Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zdravotné sestry v komárňanskej nemocnici štrajkovali pre tisíc korún

Riaditeľ komárňanskej nemocnice Štefan Kúsek sestričkám peniaze doplatil.
Riaditeľ komárňanskej nemocnice Štefan Kúsek sestričkám peniaze doplatil. (Zdroj: Nový Čas)

KOMÁRNO - Pacientov komárňanskej nemocnice šokovali zdravotné sestry! „Jednoducho nám odmietli pichať injekcie a zavádzať infúzie do žily,“ rozhorčovali sa ľudia ležiaci na neurologickom oddelení.

Sestričky donútilo k takémuto štrajku zníženie platu o rizikový príplatok, čo robí tisícku na osobu.

„Pýtali sme sa, prečo nám nechcú pichať injekcie a sestričky nám povedali, že štrajkujú. Vraj za pichanie injekcií a zavádzanie infúzií nemajú zaplatené a nie je to ich povinnosť,“ tvrdia sklamaní pacienti. Injekcie a infúzie preto museli cez týždeň podávať lekári. Nestíhali a na niektorých oddeleniach vládol chaos. Riaditeľ nemocnice Štefan Kúsek povedal, že celý problém súvisí so zrušením rizikového príplatku sestričkám, čo robí v priemere tisíc korún na hlavu mesačne.

„Vedenie nemocnice však zavádza platové triedy a postupne sa zdravotníckemu personálu začne zvyšovať základný plat, takže aj sestry si polepšia. Pravda je, že lieky podávané injekčne smie aplikovať iba lekár, no my sme mali písomnú dohodu medzi nimi a sestrami,“ hovorí riaditeľ. Napätú situáciu sa mu napokon podarilo vyriešiť. Osobne dal primárke neurológie 4 800 korún, aby ich rozdelila sestrám na oddelení, nech to do 15. augusta vydržia a pracujú.

„Potom už začne fungovať nový systém odmeňovania a verím, že zamestnanci si prilepšia,“ konštatuje Kúsek. Lekár Zoltán Benyio však vidí situáciu ináč. „Chápeme, že nemocnica šetriť musí, ale je vrchol arogancie, že na platoch, ktoré sú často nízke,“ hovorí. Dodáva, že nemocnica je zastaraná a je otázne, čo sa s ňou stane, keď z nej odídu aj tí, ktorí tu doteraz vydržali. „Tisíc korún mesačne nie je veľa, ale kto o ne príde, môže mať existenčné problémy,“ dodal Benyio.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu