Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bugár hrozí Ficovi: Je proti Jankovskej aj zmrazovaniu platov, koalícia stále v otrasoch

Schôdza Most-Híd Zobraziť galériu (6)
Schôdza Most-Híd (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ak Smer presadí Jankovskú do súdnej rady, bude to porušenie koaličnej zmluvy. Pri obsadzovaní postu člena Súdnej rady SR vychádza ministerka Lucia Žitňanská z programového vyhlásenia vlády, kde je napísané, že vláda do nej bude presadzovať nesudcov.

Republiková rada strany Most-Híd podporuje podpredsedníčku strany a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v odmietavom stanovisku k nominantke Smeru Monike Jankovskej do Súdnej rady SR, pretože nespĺňa princíp posilnenia občianskosti pri tvorbe tejto inštitúcie. Ako novinárov informoval po rokovaní rady predseda Mostu-Híd Béla Bugár, rada sa zhodla, že pri nominácii Jankovskej nebola dosiahnutá dohoda v koalícii. „Ak by došlo k hlasovaniu s opozíciou pri presadzovaní tohto návrhu, Most-Híd to bude považovať za zásadné porušenie koaličnej zmluvy," povedal. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Vláda má presadzovať nesudcov

Pri obsadzovaní postu člena Súdnej rady SR vychádza ministerka Žitňanská z programového vyhlásenia vlády, kde je napísané, že vláda do nej bude presadzovať nesudcov. Podľa nej je to rozumné, pretože je dobré, aby bol v rade zastúpený aj iný pohľad, nie iba pohľad zvnútra súdnictva.

Lucia Žitňanská a Monika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, minv.sk)

Lucia Žitňanská, Béla Bugár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Jankovskú navrhol poslanec Smeru Róbert Madej. Ministerka spravodlivosti s nomináciou Jankovskej nesúhlasí, je za odpolitizovanie súdnej rady a v rade je podľa nej potrebné dať priestor aj nesudcom. „To je v prípade tejto kandidatúry popreté, preto s ňou nesúhlasím,“ zdôraznila ešte v júni Žitňanská.

Za zmrazovanie platov nezahlasujú

Koaličná strana Most-Híd nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Je presvedčená, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch. Po Republikovej rade Mosta-Híd v Šamoríne to vyhlásil predseda strany Béla Bugár.

Slovensko patrí do jadra EÚ

Postoje strany Most-Híd k aktuálnej situácii v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky vychádzajú z programového vyhlásenia vlády, ktoré hovorí, že "záujmom krajiny je jednoznačná kontinuita v proeurópskej a proatlantickej orientácii SR". Most-Híd sa plne stotožňuje s obsahom bezpečnostnej aj obrannej stratégie. 

"Tieto stratégie prijala vláda a je to v súlade s naším volebným programom," priblížil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Strana taktiež podporuje modernizáciu Ozbrojených síl SR, prezbrojenie zo sovietskej na modernú západnú techniku. "Len takýmto spôsobom vieme zabezpečiť nárast spôsobilosti našej armády a aj takto sa dajú naplniť ciele, ktoré chceme aj vzhľadom na našich spojencov splniť," podotkol Bugár. 

Podpredseda strany Most-Híd László
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Most-Híd podporuje účasť Slovenska v jadre EÚ. Jadro bude mať podľa strany dva piliere – ekonomiku a bezpečnosť. Pre Slovensko je to podľa Mosta-Híd kľúčový prvok, z pohľadu dlhodobého ekonomického rozvoja, politického vplyvu a bezpečnosti. Strana tiež pokladá spojenecké aktivity za kľúčový prvok bezpečnosti nielen Slovenska, ale aj Európy. Účasť SR na operácii NATO v Pobaltí považuje za kľúčovú pre vyjadrenie solidarity s našimi najbližšími spojencami.

Republiková rada Mosta-Híd prijala taktiež uznesenie, v ktorom podporuje návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Na svojom sobotňajšom zasadnutí vyhodnotila aj tohtoročné voľby do VÚC a prijala metodiku pre komunálne voľby v roku 2018. 

Kľúčovými témami bolo aj zmrazovanie platov ústavných činiteľov, za ktoré strana nezahlasuje a volá po systémovom riešení. Most-Híd rovnako nepodporí ani nomináciu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nom. Smer-SD) do Súdnej rady SR. Ak ostatní koaliční partneri pretlačia jej nomináciu spoločne za pomoci opozície, bude to Most-Híd považovať za závažné porušenie koaličnej zmluvy.

Viac o téme: Béla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu