Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PREDPOVEĎ POČASIA Čaká nás mrazivá noc, meteorológovia vydali výstrahy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nový týždeň neprinesie veľkú zmenu v počasí. Z noci na pondelok sa však citeľne ochladí - na západe hrozia prízemné mrazy, vo zvyšku krajiny nízke teploty. Meteorológovia preto vydali prvostupňové výstrahy.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk


Pondelok

Medzi nevýraznou tlakovou výšou nad Balkánom a Čiernym morom a plytkou tlakovou nížou nad južnou Škandináviou a západnou Európou k nám od juhozápadu začne prúdiť teplejší a vlhší vzduch.

Obloha bude jasná až polooblačná, v priebehu dňa sa však v západnej polovici územia postupne zväčší oblačnosť a môžu sa tak výnimočne objaviť slabé zrážky.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 5 až 0, v dolinách a kotlinách miestami na 0 až -5 stupňov. Aj v nížinách hrozí lokálne prízemný mráz! Meteorológovia v tomto súvise vydali výstrahy prvého stupňa.

V regiónoch Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta a Komárno sa od polnoci do siedmej ráno vo výške 5 cm nad povrchom ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 0 až -3 °C. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Od polnoci do ôsmej ráno platí pre takmer celé územie výstraha pred nízkymi teplotami. Vo vyznačených okresoch sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -1 až -5 °C. „Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie vegetácie,“ upozornil SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Maximálna denná teplota dosiahne v pondelok 18 až 23, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 16 stupňov. V noci rátajte so slabým, cez deň miestami prevažne južným vetrom do 20 km/h.

Utorok

Po prednej strane plytkej oblasti nízkeho tlaku vzduchu tiahnucej sa z Pobaltia cez strednú až nad západnú Európu k nám bude od juhozápadu pokračovať prílev teplého a vlhkého vzduchu.

Očakáva sa polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele i búrky. Cez deň bude teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 9 až 4, v údoliach ojedinele na okolo 2 stupne. Najvyššia denná teplota dovŕši 19 až 24 stupňov. Pofukovať bude slabý, cez deň miestami južný vietor do 20 km/h.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Streda

V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad západnou a strednou Európou postúpi od západu do našej oblasti studený front.

Má byť prevažne veľká, miestami, najmä spočiatku na východe aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň na viacerých miestach dážď, sa vyskytnú prehánky, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 12 až 7, v dolinách ojedinele na okolo 5 stupňov. Počas dňa sa môže otepliť na 16 až 21, na východe miestami na okolo 23 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Štvrtok

V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu sa v našej oblasti bude vlniť studený front.

Meteorológovia hlásia prevažne oblačno. Miestami prehánky, ojedinele búrky. Do rána sa ochladí na 11 až 5 stupňov. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 16 až 22 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Piatok

V brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi zvlnený studený front z našej oblasti ďalej na východ. Za ním k nám začne od západu prúdiť chladnejší vzduch.

Bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach sa objaví dážď, prehánky, ojedinele i búrky. Vo vysokých polohách sa očakáva sneženie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 11 až 5 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 12 až 18 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu