Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľký bankový hráč na Slovensku definitívne končí: Stanovený je aj termín, čo čaká jeho klientov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: postova banka)

ĽUBĽANA/BRATISLAVA - Maďarská banková skupina OTP Bank do jari opustí Slovensko. Na tlačovej konferencii v Ľubľane to povedal generálny riaditeľ banky Sándor Csányi. Oznámil zároveň, že OTP má záujem o nákup ďalších bankových domov v Slovinsku. O odchode OTP zo Slovenska už skôr špekulovali viaceré médiá.

OTP Bank odchádza zo Slovenska, pretože sa jej v uplynulých rokoch nepodarilo zvýšiť podiel na trhu nad tri percentá. Za posledných päť rokov tam banka väčšinou vykázala straty. OTP Bank už iba oznámila, že v budúcnosti plánuje odísť zo slovenského trhu a že v súčasnosti sa nedajú oznámiť bližšie informácie o tomto kroku. Tie chce zverejniť až po tom, čo v tejto záležitosti dosiahne významný pokrok.

Slovenský týždenník Trend vlani v lete napísal, že záujem o slovenskú bankovú sieť OTP prejavili Československá obchodná banka (ČSOB) z belgickej skupiny KBC, ďalej slovenská Tatra banka z rakúskej bankovej skupiny RBI Group a investičná skupina Penta, ktorá má na slovenskom trhu pod kontrolou dva bankové domy.

Konec OTP Banky potvrdil pre Topky aj jej hovorca Róbert Varšányi. "O prevzatie OTP Banky na Slovensku prejavilo záujem niekoľko konkurenčných bánk. So záujemcami ešte prebiehajú rokovania a o ďalšom postupe sa rozhodne až po zhodnotení záväzných ponúk," povedal Varšányi.

A čo s klientmi?

Pýtali sme sa aj na to, čo bude s doterajšími klientmi banky. "Pre klientov poskytuje OTP Banka na Slovensku naďalej plnohodnotné služby a aj v prípade rozhodnutia o prevzatí inou bankou sa na tom nič nezmení. OTP Banka garantuje plnenie všetkých záväzkov voči svojim klientom. Naviac, všetky vklady klientov sú chránené Fondom ochrany vkladov podľa zákona," potvrdil Varšányi.

"Skupina OTP ukončila v uplynulých rokoch viac ako desať akvizícií alebo integrácií s inými bankami. Podľa našich skúseností zmena vlastníka v žiadnom z týchto prípadov nemala vplyv na každodennú obsluhu a poskytovanie služieb klientom," uzavrel hovorca.

OTP Banka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: OTP Banka)

Investícia na slovinskom trhu

V Slovinsku OTP vlani kúpila regionálnu divíziu francúzskej Société Générale. Teraz dúfa, že sa jej podarí zvýšiť podiel na trhu v strednodobom výhľade na 25 až 30 percent zo súčasných deviatich percent, dodal Csányi.

OTP prevádzkuje banky v 12 európskych krajinách. Naďalej má v pláne zvyšovať podiel na trhu v krajinách, v ktorých pôsobí, ale aj expandovať do nových krajín, možno aj mimo Európy. Obzerá sa tiež v Ázii, vyhlásil podľa agentúry Reuters Csányi. OTP Bank pôsobila na Slovensku od roku 2002, kedy získala Investičnú a rozvojovú banku a premenovala ju. Odchod zo slovenského trhu zvažovala OTP už pred viac ako desiatimi rokmi, tieto plány kvôli globálnej finančnej kríze ale zrušila.

Viac o téme: OdchodSlovenskoOTP Banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu