Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spor Fica a Korčoka pokračuje: Šéf rezortu diplomacie vracia úder! Smer to definitívne dáva na Blahu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Spor Smeru a rezortu diplomacie pokračuje. Šéf strany Smer Robert Fico včera povedal, že minister zahraničia Ivana Korčok by mal zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii. Dôvodom je fakt, že Británia nás nezaradila na zoznam bezpečných krajín. Korčok dnes uviedol, že po týchto útokoch je jasné, že Smer a Robert Fico definitívne prebrali rétoriku Ľuboša Blahu.

Veľká Británia nezaradila Slovensko na zoznam bezpečných krajín napriek tomu, že na ich zozname sú krajiny s oveľa horšou epidemiologickou situáciou. Práve to bolo dôvodom slovného sporu medzi poslancami strany Smer a rezortom zahraničných vecí. Ako prvý reagoval Juraj Blanár, ktorého slová označil Korčok za politicky motivovanú kritiku. Šéf Smeru včera dokonca vyzval ministra zahraničných vecí, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. Prestrelka pokračuje a Korčok im nič nedaroval. Poobede Robert Fico opäť zareagoval na Korčoka. 


Kritika Smeru pokračuje! Korčok by mal podľa Fica zvážiť zotrvanie vo funkcii: Británia nám vraj neverí


Smer si to všimol až po týždni, ale Fica to nezaujíma

Ivan Korčok na sociálnej sieti zopakoval postoj ministerstva zahraničných vecí, že rozhodnutiu Veľkej Británie nezaradiť Slovensko medzi bezpečné krajiny nerozumejú a považujú ho za neopodstatnené. „Ale treba to dopovedať, lebo zase raz predseda Fico neodolal pokušeniu politikárčiť. Pán poslanec Fico aj s jeho spolustraníkmi si až po týždni všimli, že Veľká Británia nezaradila Slovensko medzi bezpečné krajiny,“ uviedol Korčok. Slovenská diplomacia si to podľa jeho slov všimla hneď, a preto koná.

Spor Fica a Korčoka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Robí a bude robiť maximum na zmenu britského postoja. Otvorene však tiež hovorím, že vplyv slovenskej aj britskej diplomacie na epidemiológov v našich krajinách je nulový. Nemusí sa nám to páčiť, ale je to tak, a epidemiológovia robia rozhodnutia, ktorým my laici nie vždy rozumieme. A tak ani ja v tomto prípade nerozumiem tým britským. Toto všetko pán Fico vie, ale jeho to nezaujíma, a preto ma vyzval, aby som odstúpil z postu ministra,“ napísal. 

Smer to dáva na Blahu

Korčok komentoval aj Ficovu výzvu, aby odstúpil z postu šéfa rezortu. „Je smutné, že pán Fico politikárči s úplne všetkým, čo sa mu hodí. Čakal by som od neho, aby nabádal našich občanov na obozretnosť pri cestovaní do krajín, ktoré naši epidemiológovia nepovažujú za bezpečné, vrátane Británie. Pán Fico však robí opak. Nezodpovedné!“ kritizoval slová šéfa Smeru.

Spor Fica a Korčoka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Pána Fica sa dá chápať, keď chce hovoriť o mojom odstúpení, lebo to je oveľa jednoduchšie, ako hovoriť o iných, oveľa naliehavejších témach týchto dní, ktoré zaujímajú slovenskú verejnosť. Priehľadné! Tento týždeň ukázal, že R. Fico a zvyšok strany Smer definitívne prešli na pozíciu poslanca Blahu. Smutné!“ dodal Korčok. 

Keď bol štátny tajomníkom za Smer, Blaha mu nevadil

Podľa neho problém okolo Veľkej Británie je vážnejší. Zlyhanie je podľa Fica o to zarážajúcejšie, že ostatné krajiny V4 (Česko, Maďarsko a Poľsko) na zozname bezpečných krajín napriek horšej situácii sú. „Nedá sa to nazvať inak, ako politickým analfabetizmom, keď vlastné zlyhanie chce minister Korčok snaží zmierniť tvrdením, že o zozname rozhodli epidemiológovia a nie politici. Namiesto toho, aby chlapsky priznal zlyhanie, okolo seba kope a útočí na tých, ktorí na jeho nezvládnutie funkcie ministra upozornili,“ uviedol na sociálnej sieti predseda Smeru. 

„Ide o jeden z najchabejších pokusov prekryť svoje politicke zlyhanie, aké sme kedy mohli na slovenskej politickej scéne vidieť. Je čas na odchod I. Korčoka z pozície ministra. P.S.: Rád by som pripomenul, že ešte v minulom volebnom období bol I. Korčok štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničia za stranu SMER - SD, vtedy mu pán poslanec Blaha nevadil,“ dodal. 

Fico vyzval Korčoka, aby odstúpil z postu šéfa rezortu

Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico v sobotu v Prešove vyzval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby zvážil svoje ďalšie zotrvanie na čele rezortu slovenskej diplomacie. Dôvodom má byť zlyhanie ministerstva, keďže Veľká Británia zaradila Slovensko na zoznam rizikových krajín v súvislosti so šírením nového koronavírusu. „Je to obrovské zlyhanie rezortu ministerstva zahraničných vecí. Také zlyhanie, že by mal zvážiť minister ďalšie zotrvanie vo svojej funkcii,“ skonštatoval Fico.

Spor Fica a Korčoka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poukázal na to, že vystavil tisíce ľudí, ktorí chcú zo Slovenska cestovať do Británie, nepríjemnému procesu a procedúram. Upozornil, že ak sa chce niekto dostať do Veľkej Británie zo Slovenska, bude musieť absolvovať 14-dňovú karanténu. „Čo je v podmienkach Británie veľmi náročne, komplikuje to rodinný, pracovný a študijný život a je to obrovský zásah,“ poznamenal šéf Smeru.

Rezort diplomacie kritizoval za nečinnosť, aj za to, že namiesto toho, aby sledoval veci sa venuje Venezuele. Korčokovi zároveň vyčítal, že je v zahraničnej politike príliš orientovaný na západ. „Mysleli sme, si že dôležitú destináciu ako Veľká Británia si strážime 24 hodín denne,“ poznamenal Fico. Považuje za dôležité zistiť, prečo Británia Slovensko nezaradila na zoznam bezpečných. Myslí si, že Británia slovenskej vláde neverí. 

Viac o téme: Robert FicoSmerBritániaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu