Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Takto to dnes vyzeralo na protestoch v regiónoch: Odmietanie nosenia rúšok a jasná výzva vláde

Na snímke protivládny protest pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach Zobraziť galériu (11)
Na snímke protivládny protest pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

KOŠICE – Protestné zhromaždenie proti opatreniam zavedeným v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) sa v utorok popoludní uskutočnilo na Hlavnej ulici v Košiciach.

Na proteste, ktorý sa konal napriek núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa, prišlo zhruba tisíc ľudí, mnohí boli v dave bez rúšok. Polícia počas pokojného priebehu nezasiahla. Vystupujúci na pódiu na Dolnej bráne odmietali nosenie rúšok a plošné testovanie, tvrdili, že opatrenia porušujú ľudské práva, ústavu a zákony. Viacerí spochybňovali samotnú závažnosť pandémie a ochorenia COVID-19. Zhromaždenie, ktoré sa začalo po 15.00 h, trvalo viac ako hodinu.

Protest na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Na snímke protivládny protest
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Rečníci uviedli, že pôvodní organizátori neprišli, tak sa sami ujali slova. Na pódiu potom vystúpili aj ďalší ľudia z davu. Niektorí z protestujúcich mali v rukách slovenské vlajky, z davu zazneli okrem iného výkriky žiadajúce demisiu vlády. Hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian potvrdil, že podujatie nebolo oficiálne nahlásené a bolo tak nelegálne.

Na snímke protivládny protest
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Ľudia protestovali v Prievidzi a Žiline, polícia situáciu monitorovala

Protesty proti vláde a protiepidemickým opatreniam sa v utorok popoludní konali i v Prievidzi a Žiline. Na Námestí slobody v metropole hornej Nitry sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, v centre Žiliny desiatky obyvateľov. Polícia situáciu na oboch miestach monitorovala, informácie o prípadných ďalších protestoch v iných mestách nemá.

Na snímke protivládny protest
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

"Polícia situáciu v Prievidzi monitorovala a nezistila narušenie verejného poriadku," povedal trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička. Na proteste v Žiline sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. "Zhromaždenie bolo pokojné a nedošlo k narušeniu verejného poriadku," dodala.

Na snímke protivládny protest
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Proti vláde protestovalo v Banskej Bystrici pár stoviek ľudí

Zopár stoviek protestujúcich prišlo v utorok, v deň pamätného 31. výročia Novembra '89, na banskobystrické Námestie SNP, aby povedalo hlasné "nie" súčasnému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), vláde a trvajúcim opatreniam v boji proti pandémii nového koronavírusu, ktoré majú negatívny dosah na celú spoločnosť. Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, polícia nezasahovala, nedošlo k narušeniu verejného poriadku a ani k incidentom.

Počas zhruba 20-minútového stretnutia na námestí vystúpil podnikateľ Miroslav Belička, niekdajšia pravá ruka bývalého predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, ktorý zdôraznil, že tam nie je za žiadnu politickú stranu, ale za svoju rodinu a deti. Prejav smerujúci proti vyhláseniu núdzového stavu, proti zákazu zhromažďovania sa, povinnému noseniu rúšok, ale aj proti médiám či farmaceutickým firmám si vyslúžil od zhromaždených aplauz. Na záver si všetci zaspievali slovenskú hymnu.

Viac o téme: VládaProtestyPolícia KošicePrievidzaŽilina17. november
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu