Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí rybári v panike, štát vraj pripravuje veľkú privatizáciu revírov: Všetko sa zmení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - U slovenských rybárov prepukla menšia panika. Boja sa, že im štát po za chrbtom rozpredá rybárske revíry. Strach panuje najmä z následného zvýšenia poplatkov za rybárčenie, ktoré by si účtovali noví majitelia.

Obavy mnohých rybárov zdieľal aj český rybársky portál. Ako to býva zvykom, poplašné správy sa šíria rýchlosťou svetla. Správu o zmenách v legislatíve priniesol aj portál o rybárčení inrybar.cz. Ten píše, že "Ministerstvo životného prostredia má teraz možnosť prideliť výkon rybárskeho práva na vodných tokoch iným" organizáciám" než rybárskému zväzu. Napríklad Slovenskému vodohospodárskému podniku alebo Štátnej ochrane prírody, alebo úplne inému subjektu. Áno, otázka, čo majú tieto organizácie s rybárstvom spoločného, je na mieste. A pýtajú sa ju i samotní rybári zo Slovenska."

Rybári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Článok mal veľkú čítanosť a aj veľký počet zdieľaní. Nahnevaní sú aj na Slovenskom rýbarskom zväze (SRZ). Z tohto dôvodu zväz "požiadal dňa 17.10. na rokovaní s ministrom ŽP o stiahnutie návrhu zákona v tomto navrhovanom znení – neprijateľnom pre existenciu rybárstva na Slovensku," reaguje pre Topky Ľuboš Javor zo SRZ. Následne slovenskí rybári rokovali aj s niekoľkými štátnymi podnikmi a dosiahli výsledok, že nemajú záujem o výkon rybárskeho práva. Ďalšie rokovania budú prebiehať koncom októbra. Presné výsledky zatiaľ teda známe nie sú.

Strach z privatizácie, či podobných ťahov z dielne ministerstva je však neopodstatnený, ubezpečuje Envirorezort prostredníctvom hovorcu.

Dokonca ide o nedorozumenie. "Ministerstvo životného prostredia v spolupráci aj so zástupcami Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) pripravuje návrh zákona o rybárstve. Jedna z pripomienkujúcich strán, Slovenský vodohospodársky podnik, navrhla zmenu, ktorá narazila na nesúhlas rybárov. Čo je pri príprave akéhokoľvek zákona absolútne bežné," zareagoval pre Topky hovorca Tomáš Ferenčák.

Slovenskí rybári v panike,
Zobraziť galériu (3)

A v tom do rokovania vstúpil sám minister. "No a aby sa predišlo podobným nedorozumeniam, do procesu vstúpil aj minister životného prostredia. Ten sa stretol so zástupcami SRZ a obe strany si vec vyjasnili a dohodli sa na ďalšom prístupe."

Na nových zmenách sa v súčasnosti iba pracuje, ubezpečuje ministerstvo. "Na zákone sa v súčasnosti len pracuje, ani nie v medzirezortnom pripomienkovom konaní, takže o definitívnej či konkrétnej podobe len ťažko možno hovoriť," dodal Ferenčák.

Viac o téme: RybáriLászló Solymós
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu