Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uhryznutie jedovatým pavúkom v Stupave vyvolalo strach: Odborníci upokojujú Slovákov

Pradiarka pestrá Zobraziť galériu (3)
Pradiarka pestrá (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Minulý týždeň ohromila Slovensko správa o žene, ktorú v Stupave počas rodinného posedenia pohryzol pavúk a s veľkými bolesťami a paralýzou skončila v nemocnici. Išlo o jedovatú pradiarku pestrú, s ktorou sa môžu ľudia stretnúť nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Keďže sa však začali na internete šíriť "rôzne stresujúce príspevky", rozhodol sa Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov na sociálnej sieti vysvetliť, že "daný druh nie je taký nebezpečný pre spoločnosť, ako sa o ňom medializuje".

Horor na rodinnom posedení v Stupave: Danku (37) uhryzol jedovatý pavúk, bolesť a paralýza

Ako informovala TV Markíza, rodina si v Stupave urobila minulý utorok spoločné posedenie, no chvíle oddychu sa zrazu zmenili na drámu. „Mama sa bojí pavúkov a na dverách si jedného všimla. Keďže my pavúkov nezabíjame, sestra ho jemne chytila a chcela ho odhodiť preč," opísala incident Zuzana, sestra uhryznutej Danky (37).

Tú pradiarka pestrá uštipla do prsta, ktorý nielenže začal krvácať, ale dostavili sa aj ďalšie zdravotné problémy. Mladá žena sa od bolesti zvíjala na zemi a rodina jej zavolala záchranku. „Kým prišla sanitka, začala jej tŕpnuť celá ruka. Zdravotníci jej pichli pár injekcií a zobrali ju do nemocnice v Malackách. V sanitke jej začali tŕpnuť aj spodné končatiny a prestala komunikovať," popísala vtedy Zuzana.

Uhryznutie jedovatým pavúkom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nečudo, že tento prípad vyvolal veľký záujem verejnosti a aj strach. Reagovať naň sa včera rozhodol aj Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov, ktorý vo svojom oznámení uvádza, že daný druh, pradiarka pestrá (cheiracanthium punctorium), "nie je taký nebezpečný pre spoločnosť, ako sa o ňom medializuje a uvádza v príspevkoch, ba dokonca nepatrí medzi útočné agresívne druhy, ktoré by len tak z ničoho nič jednali okamžitým útokom na človeka".

Podľa spolku túlavé samce, ktoré vyhľadávajú samice s cieľom párenia, môžu pri vyrušení človekom zaujať obranné správanie, rovnako ako aj samice, ktoré strážia svoj kokón. Ide teda o bežné konanie, keď sa cítia ohrozené na živote.

Uhryznutie jedovatým pavúkom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Každý človek reaguje na živočíšne toxíny rôznym spôsobom. Pani bola viac precitlivelá na toxíny. U niekoho to zase nemusí nič spôsobiť, poprípade ľahký opuch. Medzi bežné reakcie u väčšiny ľudí patria: bolesť v mieste zásahu, opuch, dočasná paralýza, tŕpnutie, veľmi vzácne horúčka a u veľmi citlivých celkové príznaky otravy. Alergickí ľudia na živočíšne jedy to môžu znášať veľmi zle," vysvetlil spolok.

Preto sa pri stretnutí s pradiarkou odporúča nechať ju na pokoji, nedráždiť ju rukou a ani neštuchať do nej prstom. Pri nájdení v bytových priestoroch ju stačí prikryť téglikom (alebo väčším pohárom), uzavrieť a vypustiť ďaleko od domova.

Viac o téme: PavúkJedovatáPradiarka pestrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu