Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kontroverzný muž známy aj z protestov sa vybral na Kriváň: Ohňostroje a porušený zákon, hrozí mu obrovská pokuta!

Muž sa vybral na Kriváň a dokonca zapálil ohňostroj. Zobraziť galériu (2)
Muž sa vybral na Kriváň a dokonca zapálil ohňostroj. (Zdroj: YouTube/P.S.)

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA - Tak toto tu ešte nebolo. Uprostred najväčšej pandémie a núdzového stavu a k tomu ešte v neľudských podmienkach sa istý muž, ktorého niektorí už poznajú z protestov pred prezidentským palácom rozhodol, že pôjde na Kriváň aj so svojou rodinou. Na tom by skoro nič nebolo, keby využil aspoň turistické chodníky a vyrazil zavčasu ráno, lenže muž zobral celú svoju rodinu po nebezpečnej, neoznačenej ceste a ešte si to všetko nahrával na video. A akoby to nestačilo, zapálil tam aj ohňostroj. Ochranári a polícia sú v zúrivom vytržení a mužovi hrozí mastná pokuta.

Muž všetko zdokumentoval vo videu, ktoré nahral na internet. Video začína výstupom po neoznačenom chodníku s celou jeho rodinou. Bol totiž v zóne najprísnejšej prírodnej ochrany, kde okrem iného je v týchto dňoch zakázané chodiť, nie to ešte púšťať ohňostroje. Tá platí už od začiatku novembra a muž sa vybral na tento "výlet" na sv. Mikuláša, teda 6. decembra.

Muž sa rozhodol túru ukončiť predčasne, chcel to osláviť

"Túra bola veľmi náročná, ale ešte nie na hraniciach našich možností. Z bezpečnostných dôvodov sme sa rozhodli ukončiť výstup pred vrcholom," píše štyridsiatnik, ktorý mimochodom sympatizuje aj so stranou ĽSNS Mariana Kotlebu pod videom. Ten sa napokon rozhodol ukončiť svoju strastiplnú cestu ešte pred dosiahnutím vrcholu. To, čo však vyviedol po tom, je ešte nepredstaviteľnejšie, keďže na videu vidieť aj pohybujúcu sa zver v podobe kamzíkov. "Som šťastný, že sme videli kamzíky," priznáva sám muž v zázname.

Kamzíky, ktoré muž zaznamenal na mieste výstupu
Zobraziť galériu (2)
Kamzíky, ktoré muž zaznamenal na mieste výstupu  (Zdroj: YouTube/P.S.)

Neskôr na úpätí Kriváňa muž s rodinou v tme zastavil a pustil slovenskú hymnu, kde neskôr šokujúco odpálil ohňostroj, a to priamo uprostred chránenej oblasti. Video sa okamžite začalo šíriť po internete a prichádzali aj mnohé podnety od ochranárov i bežných ľudí. „S deťmi chodím dvanásťkrát do roka na výlet, ale tento rok som bol asi dvakrát. Som zaneprázdnený svojou politickou činnosťou aj kvôli korone. Ochranári by sa mali zamerať na niečo iné. Neprekáža im, že zo Štrbského Plesa robia destináciu pre zbohatlíkov, ale prekáža im nejaký ohňostroj. Deti som nijako neohrozil,“ myslí si muž, ktorý spustil ohňostroj.

O prípad sa už začala zaujímať aj polícia

Oficiálna policajná stránka venovaná hoaxom a podvodom sa už o tento prípad začala zaujímať. Upozorňujú na mimoriadne nebezpečenstvo, ktorého sa títo ľudia dopúšťajú. "Ako sme už viackrát informovali, šíritelia, a hlavne tvorcovia dezinformácií budú vždy "bojovať" proti akémukoľvek oficiálnemu nariadeniu - a je úplne jedno, či úlohou nariadenia je ochrana života a zdravia. Takéto osoby sú preto obzvlášť nebezpečné vo vzťahu k ďalším osobám - svojim konaním sú schopné ich presvedčiť alebo prinútiť (deti nemajú na výber) na nasledovanie svojho konania," píše polícia.

"Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že v mnohých prípadoch ide o osoby, ktoré zažívajú vo svojom osobnom živote vnútornú mizériu, depresiu, sklamanie. Potácajú sa zo dňa na deň, hľadajú stratený zmysel svojej existencie, po neúspechoch v súkromí a zamestnaní bažia po pozitívnych pocitoch. Takéto stupňovité správanie je časovanou bombou, ktorá sa či už z pohľadu individuálneho psychického zdravia alebo z pohľadu bezpečnosti okolia určite neskončí dobre," pokračuje polícia.

Šéf TANAP-u zúri

Video sa dostalo aj k samotnému predsedovi Správy TANAP-u (Tatranského národného parku) Pavlovi Majkovi, ktorý pre Aktuality uviedol, že očakávajú exemplárne potrestanie. "Rodina vošla do sezónnej uzávery, ohrozovali svoju bezpečnosť, mohli vynútiť zásah Horskej záchrannej služby. Práve rozbiehame kampaň aj so samosprávou, aby sme apelovali na ľudí, nech nepúšťajú petardy na Silvestra v národnom parku,“ vysvetľuje nebezpečné konanie predseda TANAP-u.

„Zaznamenaná činnosť bola vykonávaná v chránenom území, pravdepodobne v Národnej prírodnej rezervácii Važecká dolina, kde platí 5. stupeň ochrany,“ potvrdila tieto slová hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná. Skupina ľudí sa podľa záznamu dopustila protiprávneho konania na úseku ochrany prírody a krajiny. Pohybovali sa totiž mimo turistického chodníka a na území 5. stupňa ochrany. Navyše rušili pokoj a ticho na tomto type územia. Okrem toho tam púšťali aj ohňostroj, čo je ďalší vážny priestupok. Za každú z menovaných skutkov hrozí pokuta až do výšky 3 319,39 eur.

Viac o téme: MužOhňostrojPolícia TANAPKriváň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu