Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Leto je definitívne na konci! FOTO Slovenský meteorológ prišiel s prvou prognózou na JESEŇ: Aká bude?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock, Getty Images, )

BRATISLAVA – Prvý septembrový deň sa začala meteorologická jeseň, ktorá daždivým a chladným počasím tohtoročné mimoriadne teplé leto rázne ukončila. Aké počasie očakávať od jesene? A dočkáme sa babieho leta? Uznávaný meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič exkluzívne pre Topky.sk priniesol prvú prognózu na jeseň 2020.

Leto 2020 bolo jedným z najteplejších

Tohtoročné leto (jún-august) síce nebolo tak teplé ako tri predchádzajúce letá, no napriek tomu sa v porovnaní s dlhodobým priemerom zaradilo medzi mimoriadne nadnormálne, skonštatoval meteorológ Pavel Matejovič. „Jeho kladná teplotná odchýlka bola na našom území viac ako +2 °C, čím sa zaradilo k 10. najteplejším letám od začiatku meteorologických pozorovaní na území Slovenska,“ vyčíslil.

Teplotná odchýlka liet na meteorologickej stanici v Hurbanove. Šípkou je vyznačené tohtoročné leto.
Zobraziť galériu (3)
Teplotná odchýlka liet na meteorologickej stanici v Hurbanove. Šípkou je vyznačené tohtoročné leto.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Najteplejším mesiacom leta bol august

Absolútne maximá dosiahli toto leto na území Slovenska "len" okolo 36 °C, no vyskytlo sa veľa tropických dní, keď maximálna teplota vystúpila na 30 °C a viac. Takých dní bolo podľa Matejoviča v Hurbanove za celé leto asi 38, pričom v minulosti to bývalo priemerne 18 dní. „Najteplejším mesiacom leta bol august, ktorého kladná odchýlka bola okolo 3.5 °C nad dlhodobým priemerom,“ priblížil meteorológ.

Aká bude tohtoročná jeseň?

Prvého septembra sa už začala meteorologická jeseň (september-november), ktorá daždivým a chladným počasím tohtoročné mimoriadne teplé leto rázne ukončila.

September je u nás na viacerých miestach najdaždivejším mesiacom roka a je pravdepodobné, že veľa zrážok spadne počas tohto mesiaca aj tento rok. Meteorológ v tomto súvise podotkol, že už prvý septembrový deň bol na zrážky veľmi bohatý. Podľa meraní SHMÚ spadlo na väčšine meteorologických staníc 20 až 40 mm zrážok. Boli ale stanice, kde boli zrážkové úhrny ešte väčšie.

„Na základe meteorologických modelov by tohtoročná jeseň mala byť teplotne nadpriemerná, aj keď jej teplotná odchýlka od dlhodobého priemeru by nemala byť až taká veľká ako počas leta,“ načrtol Matejovič.

Predpokladaná teplotná odchýlka v septembri podľa modelu ECMWF.
Zobraziť galériu (3)
Predpokladaná teplotná odchýlka v septembri podľa modelu ECMWF.  (Zdroj: Pavel Matejovič/ECMWF)

Modely, na ktoré sa odvoláva, predpokladajú, že jeseň by mala byť asi 1 až 2 °C nad dlhodobým priemerom, pričom o niečo teplejšie by malo byť na východe Slovenska.

Zažijeme babie leto?

Babie leto sa vyznačuje slnečným a ustáleným počasím, no rána bývajú už pomerne chladné. Ako uviedol meteorológ, v priebehu jesene ho pravdepodobne zažijeme. „Babie leto sa môže vyskytnúť až do konca októbra, v tejto chvíli sa však nedá predpovedať, kedy tak nastane. Stáva sa, že babie leto sa počas jesene vyskytne aj viackrát,“ povedal Matejovič.

Viac o téme: JeseňPrognózaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu