Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

RADAR Na Slovensko sa valia intenzívne búrky: Platia VÝSTRAHY, kde sa očakávajú najvýdatnejšie zrážky?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, FB/SHMÚ)

BRATISLAVA – Slovensko zasiahnu veľmi výdatné búrky, s ktorými môžu byť spojené prívalové zrážky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal druhostupňovú a neskôr i treťostupňovú výstrahu.

Aktuálny radar zrážok 

V pondelok nás čakajú intenzívne búrky vo veľmi vlhkom vzduchu

Aktuálne sa v našej oblasti nachádza veľmi vlhký vzduch, a preto je na väčšine územia dusno. „Od juhu sa k nám v priebehu dňa dostane ešte vlhší vzduch, čoho dôsledkom môže lokálne byť až silné dusno, hlavne na juhu (nad 24 hPa),“ skonštatoval hydrometeorologický ústav na svojej sociálnej sieti.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Ako spresnil krátko po pol druhej, na juhozápade Slovenska sa začal rapídny vývoj búrok. „Vzduch je veľmi vlhký, dusno je tu najvýraznejšie, čo lokálne vyústi do prívalového dažďa s vysokými úhrnmi - ojedinele môže za krátku dobu spadnúť aj viac ako 40 mm,“ uviedli meteorológovia s tým, že pravdepodobné sú aj krúpy a prechodné zosilnenie vetra.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pri takto vysokej vlhkosti sa búrky vyvíjali už v dopoludňajších hodinách. Dôkazom sú intenzívne búrky na východe Podunajskej nížiny a juhu stredného Slovenska. Kopovitá oblačnosť sa však už začína vyvíjať aj inde.

Búrky podľa SHMÚ prinášajú vysoké úhrny zrážok. „Podľa meraní už lokálne 30-70 mm, no z radarových odhadov to môže byť ojedinele aj viac,“ spresnili meteorológovia.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Silné búrky sa môžu vyskytovať počas celého dňa. O čosi výraznejšie podmienky sú v západnej polovici územia (ktoré vo večerných hodinách ešte podporí studený front postupujúci od západu), no intenzívne búrky môžu byť kdekoľvek,“ uviedol SHMÚ.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Meteorológovia sprísnili výstrahy

Meteorológovia zo SHMÚ vydali výstrahu druhého stupňa pred búrkami, ktorá platí najmä pre západné a časť stredné Slovensko.

V celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji, takmer vo všetkých okresoch Žilinského kraja a v regiónoch Rožňava a Medzilaborce je od 11:00 do stredajšej polnoci zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 18 - 25 m/s (65 - 90 km/h), pričom po dobu platnosti výstrahy môžu byť ojedinele kumulované úhrny zrážok 60 až 110 mm,“ vystríha hydrometeorologický ústav.

SHMÚ od 15:15 do 17:00 vydal aj výstrahu tretieho stupňa pre okres Komárno. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 50 - 80 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 25 - 35 m/s (90 - 125 km/h),“ zdôraznili meteorológovia. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa nich vysoká.

RADAR Na Slovensko sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre zvyšok krajiny platí prvostupňová výstraha, kedy s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. Úhrny môžu dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h), pričom po dobu platnosti výstrahy ojedinele môžu byť kumulované úhrny okolo 60 mm.

Počasie komplikuje dopravu

V hlavnom meste dopravní policajti vyzývajú všetkých vodičov k zvýšenej opatrnosti. „Znížte rýchlosť a jazdu prispôsobte aktuálnym poveternostným podmienkam. Plne sa venujte vedeniu vozidla,“ apelujú na šoférov muži zákona. 

Policajti tiež informujú, že pre dopravnú nehodu je neprejazdný tunel SItina v smere do Petržalky. Odklon dopravy je cez Patrónku.

„Vodiči, nezabúdajte ani na tzv. aquaplaning. Nejde o bežný šmyk na mokrej vozovke, ale o úplnú stratu priľnavosti pneumatiky spôsobenú nedostatočným odvodom vody z jej povrchu. Jazdite opatrne!“ dodali.

Viac o téme: BúrkyVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu