Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO pavúka, ktorý máta Slovákov: Nočný objav, čitateľ našiel jedovatú pradiarku doma na terase

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Po dvoch nedávno medializovaných prípadoch uhryznutia jedovatou pradiarkou pestrou na Slovensku sa medzi ľuďmi začali šíriť obavy z jej rozmnoženia. Na sociálnych sieťach sa objavilo viacero prípadov, keď ľudia žiadali o pomoc s identifikáciou pavúkov, ktorých našli vo svojich obydliach v domnienke, že by mohlo ísť o uvedený druh. Nášmu čitateľovi sa ho však podarilo naozaj objaviť doma na terase vo Hviezdoslavove, okres Dunajská Streda.

Vaše tipy

"V reakcii na dva nedávne články o uhryznutí pradiarkou vám v prílohe posielam fotky, ktoré som urobil včera večer vo Hviezdoslavove. Zoológ potvrdil, že ide o pradiarku jedovatú - Cheiracanthium punctorium," napísal nám v pondelok čitateľ a priložil aj videá.

Pradiarka pestrá nájdená vo Hviezdoslavove neďaleko Bratislavy

Pradiarka pestrá, nazývaná aj pradiarka jedovatá, ktorá je najväčším európskym druhom tohto pavúka, sa bežne vyskytuje na viacerých miestach Slovenska či Česka. Aj keď uhryznutie ňou môže byť pre človeka veľmi bolestivé a spôsobovať viacero zdravotných problémov, vrátane paralýzy, netreba mať podľa odborníkov prehnané obavy. Nie u každého sa musí dostaviť rovnaká reakcia.

VIDEO pavúka, ktorý máta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Netreba sa báť

"Pradiarka pestrá je hlavne stredomorský druh, ktorý sa vďaka globálnemu otepľovaniu začal postupom času viac šíriť na sever. Ešte pred pár rokmi u nás hojná nebola, ale v súčasnej dobe viac expanduje v našej krajine. Najčastejšie ju môžeme nájsť na lúkach a hlavne na trávach rodu Calamagrostis, na ktorých si špeciálne stavia svoje hniezda," uvádza sa v reakcii na zvýšený dopyt po informáciách na facebookovej stránke Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov.

Uhryznutie jedovatým pavúkom v Stupave vyvolalo strach: Odborníci upokojujú Slovákov

Útočné bývajú samičky v čase, keď bránia zámotok s vajíčkami alebo čerstvo vyliahnutými mláďatami. Samce zase vtedy, keď vyhľadávajú partnerky za účelom párenia, pokiaľ sa cítia byť ohrozené, keď sa ich niekto snaží chytiť. "Ukryté jedince v hniezdach a celkovo, keď sa s nimi nemanipuluje, sú pre človeka neškodné a neprejavujú voči nemu žiadnu iniciatívu. Preto sa nemusíme pradiarok vôbec obávať," vysvetľujú odborníci, podľa ktorých sa však občas stane aj to, že sa zatúlajú do ľudských obydlí. Vtedy stačí pavúka napríklad prikryť pohárom, uzavrieť ho a vypustiť do prírody.

VIDEO pavúka, ktorý máta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Následky uhryznutia

Toxín pradiarky pestrej vykazuje neurotoxický charakter. "Pohryznutie týmto druhom pavúka síce nie je smrteľné, môže však viesť k lokálnej kožnej toxickej alebo alergickej reakcii. U citlivých osôb môže dôjsť až k celkovej reakcii. Medzi ľahké príznaky patrí bolesť v mieste zásahu, sčervenanie a jemné pálenie. U tých ťažších prípadov sa dostavia okrem opuchu a bolesti aj tŕpnutie končatín a prípadná nevoľnosť. U veľmi citlivých ľudí sa pridružia horúčky, triaška, studený pot, búšenie srdca a slabosť. U alergických jedincov to môže mať horší priebeh za vzniku anafylaktického šoku," dodali odborníci.

Pradiarka pestrá je síce jedovatá, ale netreba sa jej báť

Aké je teda ich zhrnutie?

Vplyvom meniacich sa klimatických pomerov na našom území dochádza k zlepšovaniu životných podmienok tohto druhu pavúka a z toho vyplýva zvyšovanie počtu prípadov uhryznutia. Pradiarka nikdy len tak z ničoho nič neútočí na človeka, pokiaľ nie je ohrozená, alebo nie je narušené jej hniezdo. Pavúk neútočí počas spánku na človeka. Keď už k tomu dôjde, šlo len o zatúlaného jedinca, ktorý sa náhodne vyskytol v posteli a človek ho zaľahol, resp. pritlačil náhodne končatinou. Z pradiarky netreba mať paniku. Ide o veľmi užitočného pavúka, pretože v prírode vykonáva užitočnú prácu v regulácii škodcov.

Viac o téme: HviezdoslavovPradiarka jedovatáPradiarka pestrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu