Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ODHALENIE o našich úspešných športovcoch, ktoré ľudí zarazí: Výsmech slovenským legendám!

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily Zobraziť galériu (3)
Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ani zlaté medaily na olympiáde, majstrovstvách sveta, prestížnych pretekoch a prezentovanie Slovenska nezaručuje vždy našim TOP športovcom aj finančne pokojný a zabezpečený život. Ako sa Topkám podarilo zistiť, iba nedávno obrovskému počtu našich športovcov znížil štát platy. Okrem tvrdej driny a talentu tak potrebujú naši športovci aj poriadnu dávku trpezlivosti a nervov! Funkcionárom sa nakoniec podarilo celú vec ututlať a športovcom zatvoriť ústa, ale aj tento prípad svedčí o tom, aký chaos panuje na Slovensku v tejto oblasti. Výsledok? Za všetko vraj môže tá hnusná smernica.

Všetko to začalo v lete, keď športovci zistili, že im prišli nižšie platy ako mesiac predtým. Ide o športovcov, ktorí patria pod VŠC Dukla, medzi nimi aj známe mená ako slovenský vodný slalomár Michal Martikán, úspešná zjazdová lyžiarka Veronika Zuzulová, či Petra Vlhová.

Okamžite, ako sa toto prevalilo, začalo vedenie klubu stav vraj riešiť. O tom, že celá situácia bola pre nich nepríjemná, svedčí aj fakt, že keď sme sa na to pýtali prvýkrát, snažili sa informáciu poprieť.

Michal Martikán
Zobraziť galériu (3)
Michal Martikán  (Zdroj: TASR)

Až na opakované otázky nám to potvrdili, ale tvrdili, že za všetko môže nová smernica. "V priebehu roka sa aktualizovala smernica, nakoľko nezohľadňovala dlhoročnú úspešnosť najlepších športovcov, ale len ich aktuálnu výkonnosť. V súčasnosti platí, že v prípade, ak športovec získa viackrát medailu na OH alebo MS, môže byť prislúchajúci plat športovcovi priznaný po celú dobu jeho aktívnej činnosti," uviedol v stanovisku Roman Benčík, riaditeľ VŠC Dukla.

Benčík tvrdí, že až pri nástupe nového vedenia VŠC Dukla sa zistilo, že platy civilných vrcholových športovcov nie sú v súlade s platnou smernicou o odmeňovaní vrcholových športovcov. Preto museli vo Vojenskom športovom centre narýchlo zmeniť smernicu, aby peniaze dorovnali.

Úspešná slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová
Zobraziť galériu (3)
Úspešná slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová  (Zdroj: SITA)

Keď už informáciu potvrdili, pýtali sme sa na konkrétne mená športovcov a o akú sumu išlo. Opäť mlčali. Zaujímavé však je, že sa celý škandál v tej dobe neprejavil. Podľa našich informácií dôvodom mohlo byť aj to, že do celej situácie zasiahol až sám najvyšší minister obrany, u ktorého sa sťažovali športovci. Podľa nášho zdroja totiž niektorým športovcom klesol príjem až o stovky eur.

Vedenia VŠC Dukla sme sa pýtali, o koľko klesli platy športovcom pred aktualizáciou smernice. Odpovedi sa však vyhli a napísali nám len to, ako sa im plat zmenil a upravil po úprave smernice.

Okrem tejto zmeny sa do smernice zakomponovali možnosti priznania platu za výsledky na svetových či Európskych pohároch a iných významných medzinárodných podujatiach, ako sú halové majstrovstvá sveta či Európy v atletike, majstrovstvá sveta či Európy v plávaní v krátkom bazéne a podobne, čo v minulosti nebolo možné.

"V súčasnosti majú naši civilní vrcholoví športovci priznané platy na základe dosiahnutej výkonnosti podľa aktuálnej platnej smernice, ktorá platí od 01. 08. 2017. Tieto zmeny v smernici o odmeňovaní vrcholových športovcov VŠC DUKLA iniciovalo nové vedenie VŠC DUKLA. Boli na MO SR prekonzultované a schválené," dodal Benčík. Konkrétne platy nám vedenie VŠC Dukla prezradiť odmietlo, no maximálna priznaná mesačná odmena je v súčasnosti stanovená na 2010 eur.  

Viac o téme: PeniazePlatyŠportovciVŠC DuklaNasťa KuzminovaMichal Martikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu