Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kollára grilovali vyše hodinu: Je koalícia ohrozená? Loptička je na jeho strane, tvrdia SaSkári

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanecký klub SaS vyše hodinu griloval Borisa Kollára pre jeho diplomovku. Šéf parlamentu svojimi argumentami poslancov vládnej koalície nepresvedčil a vyzvali ho, aby odišiel z funkcie šéfa NR SR. Ide o druhú stranu koalície, ktorá ho vyzvala na takýto krok. Súčasný stav je pre nich neprijateľný.

„Rokovanie bolo konštruktívne. Odpovedal na všetky naše otázky. Nakoniec sme ho vyzvali na odstúpenie z funkcie. Dali sme mu jasné argumenty, prečo má tak urobiť. Sľubovali sme nulovú toleranciu  ku korupcii a aj novú politickú kultúru.  Loptička je teraz na jeho strane a čakáme, ako s našou výzvou naloží,“ povedala nám poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová.

Máte právo požadovať vyššie štandardy

Marián Viskupič je presvedčený, že pre politikov by malo platiť pravidlo – prví medzi rovnými. „Verejnosť a novinári majú po nás právo požadovať vyššie štandardy. Ctiť si morálne zásady je minimálne rovnako dôležité, ako dodržiavať zákony,“ myslí si Marián Viskupič.

Rovnakého názoru je aj poslankyňa Janka Cigániková. Aj ona vyzýva Borisa Kollára, aby odišiel z funkcie. Dodáva, že samozrejme SaS rešpektuje koaličné rozloženie síl a pozícia predsedu parlamentu patrí strane Sme rodina.

Kollára grilovali vyše hodinu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Na odchod z postu predsedu parlamentu Borisa Kollára vyzvala aj strana Za ľudí. S ich poslancami sa Boris Kollár podľa vlastných slov stretávať nebude. Pripustil, že kvôli požiadavke koaličných strán, aby odišiel z funkcie predsedu NR SR je v hre aj odchod z vládnej koalície. „Ja nemám inú možnosť, len odísť z vlády, ja nemôžem odísť len z postu predsedu parlamentu. Ja nikoho nevydieram, všetko je v poriadku, idem sa porozprávať s kolegami,“ nechal sa počuť.

Kollára grilovali vyše hodinu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanci vládnej koalície očakávajú od šéfa parlamentu Borisa Kollára, že urobí do budúceho týždňa  rázny krok. Zotrvanie vo funkcii je pre nich neakceptovateľné. V parlamente sa špekuluje, že budúci týždeň Boris Kollár v parlamente požiada o vyslovenie dôvery či nedôvery. A poslanci by mali rozhodnúť.

Viac o téme: KoalíciaPlagiátSlovenskoSaSRichard SulíkBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu