Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Počasie ako zo zlého sna: VÝSTRAHY pre celé Slovensko, hrozia záplavy i silné búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výstrahy pred prívalovými povodňami pre viaceré okresy na strednom Slovensku vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Výstraha druhého stupňa platia pre okresy Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Detva.

Ak sa aj vaším mestom prehnala búrka, pošlite nám videá a fotografie na tipy@topky.sk

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica, Brezno, Levice, Prievidza, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Krupina, Rožňava a Poltár. Výstrahy platia dnes do približne 18:15.

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výtrahy pred búrkami

Na celom Slovensku naďalej až do polnoci platia výstrahy pred búrkami, pri ktorých môže napršať 20 až 40 milimetrov zrážok. Pre okresy na strednom Slovensku, kde platia výstrahy pred povodňami, platí do 18:00 dokonca druhý stupeň búrkovej výstrahy.

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc, podchodov a podjazdov.

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hasiči zasahujú pri desiatkach udalostí

Slovenskí hasiči momentálne zasahujú vo viacerých krajoch v súvislosti so sobotným výdatným dažďom. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru  "Najvážnejšia situácia je v Bratislavskom kraji, kde zasahujú pri 45 udalostiach, 35 z nich je v okrese Malacky. Ide najmä o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, suterénov a rodinných domov," priblížila Farkasová. 

V Banskobystrickom kraji mali hasiči 13 výjazdov, v rámci ktorých zasahovali aj pri popadaných stromoch. V Trnavskom kraji pomáhali pri 11 udalostiach, v Nitrianskom kraji mali zatiaľ jeden výjazd. Pri udalostiach zasahovalo viac ako 120 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, desiatky výjazdov sa ešte neskončili.  

Hasiči pre nepriaznivé počasie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB: HAZZ)

Hasiči momentálne zasahujú v súvislosti s počasím na viacerých miestach v Košickom kraji. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, pomáhajú pri odčerpávaní vody z pivníc v Košiciach, Michalovciach a vo Veľkých Kapušanoch. Na niektorých miestach v kraji došlo podľa jeho slov i k zaplaveniu ciest.

Viac o téme: PočasieDážďBúrkyVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu