Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VAROVANIE O pár hodín udrú na Slovensku kruté mrazy! FOTO Juh Európy pod snehom, zasahuje armáda

Aktuálna predpoveď počasia Zobraziť galériu (10)
Aktuálna predpoveď počasia (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Posledné februárové dni sú mimoriadne studené. Slovenskí meteorológovia varujú pred sériou štyroch arktických dní v rade, a to od nedele do stredy. Mimoriadne studený bude aj tento víkend. Nočné teploty sa dostanú až pod -22 stupňov Celzia. Extrémne mrazy a nepriaznivé podmienky sužujú najmä Chorvátsko, kde uzavreli školy a kvôli počasiu zasahovala aj armáda.

Slovensko posledné dni trápia snehové prehánky, vlhký vzduch a nízke teploty. „Do veľkej časti Európy prenikne studený arktický vzduch od severovýchodu a teplota vzduchu klesne na veľmi nízke hodnoty, ktoré budú najnižšie v rámci zimy 2017/2018,“ ozrejmil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ako informuje, okrem mrazivého víkendu zažijeme aj sériu štyroch arktických dní v rade. „V období od nedele 25. februára do stredy 28. februára zaznamenáme v najchladnejších lokalitách pravdepodobne sériu štyroch arktických dní v rade. Minimálna nočná teplota vzduchu klesne v horských dolinách a kotlinách aj pod -20 stupňov Celzia a pocit chladu bude umocňovať aj nepríjemný severný vietor,“ upozorňuje SHMÚ. Zároveň uvádza, že v spomínanom období najmä v horských dolinách a kotlinách bude miestami chladnejšie od -17 do -25 stupňov Celzia (ojedinele aj menej).

V sobotu začne do Európy prúdiť prílev studeného vzduchu a v našej oblasti sa udrží minimálne do 1. marca. Meteorológovia očakávajú zosilnenie nočných mrazov. V dolinách a kotlinách, na miestach so zmenšenou oblačnosťou a slabým vetrom, klesne teplota vzduchu už v sobotu ráno ojedinele na -18 stupňov Celzia. Cez deň bude maximum teploty v rozpätí od -2 do +3 stupňov, výrazne chladnejšie však bude v severnej časti územia a miestami aj na východe, len -7 až -2 stupne Celzia.

SHMÚ na svojej sociálnej sieti včera zverejnil, že presne pred dvoma rokmi na Slovensku padol teplotný rekord. V Bratislave bolo 22. februára roku 2016 až +20,3 stupňa Celzia. 

PIATOK

V piatok by si najmä vodiči mali dať pozor na vytváranie snehových jazykov a závejov, a to najmä v severných okresoch Slovenska na území Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Spočiatku oblačno až zamračené, popoludní zmenšovanie oblačnosti. Zrána ešte miestami, postupne už len ojedinele, najmä na východe, slabé sneženie. Najvyššia denná teplota 0 až +5 stupňov, v Žilinskom kraji, na Spiši a severovýchode väčšinou -5 až 0 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo -8 stupňov. 

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Severný až severovýchodný vietor 3 až 9 metrov za sekundu (10 až 30 kilometrov za hodinu), v nárazoch lokálne, najmä na východe, okolo 14 metrov za sekundu (50 kilometrov za hodinu), v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji miestami len slabý vietor. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Predpokladané množstvo zrážok do 1 milimetra do 2 centimetrov snehu.

SOBOTA

V sobotu pribudnú na území Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja k snehovým jazykom aj nízke teploty, ktoré môžu klesnúť až na 18 stupňov Celzia pod nulou.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na severe, slabé sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota -6 až -12 stupňov, v horských dolinách a kotlinách miestami -12 až -18 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota -2 až +3 stupne, v severnej polovici územia a miestami aj na východe -7 až -2 stupňov Celzia. 

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Severný až severovýchodný vietor 3 až 9, v nárazoch miestami okolo 13 metrov za sekundu (10 až 30, 45 kilometrov za hodinu). Ojedinele tvorba snehových jazykov.

NEDEĽA

Ešte chladnejšie bude v nedeľu, keď môžu teploty klesnúť až na 22 stupňov Celzia pod nulou. Pre viaceré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa pred nízkymi teplotami. Pre viaceré okresy Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja platí na nedeľu výstraha prvého stupňa, teploty tu na niektorých miestach môžu klesnúť na 19 stupňov Celzia pod nulou.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele aj slabé sneženie. VETERNO A VEĽMI CHLADNO! Najnižšia nočná teplota -8 až -15 stupňov, v horských dolinách a kotlinách miestami -15 až -22 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota -6 až -1 stupeň, v severnej časti územia a miestami aj na východe -12 až -7 stupňov Celzia. 

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Severný až severovýchodný vietor 3 až 8, na juhovýchode ojedinele okolo 10 metrov za sekundu (10 až 30, 35), v nárazoch miestami okolo 15 metrov za sekundu (55 kilometrov za hodinu). Ojedinele tvorba snehových jazykov.

V Chorvátsku nasadili armádu

Tuhá zima trápi najviac Chorvátsko. Celé územie krajiny zasiahla v snehová búrka a na plážach napadal až meter snehu. Najmä obyvatelia v oblasti Rijeky majú problémy s nefungujúcou dodávkou elektriny. Z dôvodu dopravy a zvýšeného nebezpečenstva sa uzavreli aj školy a kvôli zlému počasiu zasahovala aj chorvátska armáda.

Februárové počasie v Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
Februárové počasie v Chorvátsku  (Zdroj: FB/Crometeo)
Februárové počasie v Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Crometeo)

V Chorvátsku z dôvodu nepriaznivého počasia došlo k množstvu dopravných nehôd a miestni obyvatelia sa sťažovali aj na to, že sa cez snehové záveje nemohli dostať domov. Teploty klesli až pod -20 stupňov Celzia. Výdatné sneženie dočasne odstavilo aj cestnú premávku na diaľnici.

Mimoriadne chladná zima trápi celú Európu

Teploty v Rusku klesli až pod -32 stupňov Celzia. Najmrazivejšie je v oblasti Škandinávie, kde sa teploty pohybujú od -15 až po -25 stupňov pod nulou. Extrémne mrazy prenikli aj na územie Talianska, na Maltu, či do Grécka. Meteorológovia dosiaľ namerali rekordné teplotné minimum na švédskej stanici Nikkaluokta, kde bolo až -38,3 stupňa Celzia.

Zasnežená pláž v Taliansku

Viac o téme: ZimaPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu