Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnešok veští PEKLO! Výstrahy pred horúčavami, záchranári odporúčajú nevychádzať von

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SHMÚ)

SLOVENSKO – Dnes nás čaká mimoriadne teplý deň. Denná teplota môže vystúpiť až na 35 °C. Podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity. Záchranári preto apelujú na ľudí, aby situáciu nepodceňovali a dbali na prevenciu. Dospelí by mali v priebehu dňa vypiť najmenej 3 litre vody, no hydratovať sa treba, aj keď smäd nepociťujeme. Zdôrazňujú, že v od 11.00 do 15.00 h sa treba zdržiavať v interiéri.

Včera bol tropický deň takmer na celom území Slovenska. Skonštatoval to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti. „Dnes (25.6., pozn. red.) sme na väčšine staníc v polohách do 700 m n. m. zaznamenali tropický deň. Výnimkou bolo len pár staníc na Orave a Spiši,“ uviedol SHMÚ. Podľa jeho operatívnych údajov teplota najvyššie vystúpila na stanici Slovenská Kajňa, kde bolo 33,7 °C, pričom na 33,0 °C a viac sa teplota dostala ojedinele aj inde, napríklad stanice Koškovce, Leles, Turany nad Ondavou, Somotor, Kráľová pri Senci a Holíč.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zaujímavé podľa SHMÚ je, že podobne vysoké hodnoty teploty vzduchu boli zaznamenané na severe i juhu. „Dokonca v niektorých prípadoch bolo na juhu chladnejšie. Tu je niekoľko príkladov: sever - Oravský Podzámok 31,6 °C, Žilina 32,5 °C, Čadca či Ružomberok 32,0 °C, Trenčín 32,6 °C, juh: Boľkovce či Kolárovo 31,2, Rimavská Sobote 30,9 °C, Bratislava letisko 31,6 °C,“ priblížil meteorologický ústav.

Pozor na výstrahy pred horúčavami

Čo sa týka dneška, Slovákov znova potrápia horúčavy. SHMÚ v tomto súvise vydal výstrahy 1. a 2. stupňa. Pred vysokými teplotami od 13:00 do 18:00 h varuje hlavne okresy Skalica, Malacky, Pezinok, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Šaľa, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice okolie, Košice mesto, Trebišov, MichalovceSobrance. V menovaných okresoch môže denná teplota vystúpiť na 35 °C.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozornil SHMÚ.  

Model ALADIN zobrazuje očakávanú teplotu o 13:00 h.
Zobraziť galériu (7)
Model ALADIN zobrazuje očakávanú teplotu o 13:00 h.  (Zdroj: SHMÚ)

Prvý výstražný stupeň pred vysokými teplotami bol vydaný pre regióny Myjava, Piešťany, Trnava, Nitra, Hlohovec, Zlaté Moravce, Topoľčany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Poltár, Prievidza, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, BytčaŽilina. Výstraha nadobúda účinnosť od 13:00 do 18:00 h. Meteorológovia varujú, že v daných okresoch môže byť 33 až 34 °C.

Aktuálna situácia je taká, že stred tlakovej výše sa presúva cez Bielorusko ďalej na juhovýchod. Súčasne bude od juhozápadu do našej oblasti vrcholiť prílev veľmi teplého, pôvodom tropického, vzduchu. Bude jasno až polojasno a mimoriadne teplo.

Záchranári preto apelujú na ľudí, aby situáciu nepodceňovali a dbali na prevenciu. Obzvlášť by mali dbať na pitný režim.

Vodu treba piť aj vtedy, keď smäd necítite!

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Záťaž predstavujú pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vodu treba podľa odborníkov piť aj vtedy, keď človek smäd necíti.

Dnešok veští PEKLO! Výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v tejto súvislosti pripomenul, že dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách odporúčajú odborníci obmedziť nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je obyčajná voda.

Odporúčania pre deti

Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, možno ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. Najmä u detí je nutné dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe.

Odporúčania pre seniorov

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Dennú dávku - približne 1,5 až 2 litre tekutín - by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa.

Dnešok veští PEKLO! Výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol stav zhoršiť. Vo vyššom veku je dôležitý aj príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať priamo v nápoji. Mimoriadne vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.

Ľadovým nápojom sa radšej vyvarujte

Piť treba pravidelne, v menších dávkach. Pred ľadovými nápojmi je vhodnejšie uprednostniť skôr vlažné nápoje. Ako odborníci dodávajú, potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu