Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vládna kríza na Slovensku rezonuje v zahraničí: Matovič v prestížnych médiách, koalíciu sužujú spory!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/LONDÝN/PRAHA - Našu vládnu krízu si všímajú aj zahraničné médiá. Medzi nimi aj agentúra Reuters a prestížne noviny Financial Times.

Britský Financial Times zverejnil na svojej webstránke článok s titulkom „Slovenský premiér je pripravený odstúpiť kvôli sporu o ruskú vakcínu“. Nákup tejto Európou neschválenej vakcíny vyhrotil vládny spor do tej miery, že musel odísť minister zdravotníctva Marek Krajčí a od dvoch koaličných strán vznikla aj požiadavka na výmenu premiéra.

Premiér Igor Matovič je ochotný odstúpiť, koaličným kolegom však predstavil svoje podmienky (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Ako píše Financial Times, Igor Matovič nakúpil Sputnik V bez toho, aby bol schválený Európskou liekovou agentúrou (EMA). Následne jeho hlavu žiadali koaličné Sas a Za ľudí v čele s ich predsedami Richardom Sulíkom a Veronikou Remišovou.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Matovič zvolal v nedeľu tlačovú konferenciu, kde pripustil svoje odstúpenie: „Matovič povedal, že je pripravený podať demisiu, ale určil si sériu podmienok vrátane toho, že zostane členom vlády,“ píšu Financial Times, ktoré sa vo svojom článku opierajú o spomínanú tlačovku a text s požiadavkami, ktorý neskôr zverejnil Igor Matovič na Facebooku.

Premiér nešetrí vo svojom statuse kritikou, podľa ktorej dve koaličné strany chceli najskôr hlavu ministra zdravotníctva, ale potom nasledovala požiadavka aj na jeho odstúpenie.

"Pred pár týždňami sme chceli spoločne s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčim oznámiť Slovensku radostnú správu, že sa nám podarilo pre ľudí na Slovensku získať 2 milióny vakcín Sputnik V. Naši koaliční partneri však miesto vďaky, dovoz Sputnika využili na vyvolanie koaličnej krízy," píše Matovič a pokračuje: "Najprv bolo ich jedinou požiadavkou odstúpenie Mareka Krajčího. Túto požiadavku sme splnili. Následne však prišli s dodatočnou požiadavkou aj na môj odchod."

Vládna kríza na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Financial Times tiež pripomínajú, že Matovič priznal aj svoj podiel viny na celej situácii, ktorá vznikla. "Áno, uvedomujeme si aj svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a tiež vážnosť situácie. A uvedomujeme si tiež, že oveľa dôležitejšie ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie," píše Matovič na sociálnej sieti.

Vládna kríza na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Agentúra Reuters spomenula aj reakciu Sas, ktorá ešte v nedeľu Matovičov návrh uvítala a uviedla, že sa tým otvoril priestor na rokovanie, ale odmietla sa vzdať jedného zo svojich ministerstiev, ako aj to, aby Richard Sulík odišiel, ak by Igor Matovič zostal členom vlády.

"Vládne strany zvíťazili v minuloročných voľbách, keď Slováci, nahnevaní kvôli vražde investigatívneho novinára, požadovali očistenie nejasných prepojení v krajine medzi podnikaním, politikou, políciou a súdnictvom. Po výmene vlády nasledoval rad vyšetrovaní a trestných stíhaní, koalíciu však naďalej sužujú spory," napísala Reuters.

Agentúra doplnila, že Slovensko je jednou z európskych krajín najviac postihnutých koronavírusom. Prvého marca sme priviezli z Ruska 200-tísíc vakcín Sputnik V. z dohodnutých 2 miliónov. Po Maďarsku sme boli len druhá krajina EÚ, ktorá kúpila Sputnik V pred schválením európskymi orgánmi.

Viac o téme: MédiáVládna krízaIgor MatovičFinancial Times
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu