Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Na Slovensku sú zabezpečené plynulé dodávky energií, potvrdil minister Žiga

Minister hospodárstva SR Peter Žiga
Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Na Slovensku sú aj v týchto ťažkých chvíľach, keď sa šíri koronavírus, zabezpečené plynulé dodávky energií. Na utorňajšej tlačovej besede po rokovaní s energetickými firmami o tom informoval minister hospodárstva Peter Žiga.

„Energie sú kľúčové pre ekonomiku aj v každodennom živote v našich domovoch. Chcem upokojiť priemysel aj verejnosť, že dodávky plynu, elektriny a pohonných hmôt sú v súčasnosti plynulo zabezpečené. Všetky spoločnosti sa intenzívne pripravujú na možné krízové scenáre,“ povedal Žiga. Zatiaľ podľa ministra nie je ani jeden pozitívny prípad koronavírusu v energetických spoločnostiach, ktoré prevádzkujú kritickú infraštruktúru.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Energetici majú vytvorené záložné tímy či záložné pracoviská. Spoločnosti intenzívne riešia logistiku aj havárie, odložili plánované odstávky. „Tok plynu z Ruskej federácie je plynulý, to znamená že plyn prichádza na Slovensko úplne štandardne,“ povedal Žiga s tým, že Slovensko má ešte aj dostatok plynových zásob.

Spotreba elektriny klesla 

Slováci nebudú mať podľa dosluhujúceho ministra ani problém s dostatkom pohonných látok. „Konštatujem, že aj dodávky ropy sú v klasickom režime. Výroba v Slovnafte pokračuje bez akýchkoľvek zádrhov, dostatočné má aj skladovacie kapacity,“ podotkol Žiga.

Distribučné spoločnosti dodávajúce elektrinu prijali podľa ministra všetky potrebné opatrenia a sú pripravené na možnú krízu. „Spotreba elektriny klesla asi o 4 %. To ešte nepočítame s výpadkom elektriny od automobiliek, ktoré plánujú na určitý čas zastaviť svoju výrobu,“ dodal Žiga.

Viac o téme: Peter ŽigaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu