Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mrazivé čísla Eurostatu: Slovenský priemysel na totálnom dne, prepad o viac ako 30 percent!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Priemyselná výroba v Európskej únii sa v máji medzimesačne zvýšila o 11,4 percenta po aprílovom prepade o 18,2 percenta. Oznámil to dnes štatistický úrad Eurostat. V medziročnom porovnaní produkcia klesla o 20,5 percenta, jej prepad ale spomalil z aprílových 27,8 percenta. Priemyselnú aktivitu tvrdo zasiahli opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré ale v máji členské krajiny začali uvoľňovať. Slovenský priemysel však zaznamenal v štatistike Eurostatu viac ako 30-percentný prepad!

V eurozóne sa priemyselná výroba v máji medzimesačne zvýšila o 12,4 percenta. Zaostala však za očakávaniami analytikov, ktorí podľa prieskumu agentúry Reuters počítali s pätnásťpercentným nárastom. Medziročne sa výroba v eurozóne prepadla o 20,9 percenta.

Najvýraznejší medzimesačný nárast v rámci EÚ zaznamenala v máji výroba v Taliansku, kde sa zvýšila o 42,1 percenta. Nasledovali Francúzsko a Slovensko zhruba s pätinovým nárastom. V Českej republike produkcia stúpla o 13,9 percenta. V niektorých krajinách, napríklad v Írsku či Chorvátsku, ale produkcia pokračovala v medzimesačnom poklese.

Prepadli sme sa najviac

V medziročnom porovnaní zaznamenalo najprudší prepad výroby práve Slovensko, a to o 33,5 percenta. V Česku sa priemyselná produkcia medziročne znížila o 25,7 percenta. Medziročný rast výroby podľa dostupných údajov nezaznamenala žiadna členská krajina EÚ.

Mrazivé čísla Eurostatu: Slovenský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurostat)

Európska komisia (EK) minulý týždeň predpovedala, že ekonomika EÚ tento rok v dôsledku koronavirovej krízy klesne o rekordných 8,3 percenta. V budúcom roku komisia počíta s rastom o 5,8 percenta.

Mrazivé čísla Eurostatu: Slovenský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurostat)

Viac o téme: GrafPriemyselSlovenskoEurostat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu