Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novoročný prejav Andreja Kisku: VIDEO Bol to nepríjemný rok pravdy, no porazili sme zlo

Andrej Kiska počas novoročného príhovoru Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska počas novoročného príhovoru (Zdroj: FB/Andrej Kiska)

BRATISLAVA - Slováci si dnes vypočuli štvrtý novoročný príhovor prezidenta Andreja Kisku. Vyzdvihol pozitívny rozvoj samostatného Slovenska, no nevyhol sa ani kritike vlády, ktorá nemá politickú odvahu. V školstve, zdravotníctve a v boji proti korupcii mu chýbajú výsledky. Kiska kritizoval aj aroganciu mocných a extrémizmus.

Prezident SR Andrej Kiska začal tradične vrúcnym pozdravom. Rozhodol sa podeliť s niekoľkými myšlienkami, ktoré považoval za veľmi dôležité. "Verím, že ich prijmete s porozumením." Zároveň pripomenul, že prvý deň nového roka je štátnym sviatkom. "Pred 25-imi rokmi vznikla samostatná Slovenská republika. Demokratický štát, na ktorý môžeme byť právom hrdí."

Slovensko sme premenili na modernú krajinu

"Z ľudsky vyčerpaného, ekonomicky zničeného, nevľúdneho skanzenu, ktorý sa spoza železnej opony vynoril na mape slobodného sveta, sme premenili Slovensko na otvorenú, modernú a životaschopnú krajinu," povedal v príhovore Kiska. Pripomenul však, že príbeh Slovenska nebol počas prvého štvrťstoročia stále dokonalý.

"Nebol vôbec jednoduchý. Nebol nikdy priamočiary a vopred určený. Nie vždy a za každých okolností priniesol pekné okamihy a dobré správy," povedal s tým, že to napriek nepriazňam bol silný príbeh. "Súčasné Slovensko je svedectvom o generácii občanov demokratickej krajiny, ktorí krok za krokom dokázali riešiť spoločné problémy a čeliť spoločným výzvam."

Slovenská republika je podľa Kisku práve vďaka tomuto úsiliu dnes pre väčšinu ľudí lepším miestom na život než bola 1. januára 1993. "Vo svete plnom neistoty, násilia a ozbrojených konfliktov, náboženskej a rasovej nenávisti, autokratických režimov, ktoré pohŕdajú životmi vlastných občanov, to nie je samozrejmosť."

Politická špička zradila ideály

Úspešný príbeh Slovenska sa však nezrodil ani automaticky, Slovenská republika ho nemala zapísaný vo svojom rodnom liste. "Presvedčili sme sa o tom hneď v prvých rokoch po vzniku novej republiky, keď politická špička zradila ideály demokratickej krajiny a právneho štátu, ktoré sa sama zaviazala ctiť a rozvíjať. Mimochodom, v roku 2018 to bude presne dvadsať rokov, odkedy sme v parlamentných voľbách mečiarizmus porazili."

Andrej Kiska počas novoročného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Andrej Kiska)

So zánikom mečiarizmu Kiska pripomenul aj ďalšie významné výročia, ktoré tento rok prinesie. Patrí medzi ne sté výročie vzniku československého štátu, pred 70-imi rokmi sa k moci dostal totalitný režim, 50 rokov od príchodu vojsk Varšavskej zmluvy na Slovensko, či 30 rokov od Sviečkovej manifestácie. "V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bude dostatok príležitostí o týchto významných udalostiach hovoriť."

Príčinou tragédií je arogancia mocných a rozdeľovanie spoločnosti

Za úspechom samostatnej republiky podľa Kisku nestojí vytváranie mýtov o národnej a kultúrnej výnimočnosti. "Ani hľadanie strašiakov za hranicami, na ktorých môžeme hodiť zodpovednosť za vlastné neúspechy a zlyhania. Ani rozdeľovanie spoločnosti na dobrých a zlých, podľa toho ako to vyhovuje záujmom mocných. Ani ukazovanie prstom na menšiny, na ktoré vraj väčšina dopláca a ktoré vraj stoja v ceste k lepšiemu životu. Ani uprednostňovanie extrémnych riešení tam, kde chýba vôľa na poctivú prácu. Ani arogancia mocných, ktorá vedie k nezáujmu o spravovanie vecí verejných a ľahostajnosti k verejnému priestoru, v ktorom spolu žijeme." Práve tieto veci boli naopak príčinou tragédií v našich dejinách a môže viesť k ďalším tragédiám.

Novoročný prejav Andreja Kisku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Andrej Kiska)

"Zlepšovať život v našej krajine sme dokázali vtedy, keď sme sústredili pozornosť na úsilie o spravodlivý, bezpečný, slobodný a sociálny štát. Keď sme posilňovali dôveru a súdržnosť medzi ľuďmi snahou rozvíjať zmysel pre férovosť a rovnosť pred zákonom. Keď sme nezabúdali na tých, ktorí si nedokážu pomôcť sami. Keď sme sa odvážne vzopreli nespravodlivosti a arogancii moci," povedal Kiska.

V župných voľbách sme porazili extrémistické zlo

V najdôležitejšej skúške roka 2017 sme ako slobodná spoločnosť obstáli. "V novembri pri výbere županov a poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov sme takmer na hlavu porazili extrémistov tou najsilnejšou zbraňou akú máme — demokratickými voľbami," povedal prezident s tým, že tento výsledok významne ovplyvnil náladu v krajine.

"Veď si predstavme, čo by nás dnes trápilo, o čom by sme hovorili, keby extrémisti v župných voľbách uspeli. Keby sa ešte sebavedomejšie rozťahovali po našej krajine, keby nás ešte viac zamestnávali nenávistnými rečami, agresívnymi prejavmi a neprijateľnými politickými postojmi. Nie, v novembri sme zlo neporazili definitívne."

Andrej Kiska počas novoročného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Andrej Kiska)

Nepríjemný rok pravdy

Vlani v novoročnom príhovore Kiska zdôraznil že rok 2017 bude pre Slovensko rokom pravdy. "V ktorom sa ukáže, či sme schopní premeniť slušný hospodársky rast na lepšie verejné služby. Či dokážeme spustiť ambiciózny plán reformy vzdelávania pre naše deti. Či zanedbané zdravotníctvo dostane impulz k vyššej kvalite a dostupnosti pre pacientov v každom regióne. Či začneme počúvať protestujúcich ľudí a budeme skutočne bojovať s korupciou."

Počet ľudí bez práce je síce rekordne nízky a hospodárstvo krajiny slušne rastie, no ako pripomenul Kiska platí, že väčšinou chýba politická odvaha, chýba úprimné úsilie a chýba aj to najdôležitejšie — výsledky. "V tomto ohľade bol rok 2017 pre Slovensko skôr nepríjemným rokom pravdy."

Užitočnú politiku vytláčajú malicherné škriepky

"Užitočnú, vecnú, rozumnú obsahovú politiku zväčša vytláčajú na okraj bezvýznamné a malicherné škriepky. Víťazstvá v týchto agresívnych politických súbojoch nevedú k ničomu zmysluplnému. Nevytvárajú príležitosti na potrebné zmeny. Nezlepšujú prítomnosť, v ktorej žijeme. Nezvyšujú šance na lepšiu budúcnosť. Iba krátkozrako, bezohľadne a arogantne prehlbujú nedôveru k štátu a k politikom, ktorí ho spravujú," dodal Kiska s tým že spoločnosť aj verejná diskusia zhrubla.

"Hranice toho, čo je prijateľné povedať nahlas, alebo publikovať na sociálnych sieťach, sú deravejšie," podľa prezidenta sa tomu musíme postaviť. "Nemali by sme robiť nepriateľa z každého kto má iný názor, alebo kritický postoj k tomu, čo robíme. Nemôžeme dovoliť, aby sa naša spoločnosť v dôsledku bezvýznamných politických bojov a pochybných záujmov rozpadla na tábory, ktoré sa navzájom nenávidia."

Kiska verí, že sme dostatočné silní, aby sme zabránili oslabovaniu spoločnosti. "Keď budeme chcieť, dokážeme prestať odmeňovať priazňou tých, ktorí sa agresivitou snažia prekryť chýbajúci obsah, elán a odhodlanie hľadať skutočné riešenia na ťažké výzvy. Želám vám a vašim rodinám zdravie a lásku. Šťastný nový rok 2018."

Viac o téme: PrejavAndrej KiskaNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu