Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO prvého snehu! Lomnický štít prikryla biela perina: Rekordná nádielka zasypala viaceré európske krajiny

Lomnický štít Zobraziť galériu (5)
Lomnický štít (Zdroj: vt.sk)

TATRY – Do Európy dorazilo sneženie, a to výdatné. Niekoľkocentimetrovú tohtoročnú prvú snehovú nádielku privítali na konci septembra aj na Lomnickom štíte. Nočné sneženie tam vyčarovalo približne päť centimetrovú vrstvu snehu. Snežilo tiež vo Švajčiarsku, Francúzsku, v Rakúsku, Taliansku, Nemecku či Česku.

Prvé sneženie na Lomnickom štíte vykúzlilo nefalšovanú zimnú náladu. Na druhom najvyššom vrchu Tatier napadla zhruba päťcentimetrová snehová nádielka.

Lomnický štít
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: vt.sk)

Lomnický štít
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: vt.sk)

Posledný septembrový víkend však zima udrela vo viacerých európskych krajinách. Napríklad v švajčiarskom meste Crans-Montana napadla až 25-centimetrová vrstva snehu. Ide o nový rekord v sezóne za takmer sto rokov, uviedol portál iMeteo.sk.  

V niektorých častiach Rakúska napadol sneh v polohách iba 550 m n. m. Meteorológovia takisto hovoria o novom rekorde za mesiac september, lebo v rakúskych Alpách dochádza zvyčajne k prvému výdatnému sneženiu v sezóne až v októbri.

Nasnežilo už aj v susednom Česku. Na Šumave aj v Krušných horách sa zobudili do bieleho rána. Na vrchu Čierna hora vznikol aj snehuliak.

FOTO prvého snehu! Lomnický
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/ČHMÚ)

FOTO prvého snehu! Lomnický
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Horská služba Šumava - Kvilda)

Predpovede podľa iMeteo.sk naznačujú, že v najbližších dňoch napadne na niektorých miestach ďalšia výdatná nádielka snehu. „Prognózy ukazujú, že na niektorých miestach to môže byť aj viac ako 60 cm snehu,“ dodali meteorológovia.

Viac o téme: SnehLomnický štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu