Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vši strašia aj učiteľov, ale odmietnúť učiť nemôžu

BRATISLAVA - Vši, ktoré sa v poslednom čase rozšírili vo viacerých slovenských školách, znepríjemňujú život aj učiteľom. Pedagógovia však podľa zástupcov škôl nemôžu odmietnuť vyučovať v triedach, kde sa tento hmyz medzi deťmi rozšíril. Školy sa tak musia spoliehať na spoluprácu s rodičmi, ktorí však vraj často nereagujú.

"Nesmieme odmietnuť učiť v triede, kde sa rozšírili vši," potvrdila zástupkyňa riaditeľa jednej zo základných škôl v Šahách Beata Bazalová. Pedagógovia preto podľa nej vyučujú aj napriek tomu, že by sa všami mohli sami nakaziť. Jedinou možnosťou, ako s nepríjemným hmyzom bojovať, je preto presviedčať rodičov, aby deti umývali šampónom proti všiam, dodala.

Predovšetkým v chudobnejších rodinách však rodičia na výzvy zo školy často nereagujú. "Niektorí nielenže nemajú peniaze na šampón, ale žijú bez vane či splachovacích toaliet," tvrdila Bazalová. V tomto roku sú navyše vši také odolné, že ich nezničia ani najsilnejšie dostupné šampóny, dodala riaditeľka školy v Rimavskej Sobote Viera Szücsová. "Sme zúfalí, pretože niektoré deti navyše na šampón reagovali alergicky a nikto nám nevie poradiť, čo máme robiť," posťažovala sa riaditeľka, ktorá učí už takmer 40 rokov.

Napriek tomu učitelia podľa nej ani neuvažujú, že by deti neučili. Pri každej správe o tom, že sa objavili vši, sa však mimovoľne začínajú škrabať. "Našťastie doposiaľ žiadny z učiteľov vši nedostal," zhrnula.

Pozitívnejšie skúsenosti s bojom proti všiam má riaditeľ jednej zo základných škôl v Humennom Miroslav Postihač. "Za posledných desať rokov sa objavili len asi dva alebo tri prípady, že niektorí zo žiakov mal vši a nemali sme väčšie ťažkosti zbaviť sa ich," povedal.

Vši podľa Úradu verejného zdravotníctva väčšinou prenášajú deti, pretože si zvyknú vymieňať oblečenie a k bližšiemu fyzickému kontaktu dochádza aj pri hrách. Pred nákazou však nijako nie je chránený ani dospelý človek, povedala ČTK lekárka Viera Jančulová z úradu. Preto by si v prípade výskytu vší mali špeciálnym šampónom umyť vlasy aj učitelia, dodala.

Školy však okrem vší trápi aj ďalší hmyz, napríklad mravce. Mimoriadne nepríjemné sú šváby, zdôraznila Szücsová. Do školy sa podľa nej dostali z domácností a napriek viacerým pokusom o ich vyhubenie sa im stále v budove školy darí prežívať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu