Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenské občianstvo stratilo už 3336 ľudí: Upravujúca novela sa pripravuje, TOTO sa môže zmeniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Návrh legislatívy, ktorá má upraviť nadobúdanie i stratu štátneho občianstva, sa momentálne nachádza vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní. Povedala to Petra Friese z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Súčasná vláda sa vo svojom programe zaviazala, že umožní Slovákom dlhodobo žijúcim v zahraničí nadobudnúť občianstvo daného štátu bez straty slovenského občianstva.

"K zmenám by malo prísť vo viacerých oblastiach, či už pri procese nadobúdania štátneho občianstva, jeho strate alebo doplnení a zjednotení pojmov v záujme zabezpečenia jednotného výkladu," doplnila Friese. Vládny kabinet chce zároveň riešiť situáciu osôb, ktoré prišli o slovenské občianstvo, tak, aby im bolo vrátené na základe štandardných európskych princípov nadobúdania občianstva.

Slovenský pas strácajú ľudia, ktorí prijali občianstvo iného štátu, na základe zákona, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Doteraz stratilo slovenské občianstvo 3336 ľudí.

Cestovný pas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

3336 ľudí

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 11. júna 2020) o slovenský pas 3336 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím nemeckého (778). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo české (766), rakúske (507), britské (376), americké (172), maďarské (129), švajčiarske (93), austrálske (76), nórske (74), írske (57), holandské (56), kanadské (53), belgické (43), talianske (36), švédske (32), fínske (19), francúzske (18), luxemburské (16), dánske (desať), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom).

Vrátanie sa zvyčajne podarí

O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz (od 1. februára 2015 do 11. júna 2020) na základe výnimky 1050 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 947 žiadateľov, ďalšie žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. Potvrdil to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (321), britským (187), nemeckým (146), americkým (83), austrálskym (61), švajčiarskym (47), kanadským (36), maďarským (14), talianskym (desať), luxemburským (deväť), švédskym (sedem), holandským a dánskym (po päť), írskym a rakúskym (traja), belgickým, francúzskym a izraelským (po dvoch), fínskym, poľským, rumunským a ukrajinským (po jednom).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu MV o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR.

Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii, čiže povolený pobyt cudzinca na území SR. Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol.

Viac o téme: úpravaNovelaŠtátne občianstvoBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu