Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boli sme pritom, keď padol jackpot!

Odhalili sme prísne strážené tajomstvá hry Loto
Odhalili sme prísne strážené tajomstvá hry Loto

BRATISLAVA - Slovensko má ďalšieho multimilionára. Človek, ktorý si podal tiket hry Loto v Bratislave, vyhral v stredu nielen prvú cenu, ale aj historicky najvyšší jackpot! Neznámy šťastlivec si tak polepšil o 101 miliónov korún. A Nový Čas Nedeľa bol pritom, keď sa rekordná suma žrebovala. Prinášame vám exkluzívne snímky a informácie zo zákulisia najväčšej slovenskej stávkovej hry.

Preniknúť do zákulisia hry Loto nebolo vôbec jednoduché. Celú prípravu žrebovania ako aj samotný ťah šťastných čísiel prísne strážia nielen zástupcovia spoločnosti Tipos, ktorá hazardnú hru spravuje, ale aj štátny dozor. Predstavitelia daňového úradu si dali jednu zásadnú podmienku - fotografie nemôžu zachytávať tváre dohliadajúcich úradníkov. Najvyššia ostražitosť je namieste. V Lote sa totiž dvakrát do týždňa nehrá o fazuľky, ale o desiatky miliónov korún...

Slovensko má ďalšieho multimilionára. Človek, ktorý si podal tiket hry Loto v Bratislave, vyhral v stredu nielen prvú cenu, ale aj historicky najvyšší jackpot! Neznámy šťastlivec si tak polepšil o 101 miliónov korún. A Nový Čas Nedeľa bol pritom, keď sa rekordná suma žrebovala. Prinášame vám exkluzívne snímky a informácie zo zákulisia najväčšej slovenskej stávkovej hry.

Preniknúť do zákulisia hry Loto nebolo vôbec jednoduché. Celú prípravu žrebovania ako aj samotný ťah šťastných čísiel prísne strážia nielen zástupcovia spoločnosti Tipos, ktorá hazardnú hru spravuje, ale aj štátny dozor. Predstavitelia daňového úradu si dali jednu zásadnú podmienku - fotografie nemôžu zachytávať tváre dohliadajúcich úradníkov. Najvyššia ostražitosť je namieste. V Lote sa totiž dvakrát do týždňa nehrá o fazuľky, ale o desiatky miliónov korún...

09:52
Príprava na žrebovanie sa začína každú stredu ráno skontrolovaním loptičiek s číslami. V zapäčatených kufroch sú dve sady po 49 kusov - pre I. aj II. ťah Lota. "Loptičky i žrebovací stroj sú vyrobené vo Francúzsku. Iba set loptičiek stojí vyše 120-tisíc korún," vysvetľuje nemenovaný zástupca štátneho dozoru.

09.58
Na rad prichádza váženie. Loptičky sú vyrobené z vytvrdenej špeciálnej penovej hmoty, ktorá nenasáva vlhkosť z okolia a je dostatočne odolná voči mechanickému poškodeniu. "Z fabriky vo Francúzsku dostala každá loptička svoj rodný list, kde je uvedená jej presná hmotnosť. Tú musí mať pri každom vážení," vysvetľuje zástupca štátneho dozoru. Loptičky vážia necelých 45 gramov. Povolená odchýlka je iba stotina gramu.

10:20
Po odvážení idú loptičky späť do kufra. Štátny dozor podpíše protokol, že je všetko o.k. a loptičky sú zapäčatené až do večerného žrebovania.

17:00
Loto aj ostatné hry Tiposu sa žrebujú v štúdiu spoločnosti OMEGA Plus na bratislavských Kramároch. Príprava na nakrúcanie sa začína krátko po 17. hodine. Štelujú sa kamery a skúša funkčnosť strojov. Hoci je žrebovanie prístupné pre verejnosť, nestáva sa často, aby sa ľudia prišli pozrieť na vlastné oči.

17:20
Prichádza štátny dozor. Žrebovacie stroje sa plnia loptičkami. "Každá loptička má vo vnútri zabudovaný čip. Vďaka nemu systém zaznamená, aké číslo vyšlo. Systém tiež neumožní hrať Loto napríklad s kenovými loptičkami," vysvetľuje hovorkyňa Tiposu Barbara Písecká.

17:25
Medzitým sa moderátorka Diana Novotná pripravuje na zahlásenie žrebovania pred kamerami.

17:52
O 17:45 sa končí uzatváranie stávok pre hru Loto. Pár minút na to sa začína I. ťah. Loptičky v bubne víri prúd vzduchu. Jeho tlak sa niekoľkokrát mení. Všetko je nastavené tak, aby vyžrebovanie konkrétnych čísiel bolo čo najviac náhodné.

17:54
Čísla I. ťahu sú známe. Loptičky sa vyberú z bubna, znova uložia späť do kufra a žrebovací stroj sa naplní loptičkami zo sady pre II. ťah.

18:02
A je to tu. Žrebovanie sa skončilo. Zástupcovia Tiposu i štátneho dozoru potvrdili protokol o vyžrebovaných číslach. Slovensko má ďalšieho multimilionára. Jeden tipujúci uhádol všetkých šesť čísiel II. ťahu a k prvej cene získal aj jackpot. Celkovo vyhral 101 205 756 korún! Stávkový ošiaľ však pokračuje. Dnes sa v I. ťahu naďalej hrá o vyše 73 miliónov plus prémiu 50 miliónov spolu teda o viac ako 123 miliónov.

Kam idú peniaze?

Všetky vklady tipujúcich tvoria tzv. hernú istinu. Zo všetkých vyzbieraných peňazí ide polovica na výhry do žrebovania, na ktoré boli vložené. 17 percent všetkých vkladov ide štátu. O využití peňazí rozhoduje vláda, idú väčšinou na charitatívne, sociálne, športové a kultúrne projekty. Zvyšok peňazí, teda 23 percent, zostáva Tiposu na pokrytie nákladov spojených s prevádzkovaním hier a, samozrejme, aj vytvorenie zisku.

Ako sa určujú výhry

Z výhernej istiny, teda peňazí určených na výhry, sa peniaze rozdeľujú takto:
I. poradie 32 % z výhernej istiny II. poradie 6 % III. poradie 9 % IV. poradie 13 % V. poradie 40 %

Čo je jackpot

Ak žiaden tipujúci v I. alebo II. ťahu neuhádne všetkých šesť vyžrebovaných čísiel, výhra určená pre I. poradie ide do jackpotu. Ak prvú cenu nikto nevyhrá po sebe niekoľko týždňov, môžu byť v jackpote desiatky miliónov korún. V prípade, že potom niekto uhádne všetkých šesť čísiel a vyhrá prvú cenu, získava zároveň aj peniaze nazbierané v jackpote pre ten-ktorý ťah.

Koľko stávok

Ako v uplynulých týždňoch rástol jackpot do astronomických výšok, pribúdalo aj tipujúcich. Zatiaľ čo zvyčajne Slováci podajú takmer 900-tisíc tipov, pred stredajším žrebovaním to bolo vyše 3,1 milióna!

Ako vyhrať čo najviac

Hoci v stredu padla v II. ťahu prvá cena a teda aj jackpot, v I. ťahu sa naďalej hrá o veľké peniaze. Jackpot pre I. ťah je 73 043 054 korún! K tomu určite pribudne zopár desiatok miliónov ako výhra pre I. poradie - konečná suma závisí od toho, koľko tipujúci vložia do hry.
Na tikete si môžete vyplniť aj hru Joker. Ak uhádnete všetkých šesť čísiel, môžete v tejto hre vyhrať až 78 miliónov.
Do 23. septembra ponúka Tipos aj špeciálnu prémiu 50 miliónov korún. Ak o ňu chcete hrať, musíte na tikete vyplniť najmenej šesť stĺpcov a podať hru Joker. Ten, kto uhádne šesť čísiel v ťahu a posledné číslo vyžrebované v Jokeri sa bude zhodovať s jokerovým posledným číslom na jeho potvrdení o uzatvorení stávky, získava aj prémiu. Pri uhádnutí magickej šestky v I. ťahu, kde je vysoký jackpot, tak môže naraz vyhrať až 123 miliónov korún!

Aké sú šance

Uhádnuť všetkých šesť vyžrebovaných čísiel zo 49 je naozaj veľké šťastie. Miera pravdepodobnosti: 1. poradie: 1:13 983 816 2. poradie: 1:2 330 636 3. poradie: 1:54 200 4. poradie: 1:1 032 5. poradie: 1:57
A aká je šanca vyhrať prvú cenu a zároveň uhádnuť posledné číslo v jockeri a teda získať prémiu? 1: 139 838 160!

Čo čaká výhercu

Ak náhodou vyhráte v Lote veľa peňazí, nechoďte si po výhru v pobočke Tiposu, kde ste podali. Nielenže vám výhru nevyplatia, ale v malom meste či na dedine sa vystavujete nebezpečenstvu prezradenia vašej identity a môžu vás čakať problémy. "Všetky výhry nad 100-tisíc sa vyplácajú iba v sídle spoločnosti v Bratislave," vysvetľuje hovorkyňa Tiposu Barbara Písecká. Výhercovia astronomických čiastok sa o výhru prihlásia väčšinou až týždeň po žrebovaní. Nevedia sa spamätať zo šoku, aké šťastie ich postretlo. V sídle Tiposu s výhercom prídu do kontaktu iba dvaja ľudia, ktorí overia jeho výherný tiket a totožnosť. Anonymita výhercu musí byť absolútne zaručená.

Ako sme hrali kedysi

Nie vždy boli ceny v lotérii také ohromujúce ako dnes. V Športke, ktorá bola predchodcom Lota, sa hralo v I. poradí najviac o 100-tisíc, neskôr o 300-tisíc korún. Ostatné výhry boli maximálne pár tisíc, piata cena dokonca okolo 50 korún. Potom, ako sa v roku 1948 dostali k moci komunisti, hrozilo, že hazard u nás zanikne. Ale aj súdruhovia čoskoro pochopili, že lotéria znamená aj peniaze pre štátnu pokladnicu.
V roku 1956 vznikla stávková hra Sazka, v ktorej sa tipovali výsledky zápasov a športových podujatí. O rok neskôr vznikla hra Športka - tipovanie 6 čísiel zo 49. Veľkou módou v socialistickom Československu boli žreby štátnej lotérie. Zo začiatku sa dali vyhrať iba vecné ceny, neskôr aj desiatky tisíc korún. V roku 1958 padla napríklad výhra 50-tisíc korún. Za toľko peňazí sa dal v tých časoch kúpiť rodiný dom, dve chaty, päť motoriek Jawa 250 alebo desať čiernobielych televízorov. .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu