Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, pripravte sa: Našu krajinu zasiahne silná víchrica, najvyššia výstraha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadne silný vietor v nedeľu 29. októbra zasiahne celé územie Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal aj výstrahy najvyššieho, 3. stupňa.

Najvážnejšia situácia v osídlených oblastiach sa očakáva na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec a Dunajská Streda by mala rýchlosť vetra dosiahnuť 105 až 115 kilometrov za hodinu. Podľa Beaufaurtovej stupnice ide v takomto prípade o víchricu. Výstraha 3. stupňa SHMÚ platí pre uvedené okresy v nedeľu od 9-tej do 16-tej hodiny.

Najvyššiu rýchlosť, miestami v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, by mal podľa meteorológov vietor dosiahnuť na horách v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín. Aj v tomto prípade vydal SHMÚ najvyššiu možnú výstrahu, s platnosťou od 09.00 do 18.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká, pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká," varujú meteorológovia.

Slováci, pripravte sa: Našu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Silný vietor zafúka aj v ďalších krajoch Slovenska. Pre územie Trenčianskeho, Žilinského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okresy Košice – okolie a Rožňava platí výstraha 2. stupňa od 9-tej do 18-tej hodiny. Vietor by tam mal dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 km/h. Pre zvyšok krajiny, kde SHMÚ očakáva vietor s rýchlosťou 65 až 80 km/h, platí výstraha 1. stupňa od nedele (29.10.) 18.00 do pondelka (30.10.) 00.00 h.

Slováci, pripravte sa: Našu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Ako SHMÚ informuje na sociálnej sieti, silný vietor v nedeľu nezasiahne len naše územie, ale aj okolité krajiny. Nárazy vetra viac ako 100 km/h očakávajú meteorológovia v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku či v Maďarsku.

Silný vietor, mohutná víchrica

Cez deň bude oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď, neskôr prehánky, ojedinele aj búrky. Od približne 1200, k večeru na severe od približne 700 m sneženie. Popoludní miestami
aj čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Bude silno veterno

Situácia cez deň

Najvyššia denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st. Fúkať bude západný až severozápadný vietor 5 až 12, na západe a v horských oblastiach prechodne do 16 m/s (20 až 45, 60 km/h), v nárazoch miestami 17 až 25, ojedinele do 32 m/s (60 až 90, 115 km/h). Na hrebeňoch hôr nad cca 1400 m
až mohutná víchrica!
 

Slováci, pripravte sa: Našu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Predpovede.sk, SHMÚ)

Situácia v noci

V noci bude oblačno až zamračené. V priebehu noci od severozápadu na viacerých miestach dážď, od približne 1200 m sneženie. Najnižšia nočná teplota 8 až 3 st. Fúkať bude prevažne západný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h), na Zemplíne slabý vietor. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu