Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko ohrozuje nebezpečná kozmetika na FOTO, deťom z nej hrozia infekcie, dospelým alergie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tekuté mydlo pre deti, sérum na rast rias a farba na tetovanie. Tieto kozmetické výrobky, ktoré sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu, nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku, Taliansku a vo Fínsku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, do systému RAPEX nahlásili uvedené kontrolné orgány.

Tekuté mydlo pre deti Hand Soap Cars značky Disney s číslom výrobnej dávky LOT 572/3M013MS1 a čiarovým kódom 5 206642 000094 pôvodom z Grécka bolo označené za nebezpečné z dôvodu, že v ňom bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy (2 000 000 KTJ/g) a prítomnosť patogénnych mikroorganizmov (Pseudomonas putida, Pseudomonas stutzeri, Klebsiella oxytoca, Citrobacter freudii, Enterobacter cloacae). „Výrobok môže spôsobiť rôzne infekcie hlavne u rizikových skupín spotrebiteľov,“ varuje štátny hygienik Ján Mikas.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Výrobcom mydla je grécka spoločnosť Delkam Group. Predáva sa v 300-mililitrovej plastovej fľaši v červenom obale s obrázkom na prednej strane a s bielym dávkovačom.

 


Čítajte aj: Kozmetika na FOTO je plná chemikálií: Sprchový gél od známej značky môže spôsobiť infekcie!


Sérum na rast rias z Číny od značky Care 4 lashes môže podľa hygienika vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu. „Výrobok obsahuje farmakologicky aktívnu zložku – Bimatoprost. Táto zložka nie je uvedená ani v zozname zložiek,“ doplnil ÚVZ SR.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Uvedené nebezpečenstvo bolo odhalené vo výrobnej dávke batch 20190327 s čiarovým kódom 6438192003105. Produkt vyrába honkongská firma Shenzhen Rongxinhui Tech Co., Ltd. Má 3-mililitre, je balené vo fľaštičke, ktorá je zabalená v kartónovej škatuľke.

Farba na tetovanie DUBAI GOLD tattoo ink americkej značky WORLD FAMOUS TATTOO (výrobná dávka batch WFDG181704) obsahuje látky - Anisidine (74 mg. kg-1) a Toluidine (50 mg. kg-1 ), čo nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Ako na záver zdôraznil hygienik, je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu