Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Hammouda videli v Brne, v Dubnici nakupoval detské veci

Otec vzal deti na výlet a už sa nevrátil. Zobraziť galériu (4)
Otec vzal deti na výlet a už sa nevrátil. (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Mahmud Abbas Hammoud (39), ktorý zmizol aj s dvoma deťmi Daniely Hammoudovej z Dubnice nad Váhom, sa pravdepodobne nachádza v Nemecku, kde má priateľov.

Manželka sa domnieva, že muž tam chce ostať, pričom viackrát v minulosti spomínal mesto Düsseldorf. Ako uviedla pre agentúru SITA, polícii sa ozval taxikár, ktorý povedal, že trojicu viezol do Brna s tým, že majú namierené do Frankfurtu. Ďalšia svedkyňa podľa nej uviedla, že ešte v Dubnici Hammoud nakupoval detské oblečenie, pričom mal plnú peňaženku peňazí. Daniela Hammoud sa domnieva, že ich má od brata žijúceho v Pobreží Slonoviny, ktorý ich mohol poslať.

Hammoudovci sa v súčasnosti rozvádzajú, súd však ešte nerozhodol o tom, komu deti pridelí, obaja rodičia tak majú rovnaké práva a povinnosti k maloletým deťom. Manželke mohli byť deti zverené predbežným opatrením. „V tomto prípade nebol podaný návrh na vydanie predbežného opatrenia a ani jednému z účastníkov konania neboli odňaté rodičovské práva a povinnosti,“ konštatoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. "Som samoživiteľka, manžel nám nič neplatil a nemohla som si dovoliť právnika. Nevedela som o niečom ako predbežné opatrenie, sudkyňa mi to mohla navrhnúť," reagovala Daniela Hammoud.

O prípad sa zaujímal aj minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý skonštatoval, že konanie je bez prieťahov. Prípad Hammouda je klasickým prípadom tzv. rodičovského únosu. Podľa Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže najčastejšie sa v takýchto prípadoch stáva práve to, že rodičia nemajú súdne rozhodnutie o opatrovníckych právach. No Centrum to stále pokladá za únos, pretože boli porušené opatrovnícke práva druhého rodiča. „Pojednávanie by mohlo byť vytýčené na koniec marca, presný termín bude známy popoludní,“ dodal Tarabus.

Daniela Hammoud sa s manželom zoznámili v Budapešti, potom odišli do Libanonu, odkiaľ sa pred štyrmi rokmi po sedemročnom pobyte na Blízkom východe vrátili. Žena požiadala o rozvod. V sobotu zobral deväťročnú Fatimu a štvorročného Huseina do Bojníc, odtiaľ sa však už nevrátili. "Mali sme dohodu, že v sobotu majú ísť na výlet do Bojníc, ráno si deti vzal. Večer mi volal z neznámeho čísla, že sa niečo stalo, všetko je nanič, všetko sa pokazilo a budú spať u kamaráta. Ráno sa ozval naposledy, že deti ešte spia, odvtedy sa ozýva odkazová schránka," spomína Daniela.

Prípadom sa zaoberá polícia, ktorá po Mahmudovi Abbasovi Hammoudovi (39) a dvoch deťoch vyhlásila pátranie. Po nezvestnej trojici pátra aj Interpol. Mužov brat Daniele povedal, že Mahmud je s deťmi v Sýrii a idú do Libanonu. "A pokiaľ mám záujem, môžem sa vrátiť do Libanonu a žiť tam usporiadaným životom." Sýria ani Libanon nepodpísali medzinárodný dohovor o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí a nie sú tak zmluvne viazaní k spolupráci so Slovenskom. Ak sa tam deti dostanú, ich návrat bude zrejme zdĺhavý a problematický.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu