Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Politici o Sviečkovej manifestácii: Jeden najúžasnejších okamihov histórie, povedal Kiska

Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Odkaz Sviečkovej manifestácie je vysoko aktuálny práve dnes, keď občania požadujú slušné Slovensko, v ktorom ľudské a občianske práva nie sú len neživým textom v ústave, ale normatívom konania vládnych politikov. Pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie to dnes vo vyhlásení uviedla strana Sloboda a solidarita.

 "Napriek presile komunisti túžbu ľudí po slobode a spravodlivosti nikdy nepotlačili. Je absolútne vylúčené, aby sa to podarilo ich súčasným klonom," zdôraznila SaS vo vyhlásení. 

Slovensko si dnes pripomína tridsiate výročie Sviečkovej manifestácie, jedného z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody sa skončilo tvrdým policajným zásahom.

Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia z prenasledovaných katolíckych spoločenstiev. Požadovali vymenovanie katolíckych biskupov pre neobsadené slovenské diecézy, úplnú náboženskú slobodu a tiež dodržiavanie ľudských práv. Tým pôvodne náboženské podujatie získalo širší občiansky rozmer.

"Pred tridsiatimi rokmi vyšli veriaci na bratislavské Hviezdoslavovo námestie a požadovali rešpektovanie občianskych práv. Komunistickí pohlavári ukrytí za stenami hotela Carlton sledovali, ako túto ojedinelú demonštráciu odvahy rozháňajú policajti obuškami, zúrivými vlčiakmi a vodnými delami. Aj preto Sviečková manifestácia mala obrovský ohlas na Slovensku i v zahraničí, medzi veriacimi a neveriacimi." uzavrela SaS.

Podľa Danka je to historická udalosť

Sviečková manifestácia v Bratislave v roku 1988 bola udalosťou, ktorá sa stala súčasťou národných dejín Slovenska. Pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie to dnes povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko . „Bol v nej zakódovaný silný nádych demokracie, slobody, razenia si cesty k novej spoločnosti, s dodržiavaním a rešpektovaním občianskych práv a akceptovaním náboženskej slobody," vyhlásil Danko.

Cesta, na ktorú sa Slovensko vtedy dalo, vyústila podľa neho do vzniku samostatnej Slovenskej republiky, ktorá je dnes členom Európskej únie. Danko verí, že rozvoj Slovenska bude úspešne pokračovať a o jeho budúcnosti nebudú rozhodovať ľudia s extrémistickou orientáciou, či pochybnou minulosťou.

"Rešpektujem vôľu aj záujmy ľudí, rovnako občiansku angažovanosť, ktorú však treba pretransformovať do konkrétneho politického subjektu. Silné emócie nemôžu byť hlavnou hnacou silou našich rozhodnutí. A už vonkoncom nás nemôže denne bičovať hystéria, útoky rôzneho druhu a vyhrážky. Je to platformou len pre nárast extrémizmu," zdôraznil.

Vyjadril sa aj premiér

Sviečková manifestácia bola jedným z najvýraznejších momentov našej histórie, kedy sa ľudia pokojne a bez násilia prihlásili o svoje základné práva - slobodu vierovyznania a slobodu prejavu. Na sociálnej sieti to pri príležitosti 30. výročia tohto podujatia uviedol premiér Peter Pellegrini.

"Som veľmi rád, že sme dnes v úplne inej situácii: žijeme v slobodnej a demokratickej krajine s jednou z najvyšších slobôd tlače na svete, kde sa právo vyjadriť svoj názor či prihlásiť sa k viere považuje za samozrejmosť," uviedol šéf kabinetu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa Pellegriniho by sme si mali v tento deň spomenúť na všetkých, ktorí tieto slobody nemali, ale napriek hrozbe vážnych problémov pre seba i svoje rodiny o ne dokázali zabojovať. "Za tú ich odvahu im chcem dnes všetkým veľmi pekne poďakovať," dodal premiér.

Kiska rečnil s exprezidentom SRN

Sviečková manifestácia je jedným z najúžasnejších okamihov histórie Slovenska. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska, ktorý si spolu s bývalým prezidentom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Gauckom v nedeľu večer pripomenul 30. výročie Sviečkovej manifestácie položením vencov k pamätníku tejto udalosti v centre Bratislavy. Na ceremoniáli sa zúčastnili aj zástupcovia vlády, parlamentu či cirkvi. 

Pred 30 rokmi stáli podľa prezidenta v centre Bratislavy tisíce ľudí, držali v rukách sviečky a modlili sa. "Proti nim zasiahla brutálna sila, ktorá ukázala aroganciu moci a čo v tých časoch v našej krajine bolo," povedal Kiska. V tomto čase podľa neho ešte ľudia nevedeli, čo bude v roku 1989 a aj napriek tomu prišli na námestie tisíce ľudí.

"Vedeli, že za to môžu byť perzekvovaní, oni a ich rodiny. Určite mali strach, ale ukázali to, na čo môžeme byť vždy v našej histórii hrdí, že sa naši ľudia vedia postaviť a ukázať nesúhlas s danou dobou," podotkol prezident. Je rád, že aj pred pár dňami ukázali na Slovensku desaťtisíce ľudí nespokojnosť s aroganciou moci a nesúhlas s tým, akým smerom sa uberá Slovensko.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Kiska sa spoločne s bývalým nemeckým prezidentom zúčastnil v nedeľu v Bratislave aj na konferencii Ako zaobchádzame s našou slobodou. Gauck sa tu vyjadril, že Sviečková manifestácia dodala v tom čase Nemcom odvahu, aby prekonali obavy a strach.

„Spomínam si pri takýchto príležitostiach, aká bol túžba po slobode a demokracii. Koľko síl treba na prekonanie strachu, aby sme povstali proti komunizmu. Tí, ktorí tam vtedy boli, si spomínajú na ten pocit hrdosti z víťazstva. Na druhej strane si treba pripomenúť, aký silný môže byť strach v spoločnosti," uviedol.

Andrej Kiska a Joachim
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Gauck pripomenul, že sloboda, po ktorej ľudia túžili, nebolo len oslobodenie sa od neslobody. Bolo a je potrebné prevziať určitý stupeň zodpovednosti. V prípade masových zhromaždení na Slovensku skonštatoval, že obdivuje Slovákov za silu, ktorá v nich tkvie.

Viac o téme: SaSAndrej DankoJoachim GauckAndrej KiskaSviečková manifestácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu