Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poľadovica na Slovensku si vyberá svoju daň: V nemocniciach ošetrili už stovky ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Doposiaľ 127 ľudí ošetrili počas štvrtka v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice v súvislosti s poľadovicou a namrznutými chodníkmi. Povedala to hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že minimálne deväť ľudí zostáva hospitalizovaných.

„Na pracovisku na Rastislavovej ulici sme od rána ošetrili 54 pacientov, z toho minimálne traja zostávajú v nemocnici. Jeden pacient sa po páde a následnom zranení nohy podrobil operácii. Na pracovisku na Triede SNP sme od dnešného rána zatiaľ ošetrili 73 ľudí, z toho minimálne šiesti zostávajú hospitalizovaní,“ povedala. V UNLP Košice od 1. januára do stredy (8. 1.) ošetrili spolu 20 osôb pre pošmyknutia na zľadovatenom povrchu a následné pády, z tohto počtu štyri osoby aj hospitalizovali.

„Prvá pomoc, ak sme svedkom pádu inej osoby, napríklad na zľadovatenom chodníku, je opatrne pristúpiť k poranenému, začať s ním komunikovať a jednoduchými otázkami sa dozvedieť, čo sa stalo a čo konkrétne ho bolí. Pri jasných orientovaných odpovediach a pri normálnej komunikácii je vysoko pravdepodobné, že vedomie, dýchanie, ako aj krvný obeh, respektíve hlavné životné funkcie, sú zachované. Pacient pri vedomí nám presne povie, čo ho bolí,“ pripomenula Vaněková s tým, že ak je poranená končatina v neprirodzenom postavení, je pravdepodobne zlomená a pacient bude veľmi bolestivo reagovať na akýkoľvek pohyb.

Poľadovica na Slovensku si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„V takom prípade netreba daným miestom hýbať, práve naopak. Zabránime pohybu, zabezpečíme čo najlepší tepelný komfort a okamžite privoláme záchrannú službu na telefónnom čísle 155 alebo 112,“ dodala. Pri ľahšom poranení podľa jej slov stačí obmedziť pohyb končatiny na minimum a rovnako privolať pomoc.

V Žiline ošetrili dve desiatky pacientov

Na urgentnom príjme a úrazovej chirurgii vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline ošetrili vo štvrtok už dve desiatky pacientov s úrazmi po páde na klzkom povrchu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Doplnila, že desať akútnych úrazov si vyžiadalo operačný zákrok. "Ide o ťažké zlomeniny, prevažne dolných končatín. Vážny bol tiež úraz hrudníka, kde si pacient pri páde zlomil rebrá," uviedla hovorkyňa nemocnice.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok v okrese Žilina výstrahu prvého stupňa pre poľadovicu. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedol SHMÚ.

Poľadovica na Slovensku si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Pre poľadovicu ošetrili v prešovskej nemocnici už 50 pacientov

V súvislosti s poveternostnými podmienkami a tvoriacou sa poľadovicou ošetrili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove už 50 pacientov. Ako informoval námestník riaditeľa pre nechirurgické odbory prešovskej nemocnice Marek Paľo, do 12:45 museli šesť z ošetrených pacientov hospitalizovať na oddelení úrazovej chirurgie. „Spektrum poranení je od tržných rán na hlave, vyvrtnutia krčnej chrbtice, až po zlomeninu členka,“ uviedol Paľo.

Škodové udalosti na cestách v Prešove

Ako informoval vedúci oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik, v súvislosti s poľadovicou zaznamenala polícia v kraji doposiaľ 47 škodových udalostí, z nich 34 bolo v meste Prešov. „Polícia zaevidovala jednu dopravnú nehodu v okrese Kežmarok. Iné zásahy zo strany polície neboli,“ uviedol Pavlik. Prešovskí hasiči napriek poľadovici nezaznamenali dopoludnia vážnejšie udalosti v súvislosti s počasím. Od rána zasahovali pri piatich dopravných nehodách. „Išlo skôr o škodové udalosti, pri ktorých nebol nikto zranený,“ informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Na niektorých územiach Slovenska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajskí cestári majú od noci v teréne sypače. Aktuálne ich je vo výkone 63. „Padá dážď a keď spadne na vozovku, hneď primrzne, lebo sa nielen vo vyšších polohách držia mínusové teploty. Preto sa cesty posypujú, niektoré sme museli aj uzavrieť,“ informoval Jaroslav Štofko z dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja. Konkretizoval, že išlo o úseky v okolí Spišskej Magury a Spišskej Starej Vsi. „Ráno boli uzavreté cesty Lesnica, Franková, Osturňa a Haligovce. Sprejazdniť sa už ale podarilo Frankovú a Osturňu,“ uviedol Štofko. Pre dážď a následnú tvorbu poľadovice uzavreli aj cestu II/534 v úseku Starý Smokovec – Poprad.

Do štvrtkového rána cestári za 24 hodín posypali rôznymi materiálmi 9 424 kilometrov ciest. Použili pritom 283 ton kameniva a 895 ton soli. „Prepluhovali sme iba 141 kilometrov ciest, keďže snehu veľa nie je a na cestách je prevažne primrznutý dážď,“ dodal Štofko. Vo výkone bolo v danom období 109 sypačov.

V Košickom kraji zaznamenali 130 dopravných kolízií

Celkovo 130 dopravných kolízií zaevidovala polícia v Košickom kraji vo štvrtok do 14.45 h. Zvýšený počet udalostí súvisí so situáciou na cestách vzhľadom na zhoršené poveternostné podmienky - poľadovicu. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová, išlo o dopravné nehody, respektíve škodové udalosti.

 „Najviac ich bolo v okrese Košice (37), okrese Trebišov (29), kde sa podľa doterajších zistení pri kolíziách ľahko zranili dve osoby a na cestách v okrese Košice-okolie došlo k 26 udalostiam. Podľa doterajších zistení rovnako dve osoby utrpeli ľahké zranenia. V ostatných okresoch Košického kraja sa kolízie zaobišli bez zranení,“ spresnila.

Ilustračný obrázok
Zobraziť galériu (5)
Ilustračný obrázok  (Zdroj: Getty Images)

Dopravno-bezpečnostnú situáciu na cestách Košického kraja podľa jej slov monitorujú. „Aj vzhľadom na prebiehajúci štrajk autodopravcov v okrese Košice a Košice-okolie, ku ktorým sa pridali aj farmári, polícia venuje týmto úsekom zvýšenú pozornosť,“ dodala Mésarová. Polícia zároveň vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby prispôsobili jazdu zhoršeným poveternostným podmienkam, dodržiavali dopravné predpisy, sledovali situáciu v cestnej premávke a rešpektovali pokyny policajtov. Na vodičov apelujú, aby jazdili opatrne.

Poľadovica si vyžaduje aj nasadenie mechanizmov v mestách

Nepriazeň počasia a tvoriaca sa poľadovica počas štvrtka držala v pohotovosti aj zimnú údržbu v mestách Humenné a Prešov. Ako informoval riaditeľ Technických služieb (TS) mesta Humenné Milan Kuruc, osádky zimnej údržby v súvislosti s námrazou začali s údržbou chodníkov a ciest počas štvrtka 9. januára už od 3:30 hod. Do 15. hodiny použili na tento účel 60 ton posypovej soli. Miestne komunikácie boli soľou posypané už trikrát a osádky budú v tejto práci pokračovať nonstop až do piatka 10. januára do 6. hodiny. „Ďalšia údržba chodníkov a ciest v správe TS mesta Humenné cez víkend bude závisieť od počasia,“ dodal Kuruc.

V meste Prešov na zmiernení následkov počasia pracovalo už od jednej hodiny ráno päť mechanizmov, z toho štyri sypače a jedno vozidlo s pracovníkmi, ktorí zabezpečovali ručný posyp na ťažšie dostupných miestach. Ako informovala tlačová referentka mesta Prešov Lenka Šitárová, údržbu chodníkov v meste Prešov zabezpečuje spoločnosť Záhrada Real, s.r.o, ktorá mala od skorého rána v teréne šesť sypačov, ktoré sa starajú o údržbu chodníkov a 20 pracovníkov, ktorí zabezpečovali mechanický posyp na zastávkach MHD, schodoch a priechodoch pre chodcov.

„Na údržbu chodníkov v centrálnej mestskej zóne a MHD zastávok sa používa ekologický posypový materiál - chlorid horečnatý spolu so zeolitom. Ide o mäkký, mimoriadne nasiakavý materiál, ktorý lepšie vysušuje udržiavanú plochu a navyše sa časom rozpúšťa, takže pohyb po pešej zóne je komfortnejší. V ostatných mestských častiach sa používa kamenná drť,“ informovala Šitárová.

Viac o téme: ChodníkyOšetreniePoľadovicaNemocnicePádyKošicePrešovŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu