Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SDKÚ-DS opäť navrhne ústavný zákon na ochranu penzií

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu opäť navrhne ústavný zákon na ochranu dôchodkov. Novinárov o tom dnes informovali predstavitelia strany. S podobnou iniciatívou najväčšia opozičná strana neuspela v parlamente už vo februári.

Opozícia totiž nemá v Národnej rade väčšinu, na schválenie ústavného zákona je pritom potrebný súhlas aspoň 90 zo 150 poslancov. "Opätovne predkladáme do Národnej rady návrh ústavného zákona na ochranu dôchodkového zabezpečenia," povedal Dzurinda. Dodal, že strana o predlohe rokovala s ostatnými dvoma opozičnými stranami.

Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská doplnila, že návrh zákona má chrániť poberanie dôchodkov nielen zo štátom financovaného priebežného penzijného systému, ale aj z nasporených peňazí na penzijných účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). "Chceme garantovať nemennosť pravidiel hry," dodala. Nový návrh oproti skoršiemu materiálu strana rozšírila aj na štátny dôchodkový systém.

SDKÚ-DS ohlásila predloženie zákona deň potom, čo vláda schválila návrhy na väčšie zmeny v dôchodkovom systéme. Tie podľa strany oslabia sporenie na penziu a navyše sú vraj protiústavné. "Takéto počínanie vlády považujeme za krajne nezodpovedné," poznamenal Dzurinda. Práve jeho vláda presadila sporenie na penziu v DSS.

Ak vládny materiál podporia aj poslanci, systém sporenia na penziu v DSS sa na šesť mesiacov otvorí. Vyše 1,5 milióna sporiteľov sa tak bude môcť rozhodnúť, či si naďalej budú odkladať polovicu povinných dôchodkových odvodov na súkromný penzijný účet; záujemcom o sporenie na penziu sa umožní naopak do systému zapojiť.

Okrem toho sa majú lepšie zarábajúcim občanov zvýšiť sociálne odvody, zrušiť možnosť poberania predčasného starobného dôchodku popri riadnom zamestnaní a napríklad za osoby na rodičovskej dovolenke by štát mal platiť odvody len do štátom financovaného priebežného penzijného systému.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu