Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Aféra Hedviga je bremenom vo vzťahoch s Maďarskom

Kubiš:
Kubiš: "Až bude tento prípad vyriešený, tak sa pohneme ďalej."

BRATISLAVA - Prípad Hedvigy Malinovej je bremenom, ktoré bráni zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov, priznal dnes v Bratislave minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Akékoľvek riešenie tohto prípadu by vzťahom pomohlo.

"Nechcem oživovať tento prípad, je sám osebe zrejme zamotaný....Ale viem jedno. Niečo sa stalo a bez toho, aby sa tento prípad uzavrel transparentne, uzavrel tak, aby všetci mali jasno v tom, čo sa stalo a uzavrel vyvodením dôsledkov, nás bude vždy zaťažovať," povedal na tlačovej besede.

Nedá sa očakávať, že sa na tento prípad zabudne a vzťahy sa zlepšia bez jeho riešenia. "Až bude tento prípad vyriešený, tak sa pohneme ďalej, nech už bude výsledok šetrenia akýkoľvek. Myslím si, že sa nám podarí odstrániť jedno určité bremeno, ktoré predsa len vplýva, aspoň ovplyvňuje psychológiu, atmosféru - keď nie inak, vzťahov," uviedol šéf diplomacie.

SR a Maďarsko pripravujú schôdzku premiérov Roberta Fica a Ferenca Gyurcánya. Potvrdila to aj maďarská ambasáda. Podľa nej by sa mali koncom januára zísť vicepremiéri a rokovanie definitívne dohodnúť. Premiéri by sa mohli stretnúť do leta. Kubiš zaradil upevňovanie vzťahov so susedmi, vrátane Maďarska, medzi priority slovenskej diplomacie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu