Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Storočné ginko v Trenčíne vyrúbu

Ginko dvojlaločné
Ginko dvojlaločné

TRENČÍN - Zástupcovia trenčianskej radnice zmenili svoje januárové rozhodnutie a súhlasili s vyrúbaním približne storočného stromu ginka dvojlaločného, ktorý prekáža vo výstavbe hotela.

Znalecký posudok totiž ukázal, že strom je značne poškodený a nehodí sa na presadenie, s ktorým sa pôvodne počítalo. Firma, ktorá chce stavať hotel, však bude musieť v meste vysadiť 24 nových stromov. ČTK to dnes povedal hovorca Mestského úradu v Trenčíne Tibor Hlobeň.

"Žiadosť o zmenu pôvodného rozhodnutia podala spoločnosť Arman Intech Reality Sereď na základe nových skutočností v znaleckom posudku. Znalkyňa konštatuje, že strom vzhľadom na vysoký stupeň poškodenia nie je vhodný na presadenie," dodal Hlobeň.

Radnica preto s výrubom súhlasila, investor však musí do polroka od odstránenia dreviny na svoje náklady vysadiť v meste nové stromy. Pôjde o 15 stromov ginka dvojlaločného a deväť dubov zimných alebo javorov poľných.

V meste sú štyri ginká, pričom tri sú vyhlásené za chránené. Pred časom sa totiž zdalo, že strom, ktorý bráni výstavbe hotela, vyhynie. Toto ginko preto nebolo vyhlásené za chránené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu