Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SNS žiada od Duraya desať miliónov

Miklós Duray
Miklós Duray (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Na súde sa dnes začalo pojednávanie v spore medzi vládnou SNS a poslancom opozičnej SMK Miklósom Durayom, ktorý stranu Jána Slotu označil za fašistickú.

Poslanec tým podľa národniarov poškodil dobré meno strany, a chce preto od neho vysúdiť desať miliónov korún. Durayov právnik však argumentoval, že ak by súd vyhovel SNS, išlo by o porušenie poslancovho práva na slobodu prejavu.

Duray označil SNS za fašistickú stranu vlani v júli necelý mesiac po parlamentných voľbách, po ktorých sa Slotova strana dostala do vlády. "Slovenská vláda pozostáva totiž mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou," povedal pre maďarské InfoRadio poslanec, ktorý má povesť kontroverzného politika.

Súdne pojednávanie medzi SNS a Durayom sa začalo v čase zvýšeného diplomatického napätia medzi Slovenskom a Maďarskom, ktorému predchádzali ostré spory medzi národniarmi a SMK - strany, ktorá politicky zastupuje asi polmiliónovú maďarskú menšinu. K napätiu prispelo najmä vyhlásenie slovenského parlamentu o nemennosti povojnových dekrétov, pre ktoré prišli vo vtedajšom Československu o svoje majetky a občianke práva členovia nemeckej a maďarskej menšiny.

Podľa právneho zástupcu SNS Karola Gordíka Durayov výrok poškodil dobré meno strany. "Je to ničím nepodložené nepravdivé tvrdenie, ktoré zasahuje do zákonných práv žalobcu," povedal dnes Gordík pred Okresným súdom Bratislava III. SNS žiada na súde od Duraya okrem desiatich miliónov korún aj ospravedlnenie.

Durayov advokát Peter Kubík však oponoval, že išlo o úsudok, na ktorý má poslanec v politickej diskusii právo, hoci nemusí byť pravdivý. "V prípade, že by súd vyhovel návrhu, došlo by k obmedzeniu práv (Duraya) na slobodu prejavu," poznamenal. Dodal, že Európsky súd pre ľudské práva v podobných sporoch viackrát rozhodol v prospech práva na slobodu prejavu.

Šéf národniarov je dlhodobo známy ostrými výrokmi na adresu Maďarov či Rómov, raz dokonca vyzýval k ozbrojenému útoku na Maďarsko. Slota okrem toho nedávno hanlivo označil predsedu SMK Pála Csákyho, ktorý sa chce preto s predsedom SNS súdiť.

Súd medzi SNS a Durayom by mal pokračovať začiatkom decembra, očakáva sa na ňom poslancova výpoveď.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu