Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prípad starostu Marianky pripomína praktiky mafie z 90. rokov: Požiar, atrapa bomby aj výhražné správy!

Dušan Statelov Zobraziť galériu (3)
Dušan Statelov (Zdroj: Reprofoto:youtube/Dusan Statelov)

BRATISLAVA - Starosta Marianky v okrese Malacky Dušan Statelov sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Tento krok prišiel po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok. Praktiky nápadne pripomínajú 90. roky. K prípadu sa vyjadrili aj šéfovia samospráv. Posielajú jasný odkaz.

Pred dvoma rokmi mu niekto úmyselne podpálil auto. Polícia páchateľa doteraz nevypátrala. Starosta Marianky Dušan Statelov v tom čase naznačil, že požiar môže súvisieť s jeho postojom k developerským záujmom v obci a odmietaním neregulovanej výstavby. Odstúpenie zvažoval už vtedy. Priznal, že dlhodobo čelí rôznym formám zastrašovania.

Atrapa bomby aj výhražné SMS

Požiar auta bol napokon iba začiatkom. Statelov vo videu, kde informuje o dôvodoch rezignácie z funkcie starostu, konkretizoval aj ďalšie formy zastrašovania, ktorým mal čeliť po tom, ako zasadol na spomínaný post. "...ako atrapa bomby počas plesu, tiež nenájdený páchatel. Niekoľko výhražných smsiek manželke, ktoré sú nepublikovateľné, tiež nenájdení páchatelia, prokurátor zastavil vyšetrovanie. Pochopil som, že všetko, čo sa tu okolo mňa v obci deje, je psychický nátlak, aby som rezignoval," vysvetlil vo videu Statelov.

Napokon sa funkcie vzdal až v roku 2021. Rozhodnutie prišlo po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok. V noci zo soboty (30. 1.) na nedeľu (31. 1.) mu neznámy páchateľ podpálil konskú stajňu. "Podľa zistení kriminalistov naliali páchatelia akcelerátor priamo do stajne," priblížil Statelov s tým, že iba náhodou v stajni nebol v tom čase kôň. Hrozilo, že plamene prejdú aj na susednú budovu. Našťastie sa tak nestalo.

Statelov zvíťazil v komunálnych voľbách v novembri 2018.
Zobraziť galériu (3)
Statelov zvíťazil v komunálnych voľbách v novembri 2018.  (Zdroj: Reprofoto:youtube/Dusan Statelov)

Šéfovia samospráv: Útok na demokraciu

Útoky na volených predstaviteľov samospráv nepochybne súvisiacich s výkonom ich funkcií a ich snahou a presadzovanie práva a verejného záujmu, nemožno hodnotiť inak ako útoky na samotnú podstatu ústavného zriadenia a demokratického usporiadania správy vecí verejných. V stanovisku Klubu primátorov a starostov okresu Malacky to uviedol jeho predseda, starosta Studienky Boris Soukup.

Prípad starostu Marianky pripomína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto:stupava.sk)

Šéfovia samospráv takto reagovali na vyššie spomínanú informáciu o situácii v Marianke.  "Vyjadrujeme rozčarovanie, že v našom regióne sa podobné násilnosti a útoky na osobnú integritu opakujú stále častejšie a ostávajú nepotrestané. Podľa Klubu starostov a primátorov sa volení predstavitelia stávajú obeťou nevšímavosti a liknavosti štátnych orgánov, zodpovedných za ochranu práv a bezpečnosti. Takýto stav spôsobuje, že mestá a obce sa stávajú bezbrannými v konfrontácii s tými, ktorým v honbe za vlastným prospechom nie sú cudzie žiadne prostriedky, ani tie kriminálne," zdôraznil Soukup. Za klub preto vyzýva príslušné zložky štátu okamžite konať.

Prečítajte si aj: Hájiť verejný záujem proti rôznym individuálnym záujmom je ťažké, uviedol Vallo

Po intenzívnejšej ochrane predstaviteľov samospráv a razantnejšiemu postupu pri objasňovaní kriminálnych činov, namierených proti obhajcom verejného záujmu, volá aj Združenie miest a obcí Slovenska a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

OBDIV STAROSTOVI MARIÁNKY STATELOVOVI Starosta Mariánky Dušan Statelov sa včera stal obeťou podlého útoku na svoj...

Uverejnil používateľ Juraj Droba Utorok 2. februára 2021

"Ak budú metódy 90. rokov v samospráve pokračovať a páchatelia nebudú exemplárne potrestaní, čestní ľudia stratia záujem o verejnú funkciu,“ upozornil Droba, konštatujúc, že v súčasnosti verejnosť vidí najmä ostentatívne zákroky polície voči predstaviteľom samospráv v prípadoch, ktoré na prvý pohľad nie sú trestnou činnosťou.

Združenie miest a obcí Slovenska žiada vyšetrovateľov, aby rýchlosťou konania a precíznosťou vyšetrovania identifikovali vinníkov. "Takéto prípady posúvajú hranice správania mimo hraníc slušného správania, mimo reguly zákonov. Je to ťažké pochopiť a určite to nie je možné akceptovať," uviedol predseda združenia Branislav Tréger.

ZMOS poukazuje na to, že v priebehu ostatných rokov nielen situácia v obci Marianka pri Bratislave, ale aj prípady kriminalizácie iných starostov či primátorov, ktoré sa následne ukázali ako neopodstatnené, podrývajú prirodzenú dôveryhodnosť voči celému systému miestnej územnej samosprávy.

Združenie sa preto chystá prostredníctvom svojich zástupcov diskutovať o možnosti predchádzať podobným situáciám aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií.

Statelovi vyjadril podporu aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. "Hájiť verejný záujem proti rôznym individuálnym záujmom je ťažké," uviedol.

Chcem vyjadriť podporu Dušanovi Statelovi, ktorý sa po opakovaných útokoch na jeho majetok rozhodol rezignovať z funkcie...

Uverejnil používateľ Matúš Vallo má rád Bratislavu Utorok 2. februára 2021

"Mrzí ma, že starosta Dušan Statelov sa na svoju funkciu rozhodol rezignovať, ľudsky ho však úplne chápem a verím, že tieto zákerné útoky voči nemu budú do dôsledkov vyšetrené," doplnil Vallo.

Statelov zvíťazil v komunálnych voľbách v novembri 2018. Požiar stajne ho utvrdil v tom, že sa má vzdať funkcie. Všetkému predchádzali ďalšie útoky. Statelov priznal aj nezhody s niektorými poslancami, ktorí podľa neho neobhajujú verejný záujem a záujem obce.

Viac o téme: StarostaMariankaDušan Statelov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu