Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na horách poriadne fúka: Záchranári pomáhali turistovi, varovanie odborníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/HZS, FB/VZZS ATE, )

POPRAD - Horskí záchranári v sobotu v dopoludňajších hodinách pomáhali slovenskému turistovi na Chate pri Popradskom plese. Pociťoval poruchy srdcového rytmu, čo mu spôsobovalo ťažkosti. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Po príchode na miesto udalosti záchranári pacienta vyšetrili a poskytli mu neodkladnú prvú pomoc. Na terénnom vozidle neskôr 38-ročného muža transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali privolanej posádke rýchlej lekárskej pomoci na prevoz do nemocnice.

Varovanie pred vetrom

Na horách na západnom, severnom a strednom Slovensku bude v nedeľu a pondelok (8. a 9.4.) fúkať silný vietor. Varuje pred ním Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Na západe môže miestami na hrebeňoch hôr fúkať vietor s priemernou rýchlosťou 70 až 80 km/h. Na severe a v strede krajiny môže byť ešte silnejší. Na horách od asi 1500 metrov môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje na webe SHMÚ. V okresoch Brezno, Gelnica, Michalovce a Trebišov bez Roňavy zas platia výstrahy pred povodňami.
 

Viac o téme: ZáchranáriLeteckí záchranáriVysové Tatry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu