Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovičov žart sa nevyplatil: Ukrajinci majú dosť, urážka v priamom prenose! Situáciu zachraňuje Ivan Korčok

Ivan Korčok a Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok a Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KYJEV - Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si predvolalo v stredu chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu vyslovilo protest proti nevhodným vyjadreniam predsedu vlády SR Igora Matoviča počas jeho rozhovoru v relácii Rádia Expres, kde uviedol, že za ruskú vakcínu Sputnik V sľúbil Moskve Zakarpatskú Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo informovalo o tom na svojej webovej stránke s tým, že žiada od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie. "Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Matovičov žart sa nevyplatil:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Podľa neho "žart" slovenského premiéra "znie obzvlášť urážlivo pre ukrajinský ľud trpiaci ruskou agresiou a ruskou okupáciou Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopol, ako aj častí ukrajinského Donbasu".Rezort ďalej uviedol, že "nevhodné slová predsedu slovenskej vlády sú v rozpore so zásadovým postavením Slovenska na podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc". Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny preto "žiada od predsedu slovenskej vlády Igora Matoviča oficiálne ospravedlnenie za jeho nevhodné poznámky". Ministerstvo dodalo, že ukrajinský veľvyslanec v SR Jurij Muška odovzdal demarš na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ivan Korčok sa za výroky premiéra ospravedlnil

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v stredu svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Dmytrovi Kulebovi ospravedlnil za výroky slovenského premiéra Igora Matoviča v súvislosti s Ukrajinou. Informoval o tom Korčok na sociálnej sieti. 

Minister zahraničných vecí Ivan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Korčok podľa svojich vyjadrení v stredu komunikoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Kulebom, ktorému sa za "nevhodné výroky" premiéra Matoviča ospravedlnil. "Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy," napísal minister. 

Igor Matovič v utorňajšej relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Sputnik V Ruskej federácii sľúbil, so žartom odvetil: "Zakarpatskú Ukrajinu." K tomu následne dodal: "Nič som nesľuboval... len som sa snažil zabezpečiť vakcínu." 

Viac o téme: OspravedlnenieUrážkaIgor MatovičSlovenskoUkrajinaKoronavírusIvan KorčokSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu