Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Odborníci a hygienik spomínajú na prvý prípad vírusu u nás: Diagnózy sme sa dozvedeli až z Nemecka

Mikas spomína na obdobie spred roka. Zobraziť galériu (2)
Mikas spomína na obdobie spred roka. (Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Už je to viac ako rok, čo sme na Slovensku 6. marca 2020 na Slovensku identifikovali prvý prípad potvrdeného ochorenia Covid-19. Išlo vtedy o päťdesiatnika z obce Kostolište a zasiahol ešte predchádzajúcu vládu. Na obdobie spred roka si zaspomínal aj hlavný hygienik z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Ján Mikas. Takto sa na to pozerá dnes.

Mikas sa rozhovoril pre portál TVNoviny.sk. Začal spomínať na 52-ročného muža zo Záhoria, ktorý bol prvým Slovákom s potvrdeným koronavírusom. "Hneď ma zaujímalo, ako sa pacient má, keďže už bol hospitalizovaný. Boli to časy, keď vzoriek nebolo tak veľa, a tak som s pacientom osobne telefonoval. Informoval som o prvom potvrdenom prípade vtedajšieho premiéra (končiaceho Petra Pellegriniho, pozn. red.) a oznámili sme to verejnosti," spomína Mikas.

Pred zasadaním pandemickej komisie poskytli svoj pohľad na aktuálnu situáciu Mikas, Mikulec aj Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

Zo správania sa vírusu boli prekvapení aj ostatní

Na tieto časy spomína aj vedúca Národného referenčného centra pre chrípku, doktorka Edita Staroňová. Tá priznala, že takýto rozmach vírusu nečakala.

KORONAVÍRUS Odborníci a hygienik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Na začiatku sme nepredpokladali, že sa postupne s touto diagnostikou stretne väčšina obyvateľstva a že z toho nakoniec bude pandémia. Vychádzali sme zo skúseností z predošlých epidémií koronavírov, a síce že pôjde o niekoľko importovaných prípadov zo zahraničia," spomína na minulý rok Staroňová.

Prvá podozrivá vzorka bola vraj už v januári 2020

Portál tiež píše o tom, že aj keď sa u nás prvý prípad koronavírusu potvrdil až na začiatku jari, vôbec prvá podozrivá vzorka, ktorá mohla obsahovať nebezpečný vírus SARS-CoV-2, prišla na ÚVZ už 22. januára! Vzhľadom však na to, že v tom období sa diagnóza len pripravovala a laboratórium ešte nevedelo fyzicky vzorky spoľahlivo analyzovať, zasielali sa prvé takéto vzorky do nemeckého Berlína. Tam sa totiž nachádza referenčné laboratóriom pre diagnostiku koronavírusov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Viac o téme: RokKoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu