšéfa NAKA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Polícia SR)
 

Zuriana obvinila inšpekcia ministerstva vnútra pre výpoveď Borisa Beňu, ktorý hovoril, že mu Zurian vyzradil, koho NAKA odpočúva, uviedol denník. Zurian to však nepovažuje za trestný čin.

Tento týždeň sme informovali o Zurianovom trestnom oznámení, v ktorom obviňoval Igora Matoviča z toho, že sa angažoval pri presune kajúcnika Makóa do SIS.

Razia nenechala bez reakcie Sakovú 

Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti napísala, že dnešná razia u Zuriana ju utvrdila v presvedčení, že v našej krajine dochádza k boju silových zložiek a vybavovaniu si účtov navzájom.

AKTUÁLNE Pomsta? Exšéfa NAKA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Grendel hovorí o rozklade štátu

„Už pred voľbami sme sa z Kočnerovej Threemy dozvedeli, v akom rozklade bol štát za vlády Smeru. Dnes sa však ukazuje, že ten rozklad neskončil. Ak je obvinenie exšéfa NAKA odôvodnené, je to zlé, ak nie je, je to ešte horšie. Z doteraz zverejnených informácií sa to nedá posúdiť,“ skonštatoval na facebooku podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO).

AKTUÁLNE Pomsta? Exšéfa NAKA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Gábor Grendel)

Liberáli sú znepokojení dianím v mocenských zložkách štátu

„Momentálne máme viac otázok ako odpovedí, čo rozhodne nepomáha k budovaniu dôvery v chod polície či tajných služieb. Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov. Orgány činné v trestnom konaní musia preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA. Môžeme len dúfať, že spravodlivosť zvíťazí. Je prirodzené, že dlhoročný systém založený na klamaní slušným ľuďom nebude ľahké rozmotať. Tento boj v spravodlivosť a o pravdu je však momentálne bojom o prinavrátenie dôvery v právny štát,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Kollár považuje postup polície a inšpekcie ministerstva za korektný

Postup polície pri Zurianovi bol korektný, platí prezumpcia neviny, skonštatoval šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Ak NAKA vedela, že ho bude obviňovať, myslím si, že bolo korektné sa s ním dohodnúť, aby ho nebrali rovno z kancelárie," povedal Kollár v súvislosti s tým, že Zurian len nedávno skončil vo funkcii riaditeľa NAKA. Považuje za korektné nebrať čelných predstaviteľov polície, ktorí by mali dohliadať nad zákonnosťou, priamo z úradov vykopávaním dverí na kanceláriách. "Toto nie sú zločinci, ktorí by ohrozovali spoločnosť, ktorí by vykonávali násilnú trestnú činnosť. Ku každému treba pristupovať individuálne, nerobiť z toho teátra,“ poznamenal.

Kolíková zdôraznila dôležitosť riadneho vyšetrovania

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) tiež považuje za podstatné, aby sa takéto trestné činy riadne vyšetrili a aby verejnosť verila v orgány činné v trestnom konaní. Súčasne pripustila, že aj tieto udalosti môžu prispievať k narušeniu dôvery v justíciu či orgány činné v trestnom konaní. „Samozrejme, že to znižuje dôveryhodnosť celej justície a s tým sa nedá nič robiť. Potrebné je, aby trestné činy, pri ktorých je takéto podozrenie či obvinenie, boli dôsledne vyšetrené, a to čo najskôr,“ povedala.

Baránik hovorí o znepokojení z diania v mocenských zložkách, Šeliga verí polícii

Orgány činné v trestnom konaní musia podľa poslanca NR SR Alojza Baránika (SaS) preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA. Podpredseda vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje udalosti okolo obvinenia Zuriana za závažnú vec. Očakáva jasné vysvetlenie aj od policajného prezidenta Petra Kovaříka. Poukázal na krehkú dôveru verejnosti, polícii ale verí.

Fico hovorí o vojne policajtov

Predseda Smeru-SD Robert Fico hovorí, že Zurianovi sú mu vyčítané drobné porušenia a nestojí to za to, aby mu polícia vykopla dvere na byte. „Najprv sa s ním dohodnú, aby odišiel, a potom mu vykopnú dvere. To je čo za vojnu policajtov,“ namieta Fico. Tvrdí, že táto vojna sa navyše využíva na kriminalizáciu opozície. Hovorí o zneužívaní trestného práva aj o strácaní elementárnej súdnosti. „Toto je druhý prípad, ktorý je nevídaný. Ísť na takýto zákrok voči bývalému šéfovi NAKA za drobné porušenia. Lebo to sú drobné porušenia, ktoré mu vyčítajú. Tam nič také nie je, čo stojí za to, aby komando prišlo a vykopávalo mu dvere. Keby bol doma, tak dnes už sedí v cele policajného zaistenia,“ skonštatoval.

Mikulec sa o Zurianovi dozvedel ráno

„Vyšetrovatelia sú procesne nezávislí a mne ako ministrovi vnútra neprislúcha ich prácu akokoľvek komentovať,“ skonštatoval šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Informácie o obvinení a pokuse zadržať bývalého riaditeľa NAKA sa minister dozvedel v piatok ráno. Potvrdzuje to, ako tvrdí, jeho predošlé vyjadrenia, že nevie vopred o plánovaných akciách NAKA a v tomto prípade Úradu inšpekčnej služby.

Viac o téme: NAKABranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu