Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Motorkári Noční vlci už aj na Slovensku: Veľké sídlo pri Trnave, šéfom je známy Kaliňáka

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Ján Zemiar, Jozef Vydra)

DOLNÁ KRUPÁ - Putinovi Noční vlci sú už na Slovensku. Ruský motorkársky klub Noční vlci sa totiž v júni tohto roka usídlil niekoľko kilometrov od Trnavy, úrady zatiaľ zakročiť neplánujú. Šéfom slovenskej pobočky gangu má byť navyše známy exministra Roberta Kaliňáka.

Motorkársky klub svoju základňu podľa správy ruského veľvyslanectva otvoril 23. júna. Stalo sa tak v areáli bývalej inseminačnej stanice. Objekt, ktorý leží dva kilometre od obce Dolná Krupá, sa podľa miestnych prerába už od roku 2016.

Areál sa vďaka maskáčovému náteru na budovách podobá na vojenskú základňu. Jeho múry z niekoľkých strán chráni ostnatý drôt a nad vchodmi sú umiestnené bezpečnostné kamery. Tabuľu o tom, že ide o centrálu Nočných vlkov, však nenájdete. Podarilo sa nám aj nazrieť do areálu, vzápätí nás ale prišiel skontrolovať muž, ktorý sa nás zároveň pokúsil odfotiť.

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Putinovi pobočníci

Členovia skupiny, najmä jej vodca Alexander Zaldostanov, sú známi úzkymi vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Noční vlci sa prezentujú radikálne nacionalistickými postojmi často hraničiacimi s revanšizmom. Skupina sa údajne mala angažovať aj v ukrajinskej kríze.

Slovenská pobočka motorkárskeho gangu je podľa informácií portálu hnonline.sk nepriamo prepojená aj s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podľa neho spája bývalého ministra s Nočnými vlkmi veľmi blízke priateľstvo s Jozefom Hambálkom. Ten momentálne stojí na čele slovenskej odnože Nočných vlkov. Dlhoročnú známosť mal potvrdiť aj samotný Hambálek.

Jozef Hambálek
Zobraziť galériu (11)
Jozef Hambálek  (Zdroj: podkapotou.zoznam.sk / Jozef Vydra)

Biznismenom sa zaoberal aj spravodajský portál aktuality.sk. Hambálek je podľa nich spolu s Kaliňákom vášnivým motorkárom. Pred rokmi mali jazdiť na spoločné motorkárske výlety.  V biznise ich spája rodina Bašternákovcov, s ktorou bol podnikateľ prepojený prostredníctvom viacerých firiem. Podľa zistení portálu sa Hambálkove firmy podieľali na niekoľko štátnych zákazkách práve z rezortu vnútra.

Je tu určitá hrozba

Negatívny postoj k prítomnosti klubu na našom území vyjadrilo ministerstvo zahraničia. „Snahy tohto klubu o etablovanie sa na Slovensku vnímame so znepokojením - názory, ktoré šíria niektorí jeho členovia, považujeme za škodlivé, osobitne pokiaľ ide o tézy hraničiace s revanšizmom a prepisovaním histórie,“ vyjadril sa hovorca rezortu Peter Susko.

Podľa jeho slov skupina predstavuje určitú hrozbu. „Je nutné aktivity členov zoskupenia pozorne monitorovať a vyhodnocovať. Minister Lajčák vo veci komunikoval s ministerkou Sakovou, keďže konkrétny postup voči takýmto skupinám patrí do pôsobnosti ministerstva vnútra.“

Samotný rezort vnútra situáciu monitoruje a je pripravený konať. „Doposiaľ sme v tejto súvislosti nezaznamenali žiadne výtržnosti či protizákonné správanie. Pokiaľ by sa tak stalo, polícia samozrejme okamžite zakročí,“ reagovalo ministerstvo na naše otázky.

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nechcú tam Rusov

Svoje znepokojenie vyjadrili aj miestni obyvatelia. Tým sa prítomnosť motorkárskeho gangu nepáči. Problém majú niektorí aj s ich krajinou pôvodu. „Nech idú do p***!“ vyjadril sa na adresu jazdcov jeden z domácich. „Nejakí boľševici tu nemajú čo robiť,“ nešetril muž rozhorčením.

Dedinčania však proti motorkárom nič nezmôžu. „My s tým nič nespravíme. Nechceme ich tu, ale snažíme sa starať o seba,“ povedala jedna z nich. Miestni majú podozrenie, že spojitosti s areálom obohnaným ostnatým plotom vedú vysoko„Hovorí sa, že to vlastní Kaliňák. A starosta o tom musel vedieť. Nech nevraví, že nie.“ Samotné prejazdy na motocykloch v dedine zatiaľ nezaregistrovali.

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Susedia sa nesťažujú

Burácaniu motoriek sa však nevyhnú obyvatelia vo vedľajšej bytovke. Členovia klubu podľa slov jedného z nich zatiaľ ani nerobia hluk či nepríjemnosti. „Mali tu už oslavu a boli slušní,“ povedal obyvateľ susednej bytovky.

Iný dokonca poprel negatívnu minulosť tejto nacionalistickej skupiny. „To, čo sa píše, sú úplné bludy,“ vyjadril sa jeden zo susedov. Ten v objekte dokonca chvíľu pracoval. „Chodia sem aj ruskí motorkári a sú bez problémov.“ Podľa neho areál kúpili už v roku 2015, rekonštrukcia mala začať v nasledujúcom roku.

FOTO Motorkári Noční vlci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Motorkárska skupina je známa hromadnými prejazdmi európskymi krajinami. Tie sa konajú každoročne pri príležitosti výročia druhej svetovej vojny pod názvom „Na Berlín“. Pre podozrenie z extrémizmu minulý rok jeho členov na svoje územie nevpustilo Poľsko. Organizácia sa tiež otvorene prezentuje ako homofóbna a medzi svoje rady neprijíma ženy.

Viac o téme: MotorkyMotorkáriRuskoNoční vlciDolná Krupá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu